Седмични новини за енергетика: Идва още втечнен газ; Енергийният обръч около Европа

И още: България ще изнася въглища за Сърбия; Димитър Енчев за потенциала на зеления водород

Въглища от "Мини Марица-изток" за първи път ще се изнасят зад граница
Въглища от "Мини Марица-изток" за първи път ще се изнасят зад граница
Въглища от "Мини Марица-изток" за първи път ще се изнасят зад граница    ©  Цветелина Белутова
Въглища от "Мини Марица-изток" за първи път ще се изнасят зад граница    ©  Цветелина Белутова

През изминалата седмица започна плановият ремонт на "Турски поток", който би трябвало да продължи до края на месеца, но може и да се проточи, ако в Москва решат друго. Това обаче, в комбинация с орязването на доставките по "Северен поток", оставя Европа без тръбен газ освен това, което "Газпром" пуска през украинските тръбопроводи. Ефектът е, че цената на газа продължава да се увеличава и вече е над 130 евро/мВтч - най-виското ниво от началото на войната.

На този фон има и множество различни аварии в енергийния сектор, които макар да нямат пряка връзка помежду си, водят до невъзможност Европа да осигури алтернативни на руските ресурси. А това създава големи рискове за зимата.

Добрата новина е, че "Булгаргаз" е запазил 65% от танкер с американски втечнен газ, който ще бъде разтоварен на 2 юли в Гърция и ще може да влезе веднага в българската мрежа. Допълнително се очаква останалите количества да дойдат от сделки на газовия хъб и увеличените азерски доставки от 1 юли.

През тази седмица се случи и най-голямата експортна сделка в историята на българските въглищни мини - държавните "Мини Марица-изток" ще продадат 1.75 млн. тона въглища на Сърбия.

Също така, в тазседмичния брой на "Капитал" има и интервю с Димитър Енчев, създател на CWP, който говори за зеления водород, ВЕИ и големите сделки на енергийния пазар в България и извън страната, както и за инвестицията на BP в австралийския проект за зелен водород, зад който стои и CWP.

И ОЩЕ

Русия ремонтира "Турски поток" в момент, в който пазарът е вече с пикови цени

Петролът поевтиня с 6%, след като Байдън обяви мерки срещу скъпите горива

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Край на руското иго, отървахме се от противомакедонското вето, на Гешев му отнеха личната гвардия, личната прокуратура и личния съд - само това да беше направило правителството на Кирил Петков, берекет версин. Да, благодарности и за пенсиите. Не съм си и помисляла, че някога ще могат да помръднат нагоре, а двойно увеличение звучи направо невероятно, но е факт.

    Нередност?
Нов коментар