🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия поема контрола над проекта "Сахалин-2" и може да изгони чуждите инвеститори в него

Сред другите ключови енергийни предприятия с чуждестранни акционери са петролният проект "Сахалин-1" и проектът за втечнен природен газ "Ямал"

В момента "Газпром" притежава 50% в проекта, Shell – 25%, Mitsui – 12.5%, и Mitsubishi – 10%.
В момента "Газпром" притежава 50% в проекта, Shell – 25%, Mitsui – 12.5%, и Mitsubishi – 10%.
В момента "Газпром" притежава 50% в проекта, Shell – 25%, Mitsui – 12.5%, и Mitsubishi – 10%.    ©  Reuters
В момента "Газпром" притежава 50% в проекта, Shell – 25%, Mitsui – 12.5%, и Mitsubishi – 10%.    ©  Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който ново дружество ще поеме всички права и задължения на Sakhalin Energy Investment Company, която разработва петролния и газов проект "Сахалин-2". Този ход може да принуди чуждестранните инвеститори в проекта - Shell и японските Mitsubishi и Mitsui - да се откажат от своите дялове, съобщава Reuters. В момента "Газпром" притежава 50% в проекта, Shell - 25%, Mitsui - 12.5%, и Mitsubishi - 10%.

Според указа на Кремъл "Газпром" автоматично ще получи същия дял в новата компания, какъвто притежава в момента, докато останалите инвеститори ще имат период от един месец, за да съобщят на руското правителство дали искат да запазят своя дял в новото дружество, а тези, които се откажат, може да не получат пълна компенсация. Крайното решение дали чуждестранните компании ще могат да участват в новото дружество ще бъде взето от Москва. Ако те не бъдат допуснати, правителството ще продаде техните дялове и ще задържи постъпленията в специална банкова сметка. Постъпленията от нея след това могат да бъдат изпратени към съответните акционери или да бъдат използвани за изплащане на неуточнени обезщетения по споразумението за споделяне на производството, се казва още в указа.

Решението на Кремъл може да се окаже проблемно за Shell, която обяви през март, че ще напусне Русия. Повечето западни енергийни компании се опитват да се изтеглят от руските проекти, но се затрудняват да намерят желаещи купувачи, пише Bloomberg. По думите на изпълнителния директор на Shell Бен ван Бюрден компанията отбелязва напредък в продажбата на своя дял, който според изчисления на консултантската фирма Wood Mackenzie е на стойност 4.1 млрд. долара. През април Bloomberg съобщи, че китайски държавни енергийни компании преговарят за закупуване на дела на Shell, а следващия месец Reuters написа, позовавайки се на свои източници, че компанията води преговори с консорциум от индийски енергийни компании.

Заплаха за японските енергийни интереси

"Сахалин-2" снабдява около 4% от световния пазар на втечнен природен газ, като според Shell основните вносители са Япония, Южна Корея и Китай. Япония разчита на Русия за около 9% от своя втечнен природен газ, като почти целият внос от страната е от "Сахалин-2".

Запитан за руския указ, заместник главният секретар на японското правителство Сейджи Кихара заяви, че правителството проучва съдържанието му и анализира намеренията на Москва. "Най-общо казано, интересите на страната ни в областта на ресурсите не бива да бъдат накърнени", каза той, като отказа да каже дали Япония е в контакт с Москва по въпроса.

Mitsubishi обсъжда проблемите с партньорите си от Сахалин и с японското правителство, заяви говорител на компанията в имейл. Той също така добавя, че производството продължава. Представител на японската компания заяви, че все още проверяват ситуацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Видимо става все по-нормално да има съществени разлики между преразказаното тук инфо от Reuters и руските медии.
    Явно вече фициално има две истини. Но едната се крие, за да не става ситуацията хептен шизо.
    Тук:
    https://k-politika.ru/nacionalizaciya-saxalina-2-pervaya-lastochka/?utm_source=finobzor.ru
    достъпно е описана предисторията на съдружието по строителството на Сахалин-2. Японските компани са приели да останат в новата конфигурация. Eдинствено Shell обяви преди време, че се оттегля от Русия. Делът й от Сахалин-2 щял да бъде изплатен (в рубли, естествено), след като приключи одита на понесените от действията й щети за рускта държава. Всъщност ще й платят разликата. Ако има...

    Логиката на указите на Путин е, че руските природни богатства трябва да се разработват и извличат единствено от руски юридически лица. Дяловете на западните компании, които смятат да се оттеглят, ще бъдат изплатени след подобен одит. Но тези, които остават в Русия, продължават да печелят както досега.

    Нямам навика да преразказвам, но линкваната статия е на руски...
    Така всеки, който желае, може да се запознае с разните гл.т.
    Което е работата на журналистиката.
    Поне така ни учеха.

    Нередност?
Нов коментар