"Топлофикация София": С дългове и загуби, но искана и от община, и от държава

Столичното парно е твърде голямо, за да фалира. Но е в криза от години и без пари за нужната инвестиция в производство на ток

   ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Общинското дружество продължава да влошава финансовото си състояние и вече е в критично състояние.
  • Решението, към което се върви, е БЕХ да го придобие и да погаси задълженията към "Булгаргаз".
  • Дългосрочно е нужна инвестиция 450 млн. лв., за да може да се увеличи производството на ток, от който всъщност се печели.

"Като една истинска рекетьорска организация това правителство ни докара до решението да му прехвърлим акциите си в "Топлофикация София". Това са думи на Бойко Борисов от ноември 2008 г. в качеството му на кмет на столицата и мажоритарен собственик на топлофикацията. По онова време софийското парно е в критично положение и пред фалит, тъй като дължи над 370 млн. лв. на държавната "Булгаргаз", а за да я спаси, правителството на Сергей Станишев предлага именно това - да стане държавна.

Точно 13 години по-късно ситуацията е аналогична. "Топлофикация София" пак е общинска, управлява се от партията на Борисов - ГЕРБ, и пак трябва да бъде спасявана. Новото е, че финансовото й състояние е дори още по-лошо - натрупаната загуба е над 735 млн. лв., а задълженията надхвърлят 1 млрд. лв. Извън това текущо има неплатени сметки за газ към "Булгаргаз" в размер на 130 млн. лв.

Решението на проблема, което се предлага сега, е същото като през 2008 г. - дружеството да стане държавно, като бъде придобито от Българския енергиен холдинг. Тогава ефект нямаше и точно затова сега възникват редица въпроси: как ще се случи смяната на собствеността, ще се погасят ли дълговете, кой ще управлява занапред дружеството, ще се осъществи ли дълго отлаганият проект за модернизация и изграждане на нови мощности и т.н.

Толкова голяма, че не може да фалира

Столичната топлофикация никога досега не е била в толкова тежко положение. Поглед към отчета на дружеството за 2020 г. показва натрупана загуба над 735 млн. лв. и повече от 1 млрд. лв. задължения. През тази година ситуацията се влошава още, като загубата вероятно ще се увеличи с почти 100 млн. лв., а задълженията - с близо 200 млн. лв.

Най-странното в случая е, че "Топлофикация София" винаги е работила по регулирани цени, които й гарантират печалба, стига събираемостта на сметките да е висока и да няма източване на средства от компанията. По последните данни близо 90% от хората си плащат сметките, така че от тази гледна точка няма много какво да се направи. Интересно е обаче, че толкова голямо дружество, към което има съществен публичен интерес, не използва реномирани международни одитори, а локалния "Одит Консулт 2004".

Всъщност истината е, че няма особен стимул за затягането на финансовата дисциплина в "Топлофикация София", тъй като тя е толкова важна и голяма, че просто не може да фалира или да спре, колкото и пари да губи. Общо 450 хил. домакинства, публични сгради, училища и детски градини разчитат на парното и ако него го няма, ще трябва да се отопляват на дърва, въглища или пелети, тъй като няма реална възможност за еквивалентна замяна с електрическа енергия - мрежата на София буквално ще се изпържи заради натоварването. Което пък прави "Топлофикация София" най-големия екологичен проект в столицата - ако тя спре, CO2 емисиите ще се увеличат 2.5 пъти. Столичното парно е и най-големият потребител на природен газ в България (около 30% от общото потребление) и евентуалното му спиране би нарушило изпълнението на международните договори с "Газпром" и Азербайджан.

Холдинг касичка

Горещият проблем сега обаче е друг - "Топлофикация София" за поредна година не си плаща сметките за потребление природен газ към "Булгаргаз" (около една трета от приходите на компанията), като текущите задължения са над 130 млн. лв. Това може да предизвика ликвиден проблем за държавния доставчик по договорите му за руски и азерски газ.

"Парите трябва да бъдат изплатени, за да се предплатят на "Газпром" доставките за ноември", каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и посочи, че дори сега сумите да бъдат покрити от Българския енергиен холдинг, през следващия месец отново може да сме в това положение.

Досега БЕХ винаги е изкупувал задълженията на топлофикацията към "Булгаргаз", като става дума за общо 719 млн. лв., без да се броят последните 130 млн. лв., за които в момента се търси решение и най-вероятно също ще бъдат цедирани.

"Не финансираме ли "Булгаргаз" няма как да платим газа на руснаците. Тогава ще оставим цяла България без газ", каза директорът на БЕХ Валентин Николов. Именно по негово предложение ще бъде създадена и работна група, която да подготви промяната в собствеността на "Топлофикация София". По информация на "Капитал" сделката ще е безвъзмездна, а част от дълговете към БЕХ могат да бъдат капитализирани, за да се заобиколят ограниченията за държавна помощ. Към момента не е ясно какво точно ще се случи с инвестицията в инсинератора за RDF отпадъци при евентуална такава сделка - бенефициент по европроекта е Столичната община, а ползвател е топлофикацията.

По-различно е мнението на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. "Промяната в собствеността на "Топлофикация София" няма да реши нито един от проблемите, заради които настоявахме за спешни срещи с правителството. Дружеството вече е било общинско, държавно, със смесено участие... Това не влияе на цената на природния газ и на неуредиците с нея. Държавата и в момента е на входа и на изхода на дружеството - веднъж определя на каква цена топлофикацията може да купи природния газ, после на каква цена реално ще се продава газа за съответния месец (сега пазарната цена е два пъти по-висока от определената пак от КЕВР) и накрая пак държавата чрез КЕВР определя цената на парното. Тоест, макар акционер да е общината, се вижда какво огромно влияние има държавата върху свръхрегулираната дейност на компанията", казва той.

Въпросът с цената на газа наистина е основателен, но е факт също така, че при разминавания на реалностите с плановете, както сега, КЕВР е задължена да компенсира недовзетия приход на топлофикацията с бъдещата цена на парно - такава ще бъде определена на 1 януари. Освен това в същото регулаторно положение на столичната топлофикация са и останалите отоплителни дружества в страната, които обаче нямат такива хронични проблеми. А договорите на "Булгаргаз" се еднакви за всички и не може да става дума за различно третиране на клиентите.

"Единствената възможност, която съществува в момента, е БЕХ да изкупи дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", така държавното дружество ще има ресурс, за да закупи необходимите количества природен газ. Но това е временно решение", заяви и заместник-председателят на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет Милка Христова. По думите й социалистите по никакъв начин на този етап не се отказват от общинския характер на собствеността в "Топлофикация София". "Ще участваме активно в преговорния екип с ресорните министерства и ще търсим най-вече вариант, при който да не се повишават цените на парното за софиянци", категорична бе тя.

На практика има два възможни изхода от тази ситуация - или да се търси увеличаване на приходите през съществен скок на цената на парното и топлата вода, или да се оптимизират разходите и да се смени бизнес моделът. Първото, както се вижда, е неприемливо както от политическа, така и от социално-икономическа гледна точка. А за второто се изисква професионален мениджмънт, който не просто взима заплати, а работи за постигането на заложените цели. Както и огромен финансов ресурс.

Новото бъдеще

Пътят за оздравяване на "Топлофикация София" задължително минава през изграждането на нови мощности за производство на електроенергия. Основният източник на печалба за такива дружества е именно произведеният като допълнителна дейност ток - за него държавата в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране дава значително по-висока преференциална цена. Проблемът на столичното парно е в това, че при 3.5 млн. мВтч топлинна енергия тя произвежда едва 800 хил. мВтч електрическа. А причината е, че в изминалите десетилетия бе пропусната възможност да се инвестира в нови инсталации за комбинирано производство и модернизация на старите. При всички останали топлофикации в страната съотношението ток - парно е 1:1 и съответно приходите са много повече при единица разход.

Още преди година, когато пак имаше проблем с дълговете, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров каза за "Капитал", че трябва "да повишим ефективността на производството си от 20 на 55%". "Това ще донесе необходимите допълнителни приходи и ще спре натрупването на нови задължения, без да се отрази на цената. Разбира се, оптимизацията на текущите процеси и разходи не трябва да спира в нито един момент", заяви още той.

Оттогава се работи по подготовката на проект за 450 млн. лв., който включва изграждането на нови мощности за производство на електроенергия - общо 300 мВт (за сравнение - наличните сега съоръжения са с капацитет 239 мВт). Очаква се самият проект да бъде публикуван в близките седмици, така че да има повече конкретика, но е сигурно, че това ще увеличи значително приходите, докато разходите ще останат почти същите. И при добро управление може да осигури възможност за покриване на задълженията и средства за нови инвестиции.

Директорът на БЕХ Валентин Николов вече обяви, че ако холдингът придобие топлофикацията, ще осигури нужните 450 млн. лв. за тази инвестиция. Ще бъде проведен и конкурс за ново ръководство. Но дали тези намерения ще се изпълнят точно по този начин, или мащабният проект ще се превърне в поредната корупционна схема, е съвсем друг въпрос.

На 23 ноември ще проведе конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да представи възможностите за бизнеса, които предлага преходът към устойчив икономически растеж. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развитието на успешни инициативи за публично-частно партньорство.

Ще бъдат разгледани следните теми: Как да подготвим пътя към икономика с нулеви нетни емисии; Цели на ЕС за неутралност по отношение на климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в подготвени за бъдещето бизнес модели и създаване на условия за устойчив растеж; Внедряване на технологии и подкрепа за иновации в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор

Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за успехи, възможности и предизвикателства

Лектори ще бъдат представители на ЕС, изпълнителни директори и членове на бордове, представители на експертни центрове, лидери от индустриалния сектор, представители на правителството, представители на органите за местно самоуправление

КЪДЕ

Гранд - Хотел Милениум София

Може да се регистрирате и закупите билети от тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    По-добре да не е в контрола на мутрите, та като стане държавна ще уволнят едно 50% от нищоправещите и лека-полека ще подобрят състоянието с добро управление.

    Нередност?
  • 2
    acarid avatar :-|
    acarid
    • + 2

    Схемата е ясна:
    1. Прехвърляме ТС на държавата барабар с дълговете.
    2. Държавата изчиства дълговете и инвестира 450млн. със спорен ефект
    3. Връщаме ТС на Столична Община
    4. ТС продължава да продава на социално поносими за столичани цени
    5. След 5г. се трупа нов по-висок дълг
    6. Колелото се завърта в изходно положение

    И никой дума не обелва за продажба на топлоенергията на пазарни цени.

    Нередност?
  • 3
    assholes avatar :-|
    BAte Venci

    До коментар [#] от "":

    Няма как да е на пазарни цени. Никой не може да плаща загубите на този соц мастодонт. Просто самите загуби по трасето са колосални.



    Инж. Илия Димитров – топлоенергетик

    Топлофикацията като централизирано общоградско топлоснабдяване отговаря изцяло на принципите на централизираната социалистическа икономика. Изградена с държавни средства като социално мероприятие, има решаваща роля в строителството на високетажните жилищни комплекси. Всички разходи за експлоатацията и подръжката на системата бяха за сметка на държавата, а топлофицираните граждани плащаха само символични сметки. Така се създаде лъжливото схващане, че „парното е най-евтиното отопление”, което и до ден днешен говорят не само обикновените абонати, но и висшите държавни служители в областта на енергетиката.

    Повече от деветнадесет години социалистическата топлофикация си стои като самотен остров в реформираното пазарно стопанство. Разпродажбата на държавните жилища, всички присъединени към топлофикационната мрежа, предизвика катастрофален сблъсък между централизираната икономика, без която е невъзможно съществуването на топлофикацията и пазарната икономика, при която съществуват нейните клиенти. Многомилионните държавни субсидии, които не спират и днес не са в състояние да превърнат социалистическото топлоенейргийно предприятие в съвременна фирма подчинена на законите на дейсдтващата в страната пазарна икономика. Плачевни са резултатите от прилаганите еквилибристични номера, целящи да приспособят пазарни отношения при разпределението на топлинната енергия, произведена и предлагана от едно, по същество, социалистическо предприятие действащо по правилата на централизираната икономика. Пломбирани радиатори, двукомпонетна цена на енергията, индивидуални разпределители в една колективна отоплителна инсталация, топлинни счетоводители, енергия от сградна инсталация – все непознати в топлотехниката методи. С една цел – да бъде запазена централизацията. Подбудите за тези действия са далече от техническото им обяснение. От технико-икономическо гледище този начин на използване на природния газ е абсурден. Изглежда невероятно, но е факт. Доставеният от Русия газ вместо да отиде директно при потребителите, както се прави в целия свят, се изгаря в специални топлоцентрали, където предава енергията си на стотици хиляди кубика топлофикационна вода натоварена със задачата да пренесе тази енергия до потребителите.

    gazifikacia9.jpg

    И този „пренос” под действието на мощни елекрически помпи е свързан с огромни „загуби” от „преноса” надхвърлящи в София 25% ог пренасяната енергия. Тези загуби означават увеличаване на количеството природен газ използвано за производството на единица топлинна енергия. Веднага ще кажем, че за всеки киловат топлинна енергия произведена и разпределена чрез топлофикацията се изразходват средно по 0,157 куб. м. природен газ или 1,0 кубика газ се произвеждат и стигат до потребителите 6,35 квтч топлоенергия. При директното използване на газ в самото домакинство с помоща на съвременните високоефективни газови прибори, от 1,0 куб.м. природен газ се получават 8,0 квтч топлинна енергия. За нормалното отопление на един двустаен апартамент 65 кв.м. в саниран блок с топлинна изолация годишно се изразходват 7500 квтч, което ще рече, че за топлофицираното жилище ще бъдат изразходвани 1181 куб.м. газ, а в газифицираното 937,5 кубика или 234,5 куб.м. по-малко газ, За подгряване на вода за битови нужди в същия апартамент са нужни 5600 квтч или съответно по 879,20 кубика газ при топлофикацията и 700 куб.м. при газификацията. Общо за топлоенергийните нужди на този апратамент ще се изразходват по 2600 куб.м. при топлофикацията и 1637,5 при газификацията. Газификацията спестява за един апартамент кръгло 423 куб.м. природен газ. Ако приравним всичките топлофицирани жилища на столицата към двустаен апратамент, годишните икономии на газ при газификацията спрямо топлофикацията ще възлизат на 211 500 000 куб.м.!

    Много важен е проблемът за отделяният диоксид при изгарянето на газа. На всеки куб.м. изгорял газ метан съответства 1,0 куб.м. отделен въглероден окис. Следователно ако се прилага битовото газоснабдяване вместо „евтиното парно” ще се отделят 212 милиона куб.м. диоксид по-малко.

    Надявам се, че от тези кратки обяснения, без да изтъкваме останалите предимства на газификацията, ще разберем защо в европейските страни са газифицирани над 70% от потребителите на топлинна енергия в бита.

    Нередност?
Нов коментар