Европа трябва да се подготви за пълно спиране на газа от Русия

Германия обяви, че се намира в газова криза заради намалените доставки

Намаляването на доставките на руски природен газ поставя Европа в тежка ситуация преди настъпването на зимата.
Намаляването на доставките на руски природен газ поставя Европа в тежка ситуация преди настъпването на зимата.
Намаляването на доставките на руски природен газ поставя Европа в тежка ситуация преди настъпването на зимата.    ©  Reuters
Намаляването на доставките на руски природен газ поставя Европа в тежка ситуация преди настъпването на зимата.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация с газа.
  • Германия вече се намира в газова криза.
  • МАЕ вижда като единствен отговор увеличението на инвестициите в зелена енергия.

Русия увеличава напрежението в Европа с намаляване на доставките на природен газ към редица страни. Москва понижи количествата по главния тръбопровод до Германия "Северен поток 1" с 60% миналата седмица с оправданието, че западните санкции затрудняват поддръжката му, което не се приема от Берлин.

Много от лидерите на европейските държави вярват, че Кремъл използва енергията, за да упражнява натиск и да се опита да разколебае ЕС в намерението му да се откаже в средносрочен план от руския газ. Европейските цени на газа се покачиха с 50% през последната седмица и недостигът затруднява презареждането на газохранилищата на континента преди зимата.

Десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация с газ. Международната агенция по енергетика заяви, че континентът трябва да бъде готов за пълно спиране на износа на руски газ тази зима.

"Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно спрян", каза ръководителят на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) Фатих Бирол пред Financial Times. "Колкото повече се приближаваме към зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия. Смятам, че съкращенията са насочени към това да се избегне запълването на хранилищата в Европа и да се увеличи влиянието на Русия през зимните месеци." Шефът на МАЕ предупреди Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

Ситуацията води след себе и решения, които може да попречат на реализирането на европейските амбиции за зелена енергетика. Освен че се подготвят да пестят енергия, страни, сред които Германия, Австрия и Нидерландия, рестартират затворени електроцентрали, работещи с въглища. Това може да бъде разглеждано като директна заплаха за забавяне на прехода към зелена енергия, но друга опция пред тези държави като че ли няма. Връщането към въглища е отчасти неизбежно, защото правителствата имат основен приоритет да поддържат икономиката си работеща, което не може да се случи, ако се разчита единствено на руските енергийни доставки.

Ако не се отворят ТЕЦ-ове на въглища, може да се стигне до рецесия и затруднения за милиони европейски граждани. Това може да разбие европейската подкрепа за усилията в областта на климата, а дори и по-лошо - за отбраната на Украйна срещу руската инвазия. Едно от най-големите притеснения в Киев е, че именно подобно развитие на събитията би довело до едва ли не насилствен мир с Москва, след като украинската армия силно разчита на въоръжаване от Запада.

Войната в Украйна доведе до намаляване на доставките на газ от Русия, но повечето възможности за диверсификация на доставчиците вече са използвани. Така че фокусът трябва да бъде върху алтернативните източници на енергия и ефективността. Едно решение на този проблем са ядрените централи, които биха могли да поемат голяма част от нужното производство на енергия, смятат експерти. Най-голямата икономика в ЕС - Германия, обаче е приела план, според който всичките АЕЦ в страната постепенно ще бъдат затворени. Правителството не отстъпва от позицията си, като Берлин продължава да настоява, че техническите и фактори и тези, свързани със сигурността, не му позволяват да удължи работата на реакторите. Според ядрени оператори животът на централите може да бъде безопасно удължен, но това изисква навременно вземане на решения от правителствата и започване на дейности в близкото бъдеще.

МАЕ изглежда, че се съгласява с германската теза, като агенцията продължава да твърди, че най-сигурният начин за прекратяване на зависимостта от руската енергия е увеличаване в инвестициите за зелена енергия. През петте години след подписването на Парижкото споразумение от 2015 г. инвестициите в чиста енергия нарастват с 2% годишно. От 2020 г. темпът се ускори до 12%, макар и това отчасти да се дължи на по-високите цени на материалите. Това създава ситуация, в която реалните разходи за възобновяеми източници и енергийна ефективност са доста под необходимото.

Редица столици в ЕС вече разработват планове, ако Русия напълно спре доставките на енергия. За тази цел е необходима координация, за да се избегне конкуренцията между страните за доставки, които ще бъдат нужни за задоволяване поне частично на енергийните им нужди. Покачващите се цени вече карат бизнеса и домакинствата да намалят потреблението на енергия, но правителствата трябва да разполагат с мерки за защита на най-уязвимите от проблемите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Ами да пуснат СП2 или да вземат да помогнат на Сименс да даде компресорите. Или и двете са забранени от САЩ?

    Нередност?
Нов коментар