Румъния прави нова сериозна заявка в развитието на ВЕИ сектора си

Страната ще стимулира изграждането на нови мощности чрез двустранни договори за изкупуване на енергия

Сега компаниите в България могат да не купуват ток от борсата само ако са вързани с директен кабел към дадена централа
Сега компаниите в България могат да не купуват ток от борсата само ако са вързани с директен кабел към дадена централа
Сега компаниите в България могат да не купуват ток от борсата само ако са вързани с директен кабел към дадена централа    ©  Цветелина Белутова
Сега компаниите в България могат да не купуват ток от борсата само ако са вързани с директен кабел към дадена централа    ©  Цветелина Белутова
Статията е променена и допълнена на 17 януари

Сегашните високи цени на електроенергията и факта, че възобновяемите източници (особено соларите) осигуряват много по-евтина и достъпна енергия, карат бизнеса да търси решение на проблемите си именно в тази посока. В Румъния например вече се работи за разрешаване на двустранни договори за покупка на електроенергия, чрез които бизнесът ще може директно да си осигурява ток, без да е изложен на волатилността на борсовата търговия.

Доскоро такива договори не бяха налична опция за бизнеса. Нов закон обаче ще позволи това. И, от една страна, бизнесът ще може да си осигури енергия в дългосрочен план от примерно 15 години, а от друга - може да се привлекат нови инвестиции във ВЕИ сектора. При тези договори даден потребител (например предприятие) може да се договори с производител (соларна централа) да изкупува определено количество от енергията й на фиксирана цена за целия период на договора. Обикновено тарифите по такива договори в Европа са около 70-75 евро/мВтч при над 200 евро средно на европейските борси в последните месеци.

В България такава възможност за директна покупка на ток от ВЕИ съществува само за централи, които са въведени в експлоатация след 1 ноември 2019 г. И това е един от стимулите сега да се работи по реализацията на няколко такива проекта в страната, а търговци на ток да предлагат именно опцията с дългосрочно фиксирани цени за доставка на зелена енергия.

В последните години Румъния успява успешно да се пласира на пазара за ВЕИ инвестиции, но все още делът на соларната енергия в летните месеци не е по-голям от 4-5%, като най-голям дял в зелената енергия имат вятърните турбини и ВЕЦ, които, както в България, в голяма степен са държавни.

Това е само част от плана на румънското правителство, което също обяви, че ще повиши ограничението за размера на нетното отчитане от 100 на 400 kW и ще направи първия държавен търг за ВЕИ комплекс, свързан с държавната електропреносна мрежа в следващите месеци. По този начин ще може да се стимулира достатъчно енергийният преход на страната от гледна точка на соларни инвестиции, особено фотоволтаици. В региона единствено Гърция има по-сериозни инвестиции в този сектор, като генерално за Европа очаквано първенци са Испания и Италия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Taка е честно!

    Който иска - да сключи двустранен договор и да взема ток от спларки , да си купи и монтира батерии , за часовете когато няма слънце и да не виси на общата разпределителна мрежа!

    Всъщност ТОВА е смисълът на либерализирания пазар..

    Нередност?
  • 2
    plamenpeev avatar :-|
    plamenpeev

    Лошо, Капитал, щом и вие започнахте да публикувате неверни неща, предполагам просто поради недостатъчно четене ... В България вече са абсолютно позволени двустранни договори с ВЕИ, стига съответната централа да е въведена в експлоатация след 2019 г., прочетете Закона за енергетиката,по възможност следващия път преди публикацията

    Нередност?
  • 3
    lth16333490601079255 avatar :-|
    Evgeni Ahmadzai

    До коментар [#2] от "plamenpeev":

    Текстът е поправен.

    Евгени Ахмадзай

    Нередност?
  • 4
    plamenpeev avatar :-|
    plamenpeev

    До коментар [#3] от "Evgeni Ahmadzai":

    И това е нещо :-)

    Нередност?
Нов коментар