"Булгартрансгаз" ще получи 78 млн. евро грант за разширението на "Чирен"

Допълнително за проекта за газовото хранилище ще се тегли и заем от ЕБВР в размер на 207 млн. евро

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов получи споразумението от комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов получи споразумението от комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов получи споразумението от комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон    ©  ''Булгартрансгаз''
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов получи споразумението от комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон    ©  ''Булгартрансгаз''

Българският държавен газов оператор "Булгартрансгаз" подписа грантовия договор за 78 млн. евро, чрез който ще се съфинансира проекта за разширението на газовото хранилище в Чирен. Средствата са част от Механизма за свързване на Европа (CEF) и беше обявен за приоритетен енергиен проект за газовата диверсификация в Югоизточна Европа, тъй като ще увеличи капацитета на хранилището от 0.55 млрд. м3 на 1 млрд. м3 - една трета от годишните нужди на България.

Интересното е, че това се случва, след като и три обявени през тази година обществени поръчки за разширяването на газово хранилище в Чирен, бяха отменени от "Булгартрансгаз". Официалната причина за това е, че търговете ще се обявят наново и ще са с подновени финансови условия, свързани с планирания заем от малко над 200 млн. евро заем, който "Булгартрансгаз" ще изтегли, за да се финансира планираните проекти.

Всичко това обаче означава, че разширението на газовото хранилище ще се забави още. По план проектите трябва да бъдат изпълнение за две години, но реално може да очакваме начало на дейностите през втората половина на 2023-а и въвеждане в експлоатация през 2026 г.

Половин милиард на заем

Трите вече отменени търга за ПГХ "Чирен" бяха на обща стойност 434 млн. лв. без ДДС (521 млн. лв. с ДДС), а целта им - да се разшири капацитета на хранилището двойно (от 0.55 млрд. м3 на 1 млрд. м3), да се изгради допълнителен газопровод от него към газопреносната мрежа и да се въведат в експлоатация подземни съоръжения, които да могат да се свържат с нова компресорна станция.

В предстоящата актуализация на държавния бюджет сумата, която ще се даде като гаранция на "Булгартрансгаз", е 207 млн. евро. Очаква се те да бъдат одобрени през тази седмица в Народното събрание. А целта въпросните средства да бъдат получени чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Защо е важно газовото хранилище в Чирен

С предвиденото разширение, газовото хранилище би могло да поема двойно повече количества и да осигури много по-голяма сигурност за страната през зимния период, която консумацията е двойно по-висока от лятото. Освен обема за съхранение ще се увеличи и капацитетът за изпомпване и нагнетяване. В момента той е 4.5 млн м3 на дневна база, а след ремонта ще бъде удвоен. Това означава, че двойно повече газ ще може да бъде нагнетяван или изпомпван на ден, което пък ще позволи да се покриват по-големи нужди на вътрешното потребление. При сегашната ситуация дори да имаме пълно до горе хранилище няма как през зимата да теглим от него по повече от 4.5 млн. м3 на, при положение че са нужни 12-15 млн. м3.

Към 26 юни хранилището в Чирен е пълно на 34% (187 млн. м3 природен газ). Плановете са обемът да се повиши до над 80% преди зимния период, за да може страната да премине през него без доставки от "Газпром". За да се случи това обаче е нужно регулярно постъпване на втечнен газ. За момента има яснота само за частично карго, което "Булгаргаз" е запазил за юли.