Американският фонд KKR купува ТЕЦ "Марица-изток 3" през сделка за ContourGlobal

Цената ще е над 2 млрд. евро, като новият инвеститор ще реши и бъдещето на българската въглищна централа

Договорът с НЕК за изкупуване на ток от втората най-голяма ТЕЦ в страната изтича след 2 години
Договорът с НЕК за изкупуване на ток от втората най-голяма ТЕЦ в страната изтича след 2 години
Договорът с НЕК за изкупуване на ток от втората най-голяма ТЕЦ в страната изтича след 2 години    ©  Анелия Николова
Договорът с НЕК за изкупуване на ток от втората най-голяма ТЕЦ в страната изтича след 2 години    ©  Анелия Николова
Темата накратко
  • Втората най-голяма централа на въглища в страната остава американска, но на нов фонд гигант.
  • KKR ще трябва да реши бъдещето на ТЕЦ-а, който има договор за продажба на тока си до 2024 г.
  • Сделката трябва да завърши до края на годината.

Втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", ще има нов собственик. Досегашният - американската компания ContourGlobal, се е договорила да продаде бизнеса си на фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) за малко над 2 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината.

Идването на новия инвеститор в Маришкия басейн ще съвпадне с момента на решението за бъдещето на въглищната централа, като отсега се анонсира проект за зелен водород. Иначе дългосрочният договор за изкупуване на енергията на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" от НЕК изтича през 2024 г., след което централата ще трябва да работи на свободния пазар.

За KKR сделката ще добави нови ВЕИ мощности в портфейла и няколко ТЕЦ-а. За 2021 г. ContourGlobal е постигнала рекордни финансови резултати с ръст на приходите над 50% - до 2.15 млрд. долара. Около една трета от тази сума идва именно от българската ТЕЦ "КонтурГлобал Марица 3", а останалите активи са в Европа, Северна и Латинска Америка, Африка. Печалбата на американската компания преди данъци, амортизации и лихви (EBITDA) е 842 млн. долара.

Сделката става през новорегистрираната компания на фонда Cretaceous Bidco, като купувачът плаща премия от 36% над цената на акциите на ContourGlobal. Продаваната компания е основана през 2005 г. в Лондон от американския предприемач Джоузеф Бранд и фонда Reservoir Capital.

Маришката централа

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" е с 908 мегавата инсталираната мощност, като по-голям е единствено държавният ТЕЦ "Марица-изток 2". Това е и най-голямата мощност в портфолиото на ContourGlobal, който е собственик и оператор на 6.3 гигавата централи в целия свят, от които 138 термални и ВЕИ.

ContourGlobal притежава мажоритарния дял (73%) в централата от 2011 г., а останалите са собственост на държавната Национална електрическа компания (НЕК). Делът бе придобит от италианската компания Enel.

Историята на централа датира от края на 90-те години, когато се създава смесено дружество между НЕК и американската компания Еntergy. Малко по-късно, през 2003 г., американското дружество продава част от дяловете си на италианската Enel, а 3 години по-късно и останалото си участие. Реконструкцията на ТЕЦ-а бе финансирана със заем от банки за 650 млн. евро, като после е добавена и нова сума. Правителството пък гарантира, че ще изкупува енергията на преференциална цена 650 млн. евро за срок 15 години след приключване на рехабилитацията (от 2009 до февруари 2024 г.).

Българският бизнес

За 2021 г. българското дружество "КонтурГлобал Марица-изток 3" е отчело приходи 1.17 млрд. лв., ръст над 67% спрямо предходната година. Причината за това са много по-високите цени на електроенергията. Сериозно отражение имат и разходите за въглеродните квоти, които за последната година са били 692 млн. лв., поради което крайната печалба за годината е почти същата като предходната година - малко над 100 млн. лв.

Въглищната централа, която е сред най-модерните в цяла Югоизточна Европа, произвежда нетно около и над 4500 гВтч електроенергия на година. Това е 10-15% от цялата консумация на ток в страната, което я прави сред най-важните централи, особено в сложна енергийна ситуация като сегашната със спрените газови доставки от Русия.

Фондът гигант

Базираният в Ню Йорк KKR е глобален инвестиционен фонд, който към края на 2021 г. управлява активи на стойност 471 млрд. долара. Инвестициите на KKR са в множество разнообразни класове активи, включително частен капитал, енергийни, инфраструктурни и имотни проекти, а чрез свои стратегически партньори - и хедж фондове. Портфолиото включва над 100 компании от различни сектори - енергийни, инфраструктурни, имотни проекти и т.н. Застрахователните ѝ дъщерни дружества предлагат пенсионни продукти и животозастраховане под управлението на Global Atlantic Financial Group.

KKR e основана през 1976 г. от Джером Колбърг-младши и братовчедите Хенри Кравис и Джордж Робъртс. И тримата преди това са работили в инвестиционната банка Bear Stearns. В наши дни KKR се управлява съвместно от изпълнителните директори Джоузеф Бей и Скот Нътъл. Има офиси в 21 града на 4 континента - Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Има над 1900 служители, а компаниите от нейното портфолио, сред които Wella, Axel Springer, GfK, Hyundai Global Service, Envision Healthcare и много други, са работодател на около 819 хил. души по света.

Фондовете на KKR участват традиционно в много по-големи сделки от характерните за България. Досега не са имали пряка инвестиция в страната, макар няколко пъти да са разглеждали телекоми. В момента периферно имат връзка със страната през United Group - собственик на БТК и "Нова тв".