🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директор от MET ще оглави "Булгаргаз". Депутат от ИТН също влиза в дружеството

Новите шефове на газовия доставчик ще трябва да започнат преговори с "Газпром", тъй като дългосрочният договор на България изтича в края на тази година

Николай Павлов е начело на "Булгаргаз" от началото на 2016 г., като за това време компанията значително подобри финансовите си резултати
Николай Павлов е начело на "Булгаргаз" от началото на 2016 г., като за това време компанията значително подобри финансовите си резултати
Николай Павлов е начело на "Булгаргаз" от началото на 2016 г., като за това време компанията значително подобри финансовите си резултати    ©  Надежда Чипева
Николай Павлов е начело на "Булгаргаз" от началото на 2016 г., като за това време компанията значително подобри финансовите си резултати    ©  Надежда Чипева

Людмил Йоцов ще бъде новият директор на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Той идва от частния сектор - в момента е в ръководството на "МЕТ енерджи трейдинг България", което е част от швейцарската група MET, която през последните години развива както газов бизнес в страната, така и ВЕИ проекти и търговия с електроенергия. До 2015 г. обаче Йоцов е бил финансов директор на "Булгаргаз".

Решението за това назначение е взето в петък в 17:30 часа от назначения в края на миналата година съвет на директорите на Българския енергиен холдинг. Освободен е изпълнителният директор Николай Павлов и целият съвет на директорите на "Булгаргаз". Това донякъде беше очаквано, след като през последните седмици около газовото дружество имаше напрежение заради повишената от 1 януари цена на газа и ограничените доставки от Азербайджан. Иначе самият Павлов е начело на компанията още от времето на втория кабинет на ГЕРБ - в началото на 2016 г., но в годините някак успя да се еманципира от партията на Борисов и дори беше служебен енергиен министър в първия кабинет на Румен Радев през 2017 г.

Освен Йоцов за членове на съвета на директорите са предложени още бивш депутат от "Има такъв народ", бивш юрисконсулт на "Булгаргаз", както и двама малко известни бизнесмени, които нямат поне публичен опит в газовата сфера.

Отстраненото ръководство на "Булгаргаз" има възможност да обжалва решението на БЕХ, но това може само да забави смените, а не да ги спре. В протокола е записано, че новите назначения са временни - до провеждането на конкурс, както изисква законът.

Защо е важно

Рокадата в "Булгаргаз" е от ключово значение точно в този момент, но не заради цената на газа - от 1 февруари тя така или иначе ще се понижи с 15-20%, тъй като на европейските пазари също има спад. Много по-важното е, че имено сега трябва да се започнат преговори с руската "Газпром" за нов дългосрочен договор за доставки - настоящият изтича в края на тази година.

Конкретно в тази връзка новият директор Людмил Йоцов може да се окаже удачен избор на четворната коалиция, тъй като МЕТ има добри отношения с "Газпром" - това е единствената друга компания резервирала капацитет по "Турски поток" през България.

Ръководството на "Булгаргаз" ще трябва да води и преговори с азерите. От една страна, новото правителство иска да увеличи доставките още сега, а от друга - газовата връзка с Гърция е малко вероятно да заработи на 1 юли, както е по план, и ще се наложи ново отлагането и предоговаряне.

Освен това стои въпросът и с вътрешния газов пазар. В момента "Булгаргаз" все още има доминираща роля, но както от страна на частните играчи, така и от различни изказвания на новата власт става ясно, че може да се работи за допълнителна либерализация на сектора. Това би било добре за пазара, но има риск при държавния доставчик да останат само проблемни клиенти като "Топлофикация София", докато останалите, които сега осигуряват печалби, да преминат към алтернативни доставчици.

Кои са другите

Може би най-интересната фигура сред новото ръководство на "Булгаргаз" освен Людмил Йоцов е бившият депутатът от ИТН Антон Адамов. Той е свързан с "Делта хил" - комплексът край Перник, в който къща има и Слави Трифонов. На изборите през април 2021 г. Адамов размести листата на ИТН в последния момент и след като тя беше вече внесена в РИК в 24-ти избирателен район в София. Тогава изненадващо името му беше допълнително включено, като беше поставен на трето място в листата. Към онзи момент Адамов беше в съвета на директорите на "Хилс инвестмънт", чийто собственик е Станислав Любомиров. Дружеството притежава дял от "Делта хил".

Освен в софийската листа Адамов беше на второ място и в листата в Кюстендил. Това обаче се оказа недостатъчно, за да влезе в парламента, и се наложи Николай Радулов, който беше втори в 24-ти район, да се откаже от мястото си в парламента, за да влезе Адамов.

До края на април 2021 г. Адамов е бил собственик и управител на фирмата "Театро бийч" - Царево, която е управлявала дискотеки и барове.

В новия съвет на директорите на държавния газов доставчик влиза и Анжела Славова, която доскоро беше юрисконсулт на "Булгаргаз". Останалите попълнения са Иван Топчийски и Стефан Войнов.

Първият има интересна кариера, насочена най-вече към медицината, като е управлявал медицински център "Оксиком" - Бургас. Преди това е работил като одитор в КПМГ - България, след което е финансов директор на групата "Нет Инфо", а през 2012-а година Топчийски започва работа в централата на "Meрк" - най-старата химико-фармацевтична компания в света.

Войнов пък е съдружник в "Нет инвестмънт", която е изпълнявала обществени поръчки на "Мини Марица-изток", но според Търговския регистър се занимава с обработка на земеделски земи, търговия и хотелиерство. Най-видимият бизнес на Войнов през годините беше операторът "Нет 1", който той създаде, но заради дългове към ПИБ му беше взет.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    С какво ли е толкова ценен този Антон Адамов за Слави? Добре, че И т.н. паднаха толкова надолу в класацията, иначе бедна ни е фантазията какви хора още щяха да нацвъкат в управлението.

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • + 3

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Ееее то от помяра Слави кво да очакваш освен подривна дейност. Толкова е зависим от ДПС и от мафията че рано или късно ще изиграе играта си. А тоя Адамов изглежда е слуга на някакъв пернишки смешник с прозвището Слави транспорта, чийто баща пък бил слуга на Люси Стойков. Така че пак си стигаме до средното ниво на мафията е енергетиката.

    Нередност?
  • 3
    ovw42646688 avatar :-@
    ovw42646688
    • - 1
    • + 4

    Скандални назначения. Чак такива сульопулевци и калинки и ГЕРБ не са си позволявали да слагат. Пълен цирк!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1

    До коментар [#3] от "ovw42646688":

    Хайде, хайде, герберите са ненадминати в некадърността си!

    Нередност?
  • 5
    xyl1462697396496341 avatar :-P
    Lubomir Gavrilov
    • - 1

    залп от тролски коментари. Хора, спрете се бе ? Ако беше държавен чиновник, по-добре ли щеше да е ? Швейцарците назначавали на работа български мафиоти. От кога това ? А премиера е пълен провал, понеже е учил в чужбина.

    Нередност?
Нов коментар