Не, не чакайте да стане по-евтино

Поскъпването на природния газ, парното и тока за бита засега е неизбежно

Основни стоки и услуги ще поскъпват заради повишението на енергийните цени, смятат експерти. Други обаче са на мнение, че ударът отново ще бъде понесен от самите фирми - само и само да запазят клиентите си.
Основни стоки и услуги ще поскъпват заради повишението на енергийните цени, смятат експерти. Други обаче са на мнение, че ударът отново ще бъде понесен от самите фирми - само и само да запазят клиентите си.
Основни стоки и услуги ще поскъпват заради повишението на енергийните цени, смятат експерти. Други обаче са на мнение, че ударът отново ще бъде понесен от самите фирми - само и само да запазят клиентите си.    ©  Юлия Лазарова
Основни стоки и услуги ще поскъпват заради повишението на енергийните цени, смятат експерти. Други обаче са на мнение, че ударът отново ще бъде понесен от самите фирми - само и само да запазят клиентите си.    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Природният газ ще продължи да поскъпва в следващите месеци.
  • Това рефлектира пряко на цените на парното и топлата вода, а оттам и на тока.
  • За бита това означава още по-високи сметки точно в средата на зимата.

Продължаващото вече девети пореден месец повишение на природния газ е гаранция за извънредно поскъпване и при тока, парното и топлата вода. Техните цени вече бяха вдигнати от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли, но още преди домакинствата да усетят ефекта от това, регулаторът ще одобри нов скок. С натрупването резултатът ще е повече от осезаем. Първите такива сметки ще дойдат през февруари - за потреблението през януари.

Разбира се, хората, които ползват природен газ в домовете си, ще усетят първи промяната. Сметките тази зима ще са двойно по-високи от миналогодишните.

Тази зима обаче заради политическата криза, а и заради европейските правила за свободен пазар, административно решение на проблемите едва ли ще има. Цените в енергетиката просто ще продължат да растат.

Нагоре и още нагоре

Последно - от началото на септември цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение - тарифата през август бе 57.60 лв./мВтч, или става въпрос за увеличение от 20.5%. По-фрапантното в случая е друго - че за същия период на миналата година цената е била едва 22.46 лв./мВтч, или над три пъти по-малко.

Причините за скъпия газ са няколко - от възстановяването на икономиката до това, че от миналата година в стойността му у нас влиза и т.нар. пазарна компонента, в която се отразени средните тарифи на газа на международните пазари. На 8 септември холандският хъб TTF регистрира нов ценови рекорд - 54.26 евро/мВтч, или над 100 лева за мегават, което говори само за едно - поскъпването ще продължи.

Въпреки новите цени на газа обаче най-голямото българско частно дружество в сектора на природния газ "Овергаз" не очаква също такова голямо повишение за абонатите си. По информация на "Капитал" за клиентите на компанията пазарното поскъпване ще бъде двойно по-малко, тъй като дружеството няма да вдига цените за снабдяване и разпределение.

Като цяло газификацията на бита у нас остава на ниски нива. Според последния годишен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране общият брой клиенти на газовите дружества към края на 2020 г. е 132 424, от които небитовите са 7772, а битовите - 124 652. И все пак броят на клиентите е нараснал с 10.6% за една година (през 2019 г. те са били 119 745). От тях "Овергаз Мрежи" обслужва най-голям брой клиенти - 78 757, което е 60% от всички потребители на природен газ в страната. "Моята главна мечта е газификацията, но за да става тя по-лесно и използването на природния газ да е атрактивно за все повече българи, е хубаво природният газ сам по себе си да не е скъп", коментира наскоро пред "Капитал" собственикът на компанията Сашо Дончев. Засега обаче това изглежда трудно постижимо.

Парното ще поскъпне. Но след изборите

Извънредно високите стойности на природния газ съвсем скоро ще влязат и в сметките за парно. Последно цени на топлоенергията бяха променени от 1 юли, когато средните тарифи за страната се повишиха с около 16%, а за София - с около 20%. Тези дни обаче председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че ръководството на "Топлофикация София" е поискало ново увеличение с 20% от 1 септември.

Това не се случи защото срокът за внасянето му и произнасянето на регулатора бе твърде кратък, а и заради нормативното изискване цените на топлинната енергия да се променят при съществено изменение в тарифата на природния газ, но не по-често от шест месеца. Това означава, че изменение е възможно от 1 януари 2022 г. То обаче може да е по-високи от поисканите вече 20% поради продължаващото поскъпване на газа и високите нива на фючърсите за ноември и декември. С други думи, на годишна база с натрупването може да се стигне до скок от 50% конкретно в София.

Според Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт обаче е възможен и друг сценарий - новото повишение да не се състои в процента, поискан от "Топлофикация София", а своеобразно отлагане може да има и при цените на природния газ. "Да не забравяме, че идват избори и дефицитът винаги може да се поеме от "Булгаргаз", както се е случвало неведнъж. Това се правеше през годините и е много вероятно да се случи и сега. Спомняме си много случаи, при които компанията е искала по-високи цени, но с различни аргументи от КЕВР са отказвали да променят драстично тарифите", коментира той пред "Капитал".

Стайков посочи, че невинаги може да се повлияе пряко на цените, тъй като те се формират на глобално ниво и зависят от много фактори. "Грешно е да се смята, че единственият виновник за инфлацията са енергийните цени. Според мен тяхното повишение няма да се усети толкова от потребителите", заяви той. А причината - много от стоките в България са внос и няма как търговците да искат по-висока цена на продуктите, произведени у нас просто защото никой няма да ги купува. Затова самите те ще поемат тези разходи с идеята така да запазят клиентите си. "Същественото според мен е поскъпването на горивата, на петрола, а оттам и на транспортните услуги, които повишиха цените си значително спрямо миналата година, когато всичко беше замряло", обобщи Калоян Стайков.

Външни фактори и вътрешни проблеми

На сходно мнение е и Виолета Иванова от КНСБ, според която основните фактори, които влияят за нарастване на цените, са външни. Освен повишаването на цената на природния газ на европейските газови пазари и поетапното отражение на българския пазар друг фактор е движението нагоре на международните котировки на петрол, които имат отражение на горивата у нас. Цената на горивата влияе директно на транспорта, а оттам се пренася и към голяма част от останалите икономически сектори, смятат от Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

По-силно изразен е темпът на нарастване при групата на хранителните стоки, която запазва възходяща тенденция, като достига ръст от 3% спрямо декември 2020 г., отбелязват експертите. И все пак - според Виолета Иванова от ИССИ очакванията са през следващите месеци да има по-ускорен ръст на цените в резултат от поскъпването на природния газ, електроенергията и парното. "Цената на енергоносителите влияе директно на някои основни хранителни продукти и зеленчуци", обясни тя.

Държавата все още упорито отказва да диверсифицира източниците на природен газ у нас като бави (умишлено или не) изграждането на газовите връзки със съседите и най-вече интерконектора с Гърция, който би дал шанс за постигането на по-ниски цени. Сложни процедури пък пречат на новите ВЕИ инвеститори да се включат в пазара на ток и да осигурят допълнителни количества електроенергия, която поне отчасти да стопи дефицита, когато има такъв, а оттам и да балансира тарифите. Липсата на решения за ТЕЦ "Марица-изток 2" поражда единствено нови разходи за сметка на домакинствата и фирмите и прави още по-неясен хоризонта на Зелената сделка у нас. При всички тези обстоятелства засега ясно е само едно - енергийните цени ще продължат да растат и не, няма да става по-евтино, независимо от това дали ни харесва или не.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Изключвам бушоните, минавам на макарони и приготвям сопата, явно ще се излиза пак по площадите...

    Нередност?
  • 2
    tpn381067018 avatar :-|
    tpn381067018
    • - 1

    Една топла зима и прогнозите у коша.

    Нередност?
Нов коментар