Парите за ВЕИ от Плана за възстановяване: къде и за кого

Освен 878 млн. лв. за големи централи има 140 млн. за малки фотоволтаици за домакинства

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е да заместят въглищната енергетика и да формират основа за нов вид енергийна система.

Средствата са за соларни инсталации, електропреносната мрежа, пилотни проекти за водород и геотермална енергия. В следващите пет години например Планът предвижда изграждането на огромен капацитет от соларни мощности - 1.7 гВт, плюс батерии.

Предвидени са 878 млн. лв. за схема за частично финансиране на такива проекти. Ще има общо шест търга, които ще се провеждат веднъж на шест месеца от началото на 2022 г. На всеки от тях ще се разиграват проекти за поне 285 мегавата, като 25% от тях, или около 70 мВт, ще са отделени за малки ВЕИ - под 5 мВт. Това донякъде ще ограничи концентрацията на проектите, но реално не е точно така.

Останалите 215 мВт могат да бъдат спечелени от един-единствен кандидат, което означава огромна централа в дадена точка на страната. Такива големи проекти вече бяха обявени - край Хасково и Харманли. Възможно е подобни начинания да се реализират и в комплекса "Марица-изток"q стига например държавните мини да решат да участват.

Важно условие на търговете е, че трябва да се изгради и съоръжение за съхранение на енергия, което да е с мощност 25% от инсталирания капацитет на ВЕИ централата и да може да осигури работа за поне 4 часа. Това ще осигури вечерното балансиране на системата и още повече ще намали възможността за включването на въглищни ТЕЦ за тази цел.

Офертите на инвеститорите ще бъдат класирани по това кой ще заяви най-малка безвъзмездна помощ.

А за да могат всички тези нови ВЕИ да бъдат присъединени към мрежатаq са предвидени и съществени инвестиции в преносната електроенергийна система на страната - 370 млн. лв. за Електроенергийния системен оператор, който трябва да осигури още 270 млн. лв. собствени средства.

Освен за големи централи има предвидено и финансиране за малки покривни фотоволтаици. Общият бюджет от Плана е 140 млн. лв., като ще има и съфинансиране. Домакинствата ще могат да получават между 6 и 11 хил. лв., като за енергийно бедните субсидирането ще е 100%. Условието е инсталациите да са с мощност 4 кВт, или реално за едно домакинство. За сравнение сега се подпомагат с преференциални цени проекти до 30 кВт, което води до злоупотреби - солари да се строят върху изоставени къщи и складове в отдалечени села, което натоварва мрежата и изисква допълнителни инвестиции.

Ще има и финансиране за закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Пари ще се дават само на домакинства, които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.

Не бива да се пропускат и заложените в mлана помощи за бизнеса за изграждането на системи за собствено производство на ток. И без такива през последните години стотици предприятия инвестираха в солари, които да осигурят част от нужната им електроенергия, а с грантовете този процес ще се ускори значително.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rpv01648785 avatar :-|
    rpv01648785
    • - 13
    • + 5

    Тежка глупост е да се влагат пари в соларни панели и батерии за същите. Ами зимата какво правим, когато е най-високото потребление? Или важното е ВЕИ-мафията, която си назначи юпита, да усвои едни пари?
    Термопомпи и слънчеви колектори за домакинствата и нови ПАВЕЦ-ове, а не фотоволтаици и батерии, това требваше да запишат в плана некадърниците.

    Нередност?
  • 2
    weinlock avatar :-|
    weinlock
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    Да, ама не.. планът е закриване на въглищните ТЕЦ. Кой ще произвежда ток, термопомпите или ПАВЕЦа?

    Нередност?
  • 3
    rpv01648785 avatar :-|
    rpv01648785
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#2] от "":

    Термопомпите и колекторите ще намалят потреблението на ток и вносни суровини, така че все едно са ги произвели.
    Още ПАВЕЦ са необходими при всички случаи и употребата им е универсална - дали ще строим Белене, нови блокове в Козлодуй, ВЕИ-мощности или ще внасяме по-евтин нощен/слънчев ток.

    Фотоволтаиците така или иначе не могат да заменят ТЕЦ и влагането на европейски пари в тях целят единствено облагодетелстване на конкретни фирми и лица. Съответно са нужни други решения. Това е възможно най-неподходящият източник на ел. енергия за България, имайки предвид и климатичните особености, и свързаността на пазарите, но и тенденциите за оползотворяване на отпадната топлина, което занапред само ще свива потреблението в летните горещини, когато се добива и най-много ток от слънце.

    Нередност?
  • 4
    qim301075152 avatar :-|
    qim301075152

    Защо втора година ПАВЕЦ Чаира работи само с една машина 220Мв(три са официално в планов ремонт 660Мв) Защо не се довърши Ливада Бачия даващ още 6 часа акумулация защо защо защо защото отговора е един всеки народ си заслужава управниците(много ми е интересно колко ли % от българските бизнес среди са чували въобще за ПАВЕЦ)

    Нередност?
Нов коментар