Прецакана ли е България при доставките на руски газ?

Ако ЕС излезе с ясна позиция за втората сметка в рубли, доставките от "Газпром" може да се възстановят през юни

В близките дни ще стане ясно дали "Газпром" ще приеме новото плащане на "Булгаргаз", което неминуемо ще бъде направено, тъй като договорът не е прекратен
В близките дни ще стане ясно дали "Газпром" ще приеме новото плащане на "Булгаргаз", което неминуемо ще бъде направено, тъй като договорът не е прекратен
В близките дни ще стане ясно дали "Газпром" ще приеме новото плащане на "Булгаргаз", което неминуемо ще бъде направено, тъй като договорът не е прекратен    ©  Stoyan Nenov
В близките дни ще стане ясно дали "Газпром" ще приеме новото плащане на "Булгаргаз", което неминуемо ще бъде направено, тъй като договорът не е прекратен    ©  Stoyan Nenov
Темата накратко
  • Първоначалният указ на Владимир Путин изискваше плащането за газа да става с рубли
  • Според ЕК обаче това нарушава санкциите срещу Русия и е недопустимо
  • Но през май имаше промени в условията от руска страна и в тълкуванията от европейска, което позволи на редица държави да продължат да плащат на "Газпром"

Защо други държави, членки на ЕС, продължават да получават руски газ, а България - не? Този въпрос задават все повече хора на фона на информациите за успешни плащания към "Газпром" от Германия, Италия, Гърция и други.

И наистина: България, заедно с Полша и Финландия, изглеждат като прецакани, тъй като засега само те спазват стриктно санкциите на Европейската комисия, докато други намират начин да ги заобиколят.

Ситуацията обаче е доста по-заплетена, тъй като всяка страна прави плащането по различно време, а и условията на Москва и разясненията на Брюксел се промениха по няколко пъти през април и май. Така подход, който е изглеждал недопустим в началото, вече се оказва приемлив. Със сигурност има и различно отношение на руснаците към различните държави. Към България то е в по-неблагоприятната крайност, както впрочем винаги е било - страната имаше един от най-неизгодните договори с "Газпром" през последното десетилетие.

А тъй като договорът между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" не е прекратен - просто нямаше доставки през май по него - сега предстои да се види дали няма да се стигне до възобновяване на газоподаването. Ако това се случи, ценови ефект за потребителите няма да има, тъй като руският газ няма да бъде по-евтин от американския LNG и азерския. Допълнителните количества обаче ще позволят по-бързо запълване на газовото хранилище в "Чирен" и съответно по-голяма сигурност за зимните месеци. Самият договор с "Газпром" изтича в края на тази година.

По информaция на "Капитал" българската държавна компания ще изпълни задълженията си според договора с руската страна още тази седмица, но не е ясно дали този път плащането ще бъде прието или парите пак ще бъдат върнати, както се случи през април. Няма информация "Булгаргаз" да е открила сметка и в рубли, както са направили други страни, твърдейки, че това е в съответствие със санкциите на ЕС.

Официален разяснителен коментар по този въпрос се очаква до дни от Брюксел.

Какво поиска Путин

На 31 март руският президент обяви, че иска газът да бъде купуван в рубли от 1 април, а плащането в евро или долари няма да се счита за изпълнение на договорни задължения. За да се случи това, клиентите трябва да открият сметките в Газпромбанк - една в съответната чуждестранна валута (долари или евро) и друга в рубли. След превода на валутата, както е по договора с "Газпром", банката ще превалутира сумата през Московската борса и ще захранва рублевата сметка. Едва тогава задължението на купувача да плати за руския газ ще се смята за изпълнено. Също така купувачите ще трябва да платят комисиона и такса на Газпромбанк за обслужването на сметките и превалутирането.

Какво каза ЕК за руските искания

В предварителни писмени указания, изпратени до страните членки, Европейската комисията предупреди, че така описания от Москва метод на плащане за газа "ще доведе до нарушаване" на санкциите.

По-късно през април бяха публикувани и официални насоки на комисията, според които санкциите на ЕС "не забраняват откриването на сметка в Газпромбанк. Но купувачите трябва да поискат от руската страна "да изпълни своите договорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа". Именно това направи и България - плати задълженията си във валута, но "Газпром" не ги прие.

Важно е, че за разлика от останалите страни членки България и Полша плащат за газа авансово - през април се плащат доставките за май. Другите плащат по фактури, спрямо това, което са консумирали - през май за потреблението от април.

Москва направи леки отстъпки

Заради първоначалното категорично становище на Брюксел за това кое е допустимо и кое не, както и заради твърдата позиция на България и Полша на 4 май президентът на Русия Владимир Путин направи промени в условията на указа си. Според новото указание паричните преводи на европейските контрагенти няма да бъдат превалутирани в Руската централна банка (която е под санкции), а това ще става в клирингов център - Национальный клиринговый центр. За тази цел няма да се минава през трети страни (банки), които са под санкциите на ЕС. А и също означава, че Руската централна банка въобще няма да е част от уравнението.

Не се промениха обаче условието за приемане на плащането за извършено - според Москва това става едва когато са налице рублите, а не още при превода на валутата.

И ЕС даде нови насоки

В средата на май, когато наближиха падежите по договорите на повечето европейски страни, включително Гърция, Германия и Италия, от Брюксел излязоха с нови насоки по въпроса за плащане на газа. Според тях санкциите на ЕС не пречат на компаниите да откриват сметка в Газпромбанк и могат да плащат за руски газ, стига да го правят във валутата, договорена в техните съществуващи договори, и декларират транзакцията за завършена, когато тази валута бъде платена. Това беше разтълкувано от много компании, че могат да си преведат дължимите суми в евро или долари и след това, без да носят каквато и да е отговорност, "

Газпромбанк да направи превалутирането и да плати на "Газпром".

Именно по този начин се случват и плащанията за руски газ през последните дни. Но за България подобен подход беше отказан в края на април, въпреки че "Булгаргаз" беше направил плащане във валута.

"Явно има различни условия и докато не се обединим заедно и не отворим договорите и общо да решим как да се справим с този проблем, има опасност да играят с различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за Европейския съюз. Явно Русия е готова да направи компромиси за големите пазари. Но тази игра на големи и малки трябва да приключи", каза преди дни по този повод премиерът Кирил Петков. По думите му на доста страни членки е съобщено, че плащането в евро или долари е достатъчно и те не трябва да се притесняват от превалутирането в рубли, което ще е грижа на "Газпром".

Руският заместник министър-председател Александър Новак дори обяви, че 54 компании вече са отворили и сметки в рубли в Газпромбанк, за да може да се прави превалутирането. Конкретен списък с компаниите ще бъде публикуван до края на седмицата.

Кои страни продължават да плащат на "Газпром"

Италианската Eni заяви на 17 май, че е започнала процеса на откриване на две сметки в Газпромбанк една в евро и втората в рубли.

Австрийската OMV обяви на 20 май, че е започнала процес на плащане, отговарящ на санкциите, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно.

"Направихме плащането в евро в съответствие с препоръката на Европейската комисия. Няма да коментираме подробности", каза говорител на чешката CEZ на 20 май.

"Словакия е платила априлската фактура в евро в съответствие с валидния договор и въз основа на становището на ЕС, че такова плащане не е нарушение или заобикаляне на санкциите", казаха от министерството на икономиката на страната на 20 май.

Словенската Geoplin се договорила с руския партньор за процедура на плащане, която е в съответствие с договора и в същото време в рамките на мерките и препоръките на институциите на ЕС. Това каза директорът на компанията Ваня Ломбар пред словенската телевизия на 20 май.

"Ние плащаме в евро, Газпромбанк конвертира еврото и тази сума се плаща на "Газпром експорт", обявиха и от унгарската MVM.

"Ще платим фактурата в евро, по сметките в Газпромбанк в съответствие с планираната процедура, така че навременното плащане към нашия доставчик да бъде осигурено от наша страна", заявиха от германската VNG още на 9 май, допълвайки, че конвертирането в рубли не би трябвало да предизвика никакви затруднения.

Друга германската компания - RWE, каза на 16 май, че е готова за плащане в евро и ще действа в съответствие с европейските и германските разпоредби.

Също в евро твърди, че плаща и германската Uniper на 18 май.

Френската Engie е в преговори с "Газпром" по отношение на руската молба за промяна на схемата за плащане за доставка на руски газ. "Групата е предприела необходимите стъпки, за да бъде готова да изпълни задълженията си за плащане, стига да е в съответствие с европейските санкции "рамка", каза компанията на 17 май.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 14
    • + 7

    Чекайте бе, нали братския хамерикански газ беше в пъти по-евтин?
    Също и хазербайджанският(той три пъти по на далавера).

    Що се редим на опашката пак за руски?..
    Кирето да излезе и да обясни!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 7

    Разбира се, че България е най-прецакана. В момента България купува пак същата руска газ от Гърция на цени с 30% по-високи, а Гърция плаща по условията на Русия, а именно сметка "Газпромбанк" и от там превалутиране в рубли. Полша купува руска газ директно от Германия на цени по-ниски от това, което е плащала до този момент. В момента се опитвате да манипулирате читателите си след като виждате каква беля направиха тези от така наречената Промяна, че видите ли ние сме платили във валута, но Газпром ни спял газа. Не, ние отказахме да преведем тази валута в руска банка и отказахме тя да бъде превалутирана в рубли. Всичко друго са манипулации и лъжи. Асан очакваше, че следващите седмици след като ние не изпълнихме това което руснаците искаха и другите европейски държави ще постъпят по същия начин. Да ама не.
    Явно Киро го натиснаха да купи двата танкера американски втечнен газ отказани от Китай и набързо скалъпи визита до САЩ, където уж договорил този по-евтин газ. Интересно е да видим как и кога ще го докара до тук и на каква цена. В момента купуваме пак руска газ на 30% по-високи цени, държавата от продажбата на ток покрива тези разлики за момента и се чудят как да кажат на населението, че ще има увеличение с десетки проценти на газа следващите месеци, а и на електроенергията.
    Ние сме една от страните в Европа, както Украйна, в която чужди сили си поставиха васални правителства. Виждаме какво се случва с Украйна и украинския народ слушайки и изпълнявайки сляпо какво им нареждат тези чужди сили, виждаме какво се случва и у нас с газа. В момента американското посолство е взело изцяло управлението на държавата и всичко е възможно да се случи дори и това, което смятаме за невъзможно. За това всички национално отговорни политици стоят, спотайват се, гледат да си мълчат, чакат и се молят да има колкото се може по-малко щети от всичко това. Еднинственото което може да си пожелаем в този исторически момент е Бог да пази България!

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 7
    • + 4

    scuby, БГ не е най-прецакана, а най-самопрецакана.
    От Киро-Роки Канадеца(възпитаник и срам на Хартварт).

    Нередност?
  • 4
    lip51646785 avatar :-|
    lip51646785
    • - 8
    • + 4

    Прецакана е от това, че се управлява от лица с интелектуална недостатъчност и чужда зависимост. Сега опитват да оправдаят глупостта си с некакви уж двойни стандарти на Газпром и ЕК, въпреки, че правилата са еднакви за всички клиенти. Продължават да говорят за некакви уж рискове от обменния курс на рублата, въпреки, че руснаците още в самото начало обясниха официално и го повториха 200 пъти, че цената не се променя от превалутирането.
    Как пък всички останали се оправиха и разбраха и процедурата на плащане, и инструкциите на ЕК, само нашите тъпоглавци упорито продължават да превеждат пари по грешната сметка и липсваща втора в рубли, и да реват, че им ги върнали?

    А има и нещо, наречено дипломация. Докато лидерите на Германия, Австрия и Унгария ходеха на крака в Москва да обсъждат схемата за плащане, тука едни с истерия и пяна на уста наричаха Русия "бензиностанция с ракети", гонеха кръгъл брой руски дипломати за да се харесат на Америка и отзоваваха посланици. А после се чудят защо Газпром не им отговарял на хвърчащите имейли и не им обяснил по-подробно като на другите.

    Нередност?
  • 5
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 6
    • + 4

    Оф, Божеее, трети ден се вадят води от 9 кладенеца, през 9 планини в десета, само и само да се замаже гафа на временно инсталираните в правителството некадърници. :) Излагате се с тези статии, наистина.

    Нередност?
  • 6
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 6
    • + 4

    Аз си спомням през 2009 г. когато Путин спря газа по времето на другаря Борисов точно на 07-01-2009 г. 07:45 ч. Нямаше газ за петнадесет дена. И на бизнеса и на топлофикациите им се наложи да премине на нафта. Тогава другаря Борисов ни танкери намери ни азери. След това подари кученце на Путин. След две години по късно 2011 Путин пак заплаши другаря Борисов с Белене и александрополис. 2014 пак имаше заплахи. През всички тези години до 2021 свалянето на другаря Борисов не е предприел никакви действия относно диверсификация.

    Сега излиза по main stream медии да обединява как с котлон щели да сме топлели вода да се къпем. Като гледам в момента никой не топли вода. Няма и проблем с газа.

    На някой да му липсва газ? Какво значение има какъв е произхода на газ? Аз от руски газ и петрол разбирам финансиране на корупционни практики и петата колона в България.

    Нередност?
  • 7
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 3

    hold_kjeft,
    Това пиша в първия си пост.
    Като руския газ е толкова 'лош' що се въртят около него като котки около паница с мляко?..

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Тъй като доставки на руски газ за БГ понастоящем официално няма (не говоря, че купуваме същия газ, но през посредници), питанката в заглавието е глупава и подвеждаща.
    Всъщност БГ е "прецакана" от прекупуването на по-висока цена на същия руски газ, ама през Гърция. И тъй като гръцката държавна газова компания обяви, че ще си плаща на Газпром по Путиновата схема, БГ ще продължи да прекупува Газпромски заз по гръцки цени.

    И в този смисъл Киро-Асеновата газова сага от първия си ден навлезе изцяло на територията на биполярното разстройство, което ме кара да се чувствам в свои води да коментирам газовата тема:

    1. Замисълът на антируските санкции - поне както го озвучиха в началото - беше чрез отказ от купуване на руски газ ЕС да попречи на финансирането на "войната на Путин".

    2. Това се оказа пределно глупаво, защото фон Лайнен и останалите назначени политиици просто не бяха помислили, че нямат осигурена алтернативи на Газпромските доставки.
    Отгоре на всичко решиха, че може и да не си плащат газа. Т.е. да правят формални преводи в долари и евро в блокираните валутни сметки на Газпромекспорт в западни банки, от които и цент да не стига до Газпром.
    3. Затова в края на март ВВП обяви, че "недружествените" ще плащат същите суми в същата валута по договора, но в руската Газпромбанк, която служебно и за своя сметка ще я превалутира в рубли, с които ще заверява сметката на Газпром.

    Забележително прецизен ход!
    Който, обаче изненада западните уж политици и те 2 месеца умуват това заобикаляне на санкциите им ли е или не.

    4. Накрая живият живот победи мъртвите брюкселски идеологеми, просто защото газът в Европа взе да свършва, а и наближи падежа на плащане на големите потребители. И се оказа, че Германия, Австрия, Италия, Гърция, Словакия, Унгария са открили валутни сметки за плащане на газа по договорите си с Газпром в Газпромбанк.

    Защо БГ и Полшо не го направиха в края на април?
    а) Полша от историческа русофобия и защото хранилищата й към тогава бяха на 70% пълни с прекупуван от Германия руски Газпромски газ. Вече са пълни над 90% при 20% запълване на Чирен.
    А как й излизат сметките на Полша да купува по-скъп реверсенруски газ през Германия? Ами с ум! Полша от години договаря с американски шистови компании квоти за покупка на газ от Луизиана. Около 2/3 от тези количества Полша продава със голяма печалба в Азия, което снижава цената на онази 1/3, която отива в Швийнуйшче докъм цената на руския тръбопроводен газ.

    Но Полша сметките й излизат.

    б) Какво напраби БГ? Всъщност от името на БГ това го направиха случайниците Киро и Асен (и Лена Б.) Ами рецитираха ни това, което им казаха да ни рецитират.

    Та "прецаканите" според уличния жаргон на автора сме всички ние, които гласуваме за говорещи (чужди текстове!) глави.

    P.S. Да, ако БГ започне да плаща по Путиновата схема, Газпром ще отвори крана. Но до Нова година, защото тогава ангажиментите му по договора с Булгаргаз приключват.

    И тук е най-интересното: измислили са адекватна алтернатива за от 1.1.23 ухилените? Под "адекватна" нямам пред вид газ от Австралия, все пак....

    Нередност?
  • 9
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 2
    • + 3

    Точно този ход на Петков и Василев беше брилянтен.
    Сега всичките руски (разбирай корупционни) мекерета лъснаха... и са на амбразурата да защитават чужди интереси.
    За някои, като Таско и Р.Овч. си знаехме, но учудващо е колко скрити лимонки имало.
    Газ та газ. Тази цена, по-скъп и прочие - а някой може ли да цитира официални данни какви са цените на втечненият газ ведно с всички допълнителни такси по регазификация и транспорт, на газа от Газпромекспорт (но с таксите доставен до Чирен например), на азерският газ и т.н. Та средно интелигентната публика да посмята малко сама..

    А защо България отказа газа от Русия ? Ами защото може.
    Има нещо, което му казват договор - на доверието в договорите се крепи цялата икономическа (а донякъде и политическа) система в света.
    Този с Газпромекспорт бил секретен (колко удобно) и не знаем какво има в него - дали банковата сметка (и банката) е посочена в него ? Дали цената на газа е определена във съответната валута, или е записано "равностойността й в рубли"?

    Та договор се променя със съгласието на двете договарящи се страни, освен ако по някой параграф не е уговорено друго. Ама договорът е секретен.

    А защо Германия, Италия и т.н. приемат едностранна промяна на договора ? Ами защото Путин ги е стиснал за гушата и им е направил предложение, което не могат да откажат. Сорос го формулира ясно в Давос - меркантилната Меркел (каква игра на думи, а?) в съчетание с властолюбието си направи Германия васална на Русия в енергийно отношение. С цел да запази властта си колкото се може повече влизаше в безпринципни шарени коалиции и си затвори както вългищната индустрия, така и атомните централи. Нищо, че внася ел.енергия от Франция (атомна) и Полша (въглища).
    След Германия, за да са конкурентни всички други икономики от западна Европа повлече крак към Русия.
    Малко по-комплексно е, ама това е главната причина.

    А в България - с нашите 3 милиарда кубика , от които 2 милиарда за Топлофикация София - можем да си позволим да покажем кукиш на Путин.
    Индустрията в България харчи словом и цифром 800 милиона кубика на година, все ще ги намерим отнякъде.
    Топлофикацията в София е дупка за дългове, колкото по-скоро я затворят - толкова по-добре за бюджета. А софиянци малко ще се върнат по родните си места, да се потоплят на дърва една две зими.
    Екологията даже ще се подобри, да напомня как се изчисти София през Март-Април 2020.

    Нередност?
  • 10
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 2

    До коментар [#6] от "hold_kjeft":

    На всеки такъв твърдоглавец, като Вас трябва да му зачислят сметките на три семейства към някоя Топлофикация и да плаща разликата с миналата година той. Защото на чужд гръб и сто тояги са малко.
    И въпросът е принципен - диверсификация означава избор между различни доставчици , а не замяната на един доставчик с друг. Достатъчно е да сведем руския газ в микса ни под 30% и да си поддържаме хранилището пълно поне на 50%. И всякакви изнудвания вече няма да са актуални.

    Нередност?
Нов коментар