ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 62 млн. лв., а АЕЦ "Колзодуй" - за 19 млн.

Въпреки високите борсови цени държавната въглищна централа вероятно ще продава на загуба, което обаче не е най-лошият сценарий

Заради високата цена на въглеродните емисии цената на тока от ТЕЦ "Марица - Изток 2" е неконкурентна на пазара.
Заради високата цена на въглеродните емисии цената на тока от ТЕЦ "Марица - Изток 2" е неконкурентна на пазара.
Заради високата цена на въглеродните емисии цената на тока от ТЕЦ "Марица - Изток 2" е неконкурентна на пазара.    ©  Цветелина Белутова
Заради високата цена на въглеродните емисии цената на тока от ТЕЦ "Марица - Изток 2" е неконкурентна на пазара.    ©  Цветелина Белутова

Статията е променена в 15:30 на на 27 юли.

През последната година дългосрочните договори за доставка на електроенергия през българската енергийна борса са изключителна рядкост, а търгове за големи количества ток от държавните електроцентрали напълно липсват. Тази седмица обаче и АЕЦ "Козлодуй", и ТЕЦ "Марица изток 2" проведоха процедури за продажба на електроенергия съответно за целия месец август и за последното тримесечие на годината. Продадения ток е за общо над 80 млн. лева. А офертите дават сигнал за ценовите нива на електроенергията до края на годината - със сигурност те ще са не по-ниски от рекордно високите сега стойности.

Търгът на АЕЦ-а за доставки през целия август приключи успешно на 26 юли. Постигнатата цена е 169.77 лв./мВтч при средна за месец юли от 179.5 лв./мВтч. Продадените количества са 150 мегавата базова мощност (общо 111 600 мВтч), което прави общо 18.95 млн. лева. Купувачи са общо 15 търговци на ток (имената им не се посочват от борсата), тъй като от централата бяха заложили условие за максимален пакет от 10 мегавата на участник в търга - по този начин се гарантира, че няма да има концентрация на енергията в един играч на пазара, както се случваше в предишни години.

Значително по-изненадваща бе офертата на ТЕЦ "Марица-изток 2". Проведеният на 27 юли търг пак бе за 150 мегавата базова мощност за последното тримесечие на годината (за три месеца общо 331 350 мВтч) при начална цена от 184.72 лв./мВтч. Тук, за разлика от другия търг на АЕЦ-а, няма ограничение за максимално количество и реално цялата енергия може да бъде купена от един търговец.

Търгът приключи при цена от 187.16 лв./мВтч, което ще осигури над 62 млн. лв. приходи за ТЕЦ-а. Това изглежда животоспасяващо за въглищната централа, която е в технически фалит и буквално трябваше да затвори на 1 юли. Но служебният министър на енергетиката Андрей Живков издаде извънредна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно регулиране да й даде квота за регулирания пазар при изчислена от регулатора цена от 220 лв./мВтч. И по този начин ТЕЦ-а ще получи непазарни плащания от НЕК, за да произвежда ток за домакинствата.

Това обаче означава, че ТЕЦ "Марица-изток 2" реално ще продава на загуба - при изчислена от КЕВР цена от 220 лв./мВтч, която покрива разходите и осигурява минимална печалба, от борсата, могат да бъдат получени около 185 лв./мВтч. Което за цялото количество би генерирало минус от над 11.5 млн. лева. Разбира се, това, че централата все пак ще работи, би намалило тежестта на постоянните й разходи в цената на тока, но това няма да е достатъчно, за да компенсира разликата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fqg16161682941009812 avatar :-(
    Hristo Sakazov
    • - 3
    • + 2

    Защо никоя медия ,включитлно и тази,не коментира проекта на проф.Жеко Ганев, който би намалил цената на тока от въглищните тецове почти на половина и би го направил конкурентен дори на световните борси, носейки добавена стойност на икономиката ни.

    Нередност?
  • 2
    fxp16231350201059031 avatar :-|
    Пламен Данков
    • - 4
    • + 4

    Ами защото най вероятно нямат интерес от това. Набляга се най-вече на това да подронват авторитета на ТЕЦ-2. Да сте чели нещо лошо за "Американските" централи. Та цената на електроенергията която сме задължени да купуваме от тях да не би да е по малка?
    Това е толкова несправедливо, не мислите ли? Държава мащеха.

    Нередност?
  • 3
    dam1612053101715175 avatar :-|
    Borislav Kolev

    До коментар [#] от "":

    Защото е шарлатания.

    Нередност?
Нов коментар