🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски втечнен газ помогна цените в Европа да спаднат

Китай също се включва на пазара

През януари ценовият натиск в Европа отслабва, като това се дължи основно на увеличените доставки на втечнен природен газ от САЩ
През януари ценовият натиск в Европа отслабва, като това се дължи основно на увеличените доставки на втечнен природен газ от САЩ
През януари ценовият натиск в Европа отслабва, като това се дължи основно на увеличените доставки на втечнен природен газ от САЩ    ©  Reuters
През януари ценовият натиск в Европа отслабва, като това се дължи основно на увеличените доставки на втечнен природен газ от САЩ    ©  Reuters

През последните няколко месеца цената на природния газ в Европа няколко пъти счупи рекорди и предизвика смущения в националните енергийни пазари на континента. За напрегнатата ситуация определено изиграха роля редица фактори като лимитираните продажби от страна на Русия, ниските нива на запълване на газовите хранилища и пренасочването на танкерите с втечнен газ от терминалите в Европа към тези в Азия заради още по-високите цени там. Това доведе и до рекорди на българския газов пазар, като независимият регулатор КЕВР беше принуден да вдигне с 30% цената на газа през януари.

През януари обаче ценовият натиск в Европа отслабва, като това се дължи основно на увеличените доставки на втечнен природен газ от САЩ, които са били пет пъти по-високи от доставките на руски тръбен газ.

Европа най-накрая диша, но на каква цена?

Средната цена на котировките на спот пазара на природен газ на нидерландския TTF индекс за декември е 113 евро за мегаватчас. А до 21 януари средната цена за месеца е 81 евро за мегаватчас, което е спад с 28% само в рамките на седмици, а с този индекс е свързан и българският газов пазар.

Тенденцията при по-дългосрочните прогнози на фючърсите е цените за следващите два месеца да останат под 75 евро за мегаватчас - нещо, което доскоро беше немислимо, след като повечето прогнози бяха високите декемврийски цени да се задържат до април. Най-вероятно и цената на природния газ в България ще отбележи спад през февруари, като той може да е 20% спрямо януарската цена.

Интересното е, че количествата, идващи от Русия, продължават да не са особено високи, като това може и да се забележи и по основните европейски газопроводи, както и по българския на границата с Турция. Продължават също така доставките на природен газ по тръбопровода Ямал - Европа да са в обратна посока, от Германия към Полша. Целенасочена е и заявката на "Газпром" за останалите зимни месеци, кaто редица европейски източници, сред които и Financial Times, заявяват, че Европа няма да е приоритет за руския газ и той вероятно ще бъде пренасочван към Азия.

Обективно най-сериозната причина за спада на цените може да се търси в сериозния приток на втечнен газ от страна на американските LNG танкери в Европа през последния месец. За това сигнализират и двата най-големи LNG терминала в Европа - Isle of Grain и South Hook, и двата се намират във Великобритания. Там доставките са се покачили многократно от края на декември, като главната причина може да се търси в липсата на интерес към втечнен газ от страна на Азия и високите цени, на които може да се продава на континента.

Китай и втечнен газ

Неочакван играч се появява и на пазара на втечнен газ, като данни на Bloomberg показват, че презапасяването в Китай с втечнен газ е приключило и поради високите запаси китайската държавна компания Sinopec ще започне да препродава свободно танкери на пазара. Основният източник на Пекин за втечнен газ, който може силно да повлияе на галопиращия енергиен пазар, е Катар поради наличието на дългосрочен договор между Китай и арабската държава.