Поискай си пари за слънчев панел

Домакинствата ще могат да получат финансиране за собствени ВЕИ и соларни бойлери

Първите договори с домакинствата се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на следващата година
Първите договори с домакинствата се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на следващата година
Първите договори с домакинствата се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на следващата година    ©  Shutterstock
Първите договори с домакинствата се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на следващата година    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • ВЕИ централите за собствени нужди и бойлерите за гореща вода стават все по-достъпни.
  • Планът за възстановяване предвижда частично или пълно финансиране на системите.
  • Подпомагането е насочено към домакинствата, а целта - да се насърчи използването на ВЕИ енергия.

Предимствата на изграждането на ВЕИ централи за собствени нужди са повече от ясни - независимост, намалени разходи за електроенергия и нисък въглероден отпечатък на фона на мръсния въздух в големите (пък и не само) градове. Често пъти обаче се пропуска темата, свързана с разходите по самото изграждане на такива инсталации, което не е без значение с оглед това за колко време би се върнала подобна инвестиция и дали си струва. Каква е цената на панелите е тема с продължение - най-малкото защото зависи от техните мощност, брой, модел, марка и какво ли още не. Не без значение е и фактът, че инсталациите могат да се надграждат, в случай че нуждите на домакинството станат по-големи.

И все пак откъде могат да бъдат осигурени средства за първоначалната инвестиция? Възможност за такова финансиране е залегнала в Плана за възстановяване и устойчивост, където са описани в подробности проектите, които ще могат да бъдат реализирани с подкрепата на Брюксел. Целта е да се повиши използването на енергия от възобновяеми източници чрез финансиране закупуването и инсталиране на фотоволтаични системи и слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Фокусът е насочен към домакинствата най-вероятно защото голяма част от бизнеса вече се е убедил на практика в ползите от работата на инсталациите за собствено производство и вече разполага със собствени солари.

Бойлер или парно?

В Планът за възстановяване се предвижда финансирането на два вида мерки за възобновяема енергия в домакинствата. Първата от тях е изграждането на слънчеви системи за битова гореща вода. Тук максималният размер на безвъзмездното финансиране на отделно домакинство се предвижда да е 100% от стойността на системата, но не повече от 1960.83 лв., става ясно от документите по програмата за финансирането на ВЕИ. Втората мярка е насочена към изграждането на фотоволтаични системи до 10 kW. Максималният размер на безвъзмездното финансиране на отделно домакинство се предвижда да е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв. Тук интересният момент е, че енергийно бедните домакинства ще могат да кандидатстват за безвъзмездното финансиране до 100% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

Искаме по-голямо ВЕИ

В същото време домакинствата могат да инсталират фотоволтаични инсталации, чиято мощност надхвърля 10 kW и стойност от 15 000 лв., но безвъзмездното финансиране е ограничено само до толкова. Както се очаква - машините и съоръженията няма как да бъдат купени на старо - те трябва да бъдат нови и с техническа сертификация за употреба в ЕС. Това не е случайно - гаранцията на новата техника (най-често 25 години) предполага и добра поддръжка, а по-ниското качество на фотоволтаиците може да доведе до по-ниска производителност, а оттам и на по-високи разходи за поддръжка, което не е без значение.

Инсталацията трябва да е проектирана и изпълнена така, че да задоволява собствените нужди на домакинството, а при остатък на електроенергия и след промяна на нормативната рамка да се отдава в енергоразпределителната мрежа, става ясно още от документите. Самите панели могат да бъдат разположени както върху жилищните имоти, така и върху прилежащите им помощни постройки като гаражи, летни кухни, навеси и др. След приемане на инсталацията и въвеждането и в експлоатация в енергийната система домакинствата подават заявление за възстановяване на разходите. Друг любопитен момент е, че стойността на системите по отделните мерки, а оттук и максималният размер на безвъзмездното финансиране, е определена с маркетингово проучване.

Елате, очакваме ви

За подкрепата ще могат да кандидатстват само и единствено домакинствата. Очакванията на експертите обаче са, че в програмата ще се включат максимално 9500 домакинства, от които 4000 получаващи енергийни помощи. Процедурата предвижда Министерството на енергетиката да сключи договори с участващите общини, които впоследствие ще отпускат пари към самите домакинства. Тънкият момент тук е, че в българското законодателство все още няма дефиниция на т.нар. енергийно бедни българи, които също са част от допустимите кандидати по програмата. Все пак обаче, докато тя заработи, е възможно този пропуск да бъде отстранен.

Струва ли си?

Дали си струва кандидатстването и стига ли финансирането е въпрос, чийто отговор най-общо е "зависи". За да се пресметне общата стойност на инсталацията, са нужни детайлни подробности за самия обект - как изглежда, колко е голям, къде е разположен, има ли в близост друга сграда, която да го засенчва частично, дали конструкцията ще бъде разположена на покрив с наклон, или ще бъде наземна и много други. И все пак - проверка на "Капитал" показа, че 10 kW фотоволтаична система струва около 13 000 лв. с ДДС, но без доставка и монтаж. В тази цена са включени панели, инвертор, модули за отдалечено следене и управление на системата, кабели и др.

Системата е напълно автоматизирана и работи без никаква нужда от човешка намеса, превключване или настройка, изтъкват от компанията PVSolars, която предлага готови соларни фотоволтаични системи за къщи от 3 kW, 5 kW, 10 kW. Когато потреблението превишава производството, например когато в определен момент системата произвежда 2 kW, а в домакинството се ползват 2.5 kW, тогава само разликата от 0.5 kW ще бъде консумирана от електрическата мрежа. В обратния вариант - когато инсталацията произвежда 2 kW, а в дома се ползва само 1kW, тогава смарт метърът, (също част от системата) изпраща сигнал до инвертора да намали производството до 1kW.

На пазара има и други варианти с по-високи цени, които се определят от мощността на системата и нейните функционалности и режим на работа. Специални приложения (като Huawei Fusion Solar например) позволяват да се следи консумацията на електричество в дома, както и как върви самото производство на ток от собствената инсталация. Отделно - на пазара у нас се предлага и изобилие от марки и модели соларни бойлери, които отдавна са част от бита на съседна Гърция например. Термосифонният колектор (с обем 110 л), разширителен съд и нагревател струва 600 лв. с ДДС, докато комплектът, но с капацитет 220 л се продава на цена малко над 1000 лв. с ДДС, показа справка в ценоразписа на "Еко енергия солар", която е специализирана в разработването на проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Този вид слънчеви колектори използват явлението на естествената конвекция, или свойството на горещата вода да се изкачва и така да циркулира непрекъснато между слънчевия колектор и водосъдържателя. При нагряване на водата нейното относително тегло намалява и тя по естествен път се покачва в резервоара, описват процеса от друга компания - "ЕМДЕ солар", която е на пазара на соларни системи от 15 години. Предлагат се и варианти за вакуумно-тръбни колектори с рефлектори, колектори под налягане от неръждаема стомана с рефлектори и много други. Изборът е личен, а финансирането е на път да стане факт. На ход са домакинствата.

От догодина

Първите стъпки по програмата ще бъдат направени през второто тримесечие на годината, когато ще бъде сформиран екипът за определяне на конкретните правила, по които ще се отпускат средствата за собствени ВЕИ. В края на настоящата и началото на следващата година се очаква да бъдат направени въпросните законови промени и да бъдат отстранени пречките, които биха могли да спънат изпълнението на проектите. Самото подписване на договорите с кандидатите се очаква да стане факт през второто тримесечие на 2023 г., пише още в документите по програмата.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geomal avatar :-?
    Георги Малинов
    • - 2
    • + 7

    Само не разбирам защо максималния брой домакинства, кандидатстващи за соларна централа е ограничен на 9500, как се появи това число?

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 5

    Програмата не изглежда особено амбициозна наистина, при толкова малко домакинства.

    По-сериозният напредък би било да се оправи регулаторната рамка, така че да няма излишна бюрокрация, ако човек или етажната собственост искат да си поставят слънчеви панели за собствено ползване или за продажба към енергото.

    За момента само четем как германски кооперативи оти физически лица се организират и стават инвеститори в соларни и вятърни паркове. Защо и тук да не стане така?
    Разбира се, трябва да се предвидят и батерии, така че да не се създава голямо бреме за цялата система.

    Нередност?
  • 3
    istani123 avatar :-?
    Станислав
    • - 1
    • + 4

    Къде и от кога може да се кандидаства за тази помощ?

    Нередност?
  • 4
    ueo1407575468374129 avatar :-|
    Lyubomir Blazhev
    • + 2

    "В обратния вариант - когато инсталацията произвежда 2 kW, а в дома се ползва само 1kW, тогава смарт метърът, (също част от системата) изпраща сигнал до инвертора да намали производството до 1kW." - Защо трябва да се губи енергия в този случай, вместо да се продава на енергото примерно на половин цена?

    Нередност?
  • 5
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 1

    До коментар [#3] от "Станислав":

    Пише го в статията.

    Нередност?
  • 6
    ytm09521629 avatar :-|
    ytm09521629

    Здравейте, а може ли информация как се кандидатства?

    Нередност?
  • 7
    hakuna.matata avatar :-P
    hakuna.matata

    До коментар [#4] от "Lyubomir Blazhev":

    Определени сотпански кръгове в страната се плашат от такава свобода и независимост на гражданите, ще им изядат пая.

    Нередност?
  • 8
    dedal_gr avatar :-|
    Dedal Ikar

    До коментар [#4] от "Lyubomir Blazhev":

    Ще го обясня просто. Ако нямаш двупосочен електромер, а ти нямаш защото процедурата с енергото е тегава.
    Ако ползваш 1 и произвеждаш 5, разликата от 4 киловата ще я ползва съседа, обаче ще я платиш ти и на Енерго Про хич не му дреми, че си я произвел. Затова функция за намаляване на производството е 100% задължителна, освен ако не си навит да инвестираш 10 К и да вдигнеш сметката за ток с 200 % през лятото.

    Нередност?
Нов коментар