Френската Akuo Energy ще изгражда голям соларен парк в Северна Македония

Това е втора голяма ВЕИ инвестиция в страната, след като WPD обяви, че ще вложи 500 млн. евро във вятърен парк

В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд    ©  Надежда Чипева
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд    ©  Надежда Чипева

Планът за сериозни инвестиции за възобновяеми източници на енергия, който преди няколко месеца бе обявен от премиера на Северна Македония Зоран Заев, вече се развива и на практика. След като преди месец германска компания обяви, че ще вложи 500 млн. евро във вятърна централа, тази седмица стана ясно, че френска компания ще инвестира 270 млн. евро в нов соларен парк. Отделно японската компания Mitsubishi Motors обяви намерение изгради нова паро-газова централа на мястото на въглищен ТЕЦ в страната.

Такъв тип инвестиции ясно показват какви са тенденциите не само в Европа, но и тук - на Балканите. Наскоро например се разбра, че в Гърция германската RWE ще инвестира в соларен мегапарк за 1 млрд. евро, а в Румъния се работи усилено по план за 1.5 гигавата ВЕИ.

На пръв поглед изглежда, че тези инвестиции подминават България, която остава назад не само в зеленото си развитие, а и в способността да е пазар за големите енергийни инвеститори. Но истината е, че и тук вече има сериозни планове за нови ВЕИ мощности. Датската Eurowind Energy например обяви инвестиция в нов 250-мегаватов соларен парк край Ямбол за 100 - 150 млн. евро, а изпълнителният директор на компанията Йенс Расмусен обяви пред "Капитал", че планират поне 1 гВт мощности в страната през следващите години.

Балканите са гореща точка, а "албанският" реотан е България

В България през последните години твърде много се мисли как да се запази функцията на въглищните мощности, вместо да се търсят решения за бъдещето. Така страната постоянно е ангажирана с това да удължи живота на едни замиращи мощности, а в същото време изпуска момента за привличане на нови инвестиции, които просто ни заобикалят. Ако това продължи, само след едно десетилетие България ще е много по-назад от всичките си съседи и вероятно ще разчита на тях за електрозахранването си.

На този фон в Северна Македония продължава със скоростния преход от въглищни централи към зелена енергия. Преди месец стана ясно, че немската компания WPD ще инвестира 500 млн. евро във вятърен парк близо до Куманово с капацитет над 400 мегавата. По този начин северномакедонското правителство започна плана си за алтернатива на 700-мегаватовия ТЕЦ около Битоля.

Новата инвестиция, която цели изграждането на соларен парк с капацитет 400 мегавата в Северна Македония, ще бъде на френския енергиен гигант Akuo Energy. Интересното е, че тази компания има и офис в България, който наскоро осъществи малка инвестиция във ВЕЦ комплекса. Akuo Energy участва като партньор в още два проекта - един в Косово и един в Сърбия, като местни източници твърдят, че и двата проекта са за около 100 мегавата мощности. Което затвърждава тезата, че Западните Балкани работят в една и съща енергийна посока, особено имайки предвид вече изразеното желание от лидери на Северна Македония, Сърбия и Албания да работят по соларен проект край град Щип, Сърбия.

Тази политика е в унисон с европейските зелени проекти - нещо, което може да ускори позициите им за влизане в Европейски съюз. В тази връзка трябва да се спомене, че министър-председателят на Албания Еди Рама категорично беше обявил през лятото, че страната му ще бъде регионален лидер в този сектор до 2030 г. и иска успее да се наложи като износител на възобновяема енергия за държавите наоколо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ldt32646647 avatar :-|
    ldt32646647
    • - 3
    • + 3

    Хубаво е, че съседните страни развиват слънчева енергетика, така няма да се налага да го правим ние и да похабяваме красивата си природа, пейзажи и земеделска земя, както и да изкривяваме енергийния си баланс. Хубаво е, и че Гърция опъва кабел до Египет за да точи ток и от африканското слънце.
    В условията на единен европейски енергиен пазар това значи, че когато грее слънце или духа силен вятър ще има излишък от евтина ел. енергия и за нас. Та защо и ние да се бутаме на тая ниша, предлагайки от същото? По-добре да инвестираме в енергийни мощности като АЕЦ, които със своята непрекъсната целогодишна работа ще дадат стабилност на общата енергийна система и ще генерират големи печалби от износ. Както и още ПАВЕЦ-ове, разбира се, служещи като батерии с универсална употреба.

    Нередност?
  • 2
    ldt32646647 avatar :-|
    ldt32646647
    • - 1
    • + 3

    Още повече, че енергийната ефективност се усъвършенства и в бъдеще слънчевата енергия ще става все по-излишна. Сега например тя е най-обилна през топлите месеци и покрива нуждите от охлаждане. Но това е пилеене на енергия, защото хабиш слънчева за да изхвърлиш топлинна, вместо същата да се оползотвори.
    Съответно, всички тия соларни мощности ще произвеждат много повече ток, отколкото ще бъде необходим в слънчевата част от деня и годината. И цената му ще пада. Затова е добре не да го произвеждаме ние, а да го изкупуваме и насочваме към ПАВЕЦ-овете.

    Нередност?
Нов коментар