🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица-изток 2" може да спечели 62 млн. лв. до края на годината

Но централата пак ще е с огромна годишна загуба - над 200 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова

От средата на август държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на почти пълни обороти - нещо, което не се беше случвало от години, дори в студените зимни месеци. Мощностите й бяха активирани по настояване на служебното правителство, за да се намали натискът върху пазара и в страната да има достатъчно електроенергия, след като възстановяването на икономиките увеличи търсенето на ток в цяла Европа и цените скочиха рязко през последните два-три месеца.

Резултатът от натоварването на централата е, че България слезе от челните места по цена на борсовия ток до последните. Но въпросът тук е дали това не се случва срещу нови загуби за ТЕЦ "Марица-изток 2"?

Какво показват числата

Според междинния финансов отчет към 30 юни 2021 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" е на минус от 247.2 млн. лв., a задълженията се увеличават с около 200 млн. лв. С това общото финансово състояние на дружеството става още по-критично. Натрупаната загуба достига внушителните 1.4 млрд. лв., а дълговете са почти 1.5 млрд. лв.

Такава беше картинката преди цените на електроенергията в Европа да се повишат двойно от юли насам.

"Към 31 август 2021 г. ТЕЦ-ът е реализирал 86.35 млн. лв. приходи от продажба на електроенергия на свободния пазар. За разлика от 12.45 млн. лв. година по-рано. Това илюстрира ефекта от включването на повече блокове през последните седмици", каза за "Капитал" служебният министър на енергетиката Андрей Живков (цялото интервю четете в петък на capital.bg).

Анализите сочат, че необходимата цена на тока, за да работи централата на печалба при сегашните нива на емисиите CO2 от 60 евро/тон, е около 235 лв./мВтч. През юли обаче средната борсова цена беше 185.6 лв./мВтч, а за август - 218.2 лв./мВтч. Въглеродните квоти и през двата месеца бяха на цена от 55 евро/тон. Което означава, че вероятно ТЕЦ "Марица-изток 2" е продавала енергията си под себестойност. Едва през септември може да е настъпила промяна, тъй като от началото на месеца средната борсова цена на тока е около 240 лв./мВтч.

Очакванията на енергийното министерство са за периода септември - декември 2021 г., когато електроенергията се очаква да струва средно около 250 лв./мВтч, дружеството да регистрира положителен финансов резултат от 61.8 млн. лв. Но въпреки това като цяло за годината пак ще има загуба - около 207 млн. лв.

Ако се съпоставят официалните данни към 30 юни - загуба от 247.2 млн. лв., очакваната печалба от 61.8 млн. лв. за последното тримесечие и годишната загуба от 207 млн. лв., то излиза, че през юли, август и септември ТЕЦ-ът би следвало да е натрупал загуба от около 23.6 млн. лв.

Моментна радост

Това, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи повече и понижава средната цена на тока в България и региона, като паралелно реализира печалба, няма как да не постави следния въпрос: "Ако въглищата ни дават по-евтина енергия, защо трябва да ги спираме?"

В сегашната ситуация на пазара въглищата наистина са конкурентоспособни, и то въпреки поскъпването на квотите CO2. Но години наред до преди два месеца това не беше така и няма гаранция, че след месец пак няма да настъпи обрат.

Всички тези прогнози за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" не включват продължаващо поскъпване на квотите CO2. Има очаквания обаче към края на тази година цената им да достигне 80 евро/тон, което отново ще изведе на минус дружеството, дори да продава тока си на 250 лв./мВтч.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 9

    Mи отдавна ви го говорим..

    П.П
    Абе, ама ние нали плащаме и на американските централи въглеродните квото.. Там как стоят нещата?

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 1
    • + 6

    Централата реално е на печалба.
    Квотите я събарят, но с тези некадърни политици трудно ще ги предоговорим…

    Нередност?
  • 3
    kamito_25 avatar :-(
    Kameliq Peneva
    • - 5
    • + 7

    Ееее тоя Г-н Станчев тенденциозно продължава да си пише пропагандните си статии. Ясно е този автор "накъде бие": Да ни пробутат шибаните ВЕИ-та. И естествено трябва да спрат да субсидират и наливат пари всякакви ВЕИта. Ако ще плащам на някой да ми произвежда т. Нар. Зелена енергия бих го помолила да се удари зелената тиква в стената.

    Нередност?
  • 4
    txn39877192 avatar :-|
    txn39877192
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#] от "":
    Плащаме им ,не само квотите,плащаме даже и да не работят. Имаме природния ресурс за още поне 50 години,вие преценете ,дали панелките на слънце ,могат да направят 40% иии то зимата. Да да ,батерии..едва ли!
    Бедна ви е фантазията ,какво ни чака,когато спрат въглищата. Путинов газ,днеска 50лв ,утре 200.


    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от " Путинов газ,днеска 50лв ,утре 200.":
    -----------------------
    900 .. борсова цена ..

    "Цена на газ в Европе вновь превысила $900.."

    Трети енергопакет , "Газпром" ограничи дългосрочните си договори и продава на борсова цена..

    Нередност?
  • 6
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 6

    30 години никой нищо не направи за да модернизира ТЕЦ-овете, а технологиите напредват и можеха да направят така, че централите да работят, при това с наша си суровина, от която имаме запаси за поне 100 години напред. Ама пусто безхаберие, на нито едно правителство досега не му се искаше да се захване с този проблем и ето докъде я докарахме - централи имаме, ама ток не се знае още колко и докога...

    Нередност?
  • 7
    rfv24877449 avatar :-|
    rfv24877449
    • + 2

    Моля, дайте подобен коментар за американските централи!!!

    Нередност?
  • 8
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • + 2

    До коментар [#] 7 от "":

    Няма как да получите матриял относно това в амКапитал - Америка за БГ си плаща, за да не се ровят из мръсното бельо на опр. американски инвестиции..
    Но - ако се заровите в ей-тоя доклад на ДКЕР /стр. 44-45/,
    https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2021/res-c27-2021.pdf
    ще ви стане ясно как на американските ТЕЦ се гарантира една 40% възвръщаемост / това все едно на 100 лв. банката да ви плати 140 в края на годината/, като допълнително е неясно кой им плаща въглеродните емисии и незнайни договорни предимства като ДДС и акцизни отстъпки, данъчни и административни аванти.. невидими и недостижими за местните лепрозерии..
    На МИ2 се изкупува енергията от общ. доставчик за 220 лв/мвч, на АЕС - 298 лв, на КГ - 240. АЕЦ - 55, Топлофикации - 342, от ВЕИ до 500 кв - 338.
    На мен не ми е ясно ако цената е над 300 лв/мвч днес на борсата, какви цени получават производителите на еленергия. Най-вероятно пазарните, а когато те са под посочените в документа - получават доплащания от бюджета, т.е. от данъколатците.

    Същото е положението с газа.. Поради разтакаването на енергийната ндрагета интерконектора до Гърция не е построен - и поради това не можем да горим азерски или узбекски газ, 3 пъти по-евтин от руския...
    ГолемоШлемовци ударно се противопоставят на руския монопол.. и от 20-30 г захлебват сухо.. но разбира се в панамски сметки...
    Ето интервю на Илиян Василев по темата енергийна независимост - експерт и бивш посланик в Москва..
    https://youtu.be/5ilSZjpPDrA?t=1230

    Нередност?
Нов коментар