🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Северна Македония позволява битовите соларни инсталации да са търговци на ток

Махат се административните пречки и се разрешава създаването на енергийни общности

С новите промени се прокарват и нови преимущества за енергийните общности
С новите промени се прокарват и нови преимущества за енергийните общности
С новите промени се прокарват и нови преимущества за енергийните общности    ©  Цветелина Белутова
С новите промени се прокарват и нови преимущества за енергийните общности    ©  Цветелина Белутова

Северна Македония може още да не е започнала преговорите си за присъединяване към ЕС, но в някои отношения вече е много по-близо до Европа от България. Например малките домашни соларни инсталации там ще могат да продават излишъка от произведената си електроенергия обратно в мрежата. По този начин такива инвестиции ще станат много по-рентабилни. Облекчението ще важи за соларни покривни инсталации за домакинства, малки фирми и държавни институции.

Според новите разпоредби в Закона за енергетиката на Северна Македония, които влязоха в сила на 20 юни, позволеният капацитет на домашните инсталации се увеличава от 4 на 6 киловата, а на публичните и бизнес предприятия от 20 на 40 киловата.

За сравнение, в България няма разграничение за мощността между битови и бизнес потребители, но има граница от 30 кВт мощност, до която държавата изкупува преференциално енергията. На фона на борсовите цени на ток обаче тези преференциални тарифи са значително по-ниски.

Другият вариант е енергията от подобни инсталации да се продава обратно в мрежата, но за целта е нужно инсталацията да е над 30 кВт. Опцията един битов потребител да е едновременно и консуматор и търговец на ток в България все още не е уредена.

Соларна политика

Според новите правила за производител-търговец в Северна Македония ще се счита домакинство, малко предприятие или държавна институция, изградило ВЕИ инсталация за собствено потребление и продаващо останалия си излишък в националната разпределителна мрежа.

Досега тези, които са имали право да продават излишъка и по този начин да бъдат класифицирани като "търговци", са били само собственици на инсталации, които не се снабдяват от универсалния доставчик на ток. Ако направим аналогия с България, това са трите електроснабителни дружества на "Електрохoлд", ЕВН и "Енерго-про". Сега техни клиенти са само битовите потребители и те няма как да връщат енергия обратно в мрежата. Тя може да бъде изкупувана изцяло по преференциалните тарифи, но пък така няма как да се потребява на място.

По думите на македонския енергиен министър Крешник Бектеши тези промени дават възможност на всяко домакинство, малък бизнес и бюджетен потребител да сключи договор за доставка и пренос на излишък от електрическа енергия с всеки доставчик на електрическа енергия, включително и с универсалния доставчик.

Скопие е премахнало и административните изисквания за изграждане на малки солари като разрешително за строеж например. В България подобни облекчения има само ако инсталацията ще се ползва за собствени нужди, без да има право да връща енергия в мрежата.

Цената на закона

Цената, на която ще се продава излишната електроенергия, ще се определя на следния принцип, ще бъде средната изкупна цена на електроенергията, която универсалният доставчик набавя за снабдяване на домакинствата и малките потребители. По този начин потребителите-производители ще получават за енергията си сходна цена с тази, на която купуват.

В България прогнозните цени на излишъка се определят от Енергийния системен оператор, като към 24 юни те са по 83 лв./мВтч, докато на пазара са около 500 лв./мВтч.

Повече права за енергийните общности

Допълнително с новите разпоредби ще се махнат ограниченията за енергийните общности. Няколко апартамента в един блок или няколко къщи заедно ще могат да разчитат на една инсталация, като стига да има договорка между различните участници, те ще могат колективно да се снабдяват с ток от обща инсталация до 6 киловата. Подобни общности се появяват вече на много места около България, включително в Румъния.

Желаещите да инвестират в соларна инсталация ще бъдат подпомогнати и с програма до края на 2022 г. в размер на 60 млн. македонски динара, което е e равносилно на 1.9 млн. лв. Държавата ще поема до 30% от общата цена на фотоволтачината инсталация или 62 хил. македонски динара (1900 лв.).

Подобни малки соларни системи се продават в пълен комплект и струват между 6 и 10 хил. лв. в зависимост от технологията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    estqwerty avatar :-|
    estqwerty

    алоу и тук можем да продаваме, даже са длъжни да я изкупят върнатата в мрежата енергия. тук е и проблема : не можем да я подарим на ерп-то. и това е проблема : отчети , фактури , фирми , осигуровки , данъци , платежни, банки . ако можеше каквото ползваш, ползваш, ако върнеш нещо да си намерят на кого да го продават , а не върнатото да го плащаме и него...

    Нередност?
Нов коментар