Германия е изправена пред рецесия при спиране на доставките на газ от Русия

Италия също изпитва затруднения

Сигурността на доставките на природен газ ще имат огромно значение за бъдещето на германската икономика.
Сигурността на доставките на природен газ ще имат огромно значение за бъдещето на германската икономика.
Сигурността на доставките на природен газ ще имат огромно значение за бъдещето на германската икономика.    ©  Reuters
Сигурността на доставките на природен газ ще имат огромно значение за бъдещето на германската икономика.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германия се опитва да се справи с намалението на доставките на газ от Русия
  • Тинк-танкове понижават прогнозите си за икономически растеж на най-голямата икономика в Европа
  • Италия също прави опити да увеличи запаса си от природен газ

Няколко европейски държави са изправени пред сериозни трудности заради намаляващите доставки на природен газ от Русия. Германската индустриалната асоциация BDI намали икономическата си прогноза за 2022 г. и заяви, че спирането на доставките на руски газ ще направи рецесията неизбежна в най-голямата икономика в Европа. Ако тази прогноза се сбъдне, това означава, че цялата европейска икономика ще се забави и е твърде вероятно също да се свие, каквито предвиждания вече има.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) от Балтийско море на север до Адриатическо море на юг очертаха мерки за справяне с кризата с доставките след руската инвазия в Украйна. Сигурността на енергийните доставки става още по-важна с приближаването на зимата, когато потреблението на енергия е най-голямо. ЕС разчиташе на Русия за 40% от нуждите си от газ преди войната, като в Германия зависимостта достигаше до 55%. След началото на войната тази зависимост намаля, но последните действия на "Газпром", която сви доставките за още няколко страни, включително Германия и Италия, ги накара временно да отменят плановете си за затваряне на въглищни електроцентрали.

Институтът за икономически изследвания IWH, който е част от група институти, които съветват германското

правителство, също намали прогнозата си за ръста на БВП до 1.5%. През март той предвиждаше покачване от 3.1%. Според експертите на института лятото ще бъде особено трудно за икономиката, тъй като производството ще бъде засегнато от проблеми по веригата на доставки и инфлацията, която потиска частното потребление.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че намалените доставки представляват икономическа атака и част от плана на руския президент Владимир Путин да предизвика страх. "Това е ново измерение. Не може да се позволи тази стратегия да успее", заяви той пред Reuters.

Финансовият министър Кристиан Линднер предупреди германците, че ги чакат най-малко пет години на икономически трудности. Високите цени и инфлацията ще продължат поне до 2027 година, смята той. "Влизаме в дългосрочна криза заради войната в Украйна, високите цени на енергията и прекъснатите вериги на доставки", заяви той пред телевизия ZDF. Връщане към предишните нива на икономически растеж и спиране на инфлацията ще отнеме три, четири, а най-вероятно пет години, прогнозира министърът.

Мерки за консумация на по-малко газ

Германският газов регулатор Bundesnetzagentur очерта подробности за нова тръжна система, която ще започне да действа през следващите седмици. Целта й ще бъде да насърчи производителите да консумират по-малко газ. Шефът на регулатора Клаус Мюлер постави въпроса дали сегашните доставки на газ ще са достатъчни за спряване с потреблението през зимата. По-рано той каза, че е твърде рано да се обявява пълно извънредно положение според кризисния план.

Руски газ все още идва през Украйна, макар и по това трасе количествата да са по-малко. Газопроводът "Северен поток 1" под Балтийско море, който е жизненоважен маршрут за доставките за Германия, работи на 40% от капацитета си. Според Москва това се случва, защото западните санкции пречат на извършването на ремонти на съоръжението. Според Европа обаче Русия се възползва от момента, за да намали доставките и да притисне местните икономики.

На 20 юни италианското правителство обяви първоначални мерки за увеличаване на съхранението на газ, след като енергийната компания Eni съобщи за спад на доставките от Русия. Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани каза в изявление, че правителството планира да купи въглища, ако трябва да използва ТЕЦ-ове на въглища, за да пести газ. Чинголани също така поиска от оператора на газова мрежа Snam да предприеме мерки, които да помогнат за увеличаване на запасите.

Забавянето на руските доставки на природен газ пречи на усилията на Европа да запълни газовите хранилища, които в момента са пълни на около 55%. Това ще попречи и за постигане на европейската цел - до октомври нивото в тях да е 80% от обема. За ноември целта е 90%, като ЕС се надява по този начин да си гарантира по-спокойна зима, независимо от бъдещите руски решения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 3

    Следващият път европеецът да внимава когато гласува за Европарламент. На миналите избори набута американски подлоги за евродепутати и ги направи мнозинство и виждаме какво се случва с цяла Европа и Украйна. От тези избори тръгна всичко лошо за Европа.
    На Запад обществото гледа собствения си живот и стандарт си на живот и трудно минават приказки както у нас за лошата Русия, която се меси и изнудва държавите им. Така, че скоро и в Европа ще се появи недоволство, масови протести, бунтове, революции и смяна на правителства!

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    Както винаги - да поздравиш Буци! А Германия да осмисли политиката си и да си пусне АЕЦ централите и проблема и ще е решен.

    Нередност?
Нов коментар