Консенсус за енергетиката: Нови ядрени мощности и максимално запазване на "Марица-изток"

Четирите партии се разбраха да сменят състава на КЗК, да назначат вицепремиер по климата и да продължат подкрепата за домакинствата и бизнеса заради скъпата електроенергия

   ©  Цветелина Белутова

Повече от пет часа продължиха разговорите на експертните групи по енергетика за подписване на коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Съгласие беше постигнато по най-деликатните точки - развитието на ядрени мощности в България и бъдещето на комплекса "Марица-изток".

Сред краткосрочните мерки приоритет ще бъде продължаването на подкрепата за домакинствата и бизнеса заради поскъпването на електроенергията.

Без консенсус останаха някои противоречиви теми като предложеното от БСП намаляване на ДДС за ток и парно.

Участници в разговорите

ПППП: Асен Василев, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Васил Щонов

БСП: Таско Ерменков, Румен Овчаров, Драгомир Стойнев, Любомир Денчев, Иван Айолов

ИТН: Иван Хиновски, инж. Благой Голубарев, Георги Чепишев, Александър Николов

ДБ: Мартин Димитров, Трайчо Трайков, Тодор Тодоров, Георги Стефанов

Дългосрочна политика

Експертите на четирите партии постигнаха съгласие за поддържането и развитието на ядрени мощности в България, като изключиха конкретизирането на Белене или друго място за това. Дали ще се строи нова АЕЦ, както и евентуалното уточняване на площадката и типа реактори ще се прецени след независим експертен анализ, който ще е публичен и ще бъде на база най-ниска цена и време за изграждане. Като вариант от ИТН беше предложено площадката на "Белене" да бъде използвана за изграждането на модерен завод за водород, за което по думите на Иван Хиновски има инвестиционни намерения.

Втори ключов момент, по който се споразумяха експертите, е за запазването на комплекса "Марица-изток", както и на заетостта и доходите на хората в другите въглищни региони. Това включва преговори с ЕС за максимално продължаване използването на въглищните централи (служебното правителство предложи като краен срок 2038 г.), както и разработването на списък с алтернативни проекти за запазването на "Марица-изток" като енергиен комплекс.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници също ще намери подкрепа от евентуалното бъдещо правителство на четирите партии. Основни моменти в тази политика ще бъдат развиването на ВЕИ мощности, включително ВЕЦ, изграждането на капацитет за съхраняване на енергията, както и фокус върху водорода (с преференция за зеления водород). Ще бъде направена оценка и на енергийния потенциал на Черно море, включително за вятърна енергия и газови хидрати.

Без разминавания всичките партии са за разнообразяване на източниците на природен газ, което да осигури гъвкавост при избора на доставчик според условията в конкретния момент. Румен Овчаров от БСП все пак посочи, че колкото по-голяма гъвкавост дава едно споразумение, толкова по-малка сигурност има.

Спешни мерки

За да се преодолее енергийната криза в момента, участниците в дискусията постигнаха съгласие върху няколко ключови мерки. Първата от тях предвижда при ново вдигане на цените на електроенергията да се разширят обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи, така че да се гарантират 200 кВт/ч на всяко домакинство през зимните месеци. Като цяло се предвижда официално да бъде дефиниран терминът "енергийна бедност" - нещо, което е отлагано с години, както и да се приеме план за преодоляването на енергийната бедност. По предложение на БСП експертите се съгласиха доставките на електроенергия за домакинствата да се спират едва след втора неплатена месечна сметка.

На електроенергийната борса ще бъдат въведени правила, които да позволят търгуване на определени количества само на вътрешния пазар и възможност за сключване на дългосрочни договори. Ще бъдат запазени и оптимизирани съществуващите механизми за помощ на бизнеса заради поскъпването на електроенергията.

Повече прозрачност

По предложение на "Демократична България" бъдещото управление трябва да осигури пълна прозрачност при разследването на картелни практики в сектори като горива и електроенергия от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Това ще стане чрез смяна на състава и увеличаване на експертния потенциал на КЗК. Ще бъде направен и преглед на изискванията за създаване, функциониране и достъп до данъчно-акцизни складове.

В държавната енергетика ще се работи за публичност и оптимизиране на разходите. Това включва одити на всички държавни производствени енергийни дружества, оператори на мрежи, както и на фонда "Сигурност на електроенергийната система".

По идея на ИТН ще бъде направена и структурна промяна в Министерския съвет, като ще бъде въведена длъжността на вицепремиер по климата. Участниците в дискусията се съгласиха също да се търси политически консенсус в ЕС за цялостен анализ на Зелената сделка.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    Не прочетох как смятат да поддържат фалиралия ТЕЦ МИ2 и колко пари ще струва това на данъкоплатците.

    Нередност?
  • 2
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 1
    • + 1

    "Не трябва да обещаваме това, което не трябва, за да не бъдем призовани да изпълняваме това, което не можем."

    Нередност?
  • 3
    txn39877192 avatar :-|
    txn39877192
    • - 3

    Колкото трябва ,иначе ще стоиш на тъмно.

    Нередност?
  • 4
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 1
    • + 1

    "Другари, дайте да дадем" обобщава добре договореното.
    С навлизането в конкретика ще започнат да гърмят конфликти и кой какво ИСТИНСКИ иска.
    Сега нещата са общи. Все едно да запишат "Искаме всички хора да са щастливи. Искаме слънцето да грее, а температурите да са между 20 и 25 Ц..." Еми кой не ги иска тези неща?!? Ама как да се получат конкретно, стъпка по стъпка?

    Нередност?
Нов коментар