Искри между КЕВР и "Булгаргаз" намекват за политически зависимости

Борсовата цена на газа леко спадна, докато в България обсъждат увеличението с 60%

"Булгаргаз" се затруднява да намира свободни количества природен газ и затова работи месец за месец
"Булгаргаз" се затруднява да намира свободни количества природен газ и затова работи месец за месец
"Булгаргаз" се затруднява да намира свободни количества природен газ и затова работи месец за месец    ©  Надежда Чипева
"Булгаргаз" се затруднява да намира свободни количества природен газ и затова работи месец за месец    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Цените в цяла Европа бележат лек спад, но все още са около 200 евро на мВтч.
  • Нагнетяването на "Чирен" продължава да е бавно, недостатъчно и под средното в ЕС.
  • "Булгаргаз" чака нов търг на 11 август, като за момента няма яснота за цената на газа през септември.

През последната седмица цените на природния газ на европейските борси вървят леко надолу - от над 205 евро/мВтч на 2 август днес индексът TTF е под 190 евро. Една от причините за това е, че Русия без обяснение пусна отново газа на Латвия. Но също така газовите хранилища на ЕС са вече запълнени над 72% и по-всичко личи, че ще достигнат максимума преди зимата, което дава известно успокоение на търговците.

В същото време в България основна тема е колко ще струва природният газ на регулирания пазар. На 9 август в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се проведе общественото обсъждане на внесеното по-рано от "Булгаргаз" заявление за цената през този месец. Исканата стойност е близо 298 лв./МВтч без данъци и такси (ръст от 60% на месечна база) и най-вероятно ще бъде утвърдена от регулатора (възможни са леки корекции).

На същото заседание върнатия стар председател на КЕВР Иван Иванов изненадващо направи почти политически изказвания, след като преди това изнесе невярна информация за загубите на "Булгаргаз" и прави внушения, че всички алтернативи едва ли не са по-неизгодни от руския газ. Това накара някои комисари да се разграничат от говоренето му. И повдигна съмнения дали Иванов не обслужва определени политически интереси след връщането му на поста.

По-скъпо, но и по-евтино

Фактически дори след увеличението цената в България ще бъде по-ниска от тази по европейската борса - средната за юли, която се използва като база за определянето на цените за август, беше над 330 лв./мВтч, а от началото на този месец е 386 лв./мВтч. Основната причина за това е, че една трета от газа в България идва по азерския договор, който е с много по-ниска цена и не зависи от европейските газови борси, а от петрола, при това средно за 6 месеца назад.

Тук е мястото да се посочи, че дори да имаше доставки по договора с "Газпром", те нямаше да доведат до по-евтин газ. Формулата за ценообразуването е със 70% тежест на TTF и 30% на петрола, или около 290 лв./мВтч.

Засега прогнозата за септември е за още по-скъп газ, тъй като TTF се движи на нива около 380 лв./мВтч. С отминаването на жегите и преди идването на отоплителния сезон обаче би трябвало да има спад в котировките, още повече ако Европа успее предсрочно да напълни хранилищата си.

За България нагнетяването на "Чирен" все още е проблем, тъй като хранилището е пълно само 52% и след идването на служебното правителство няма яснота в доставките в следващите месеци.

Напрежение между "Булгаргаз" и КЕВР

Председателят на КЕВР Иван Иванов откри заседанието за цената на газа директно с въпроси към шефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за бавещите се заявления за утвърждаване на тарифите. "Всеки месец трябва да има заявление до 10-о или 11-о число, в зависимост от дължината му. Това се прави, за да може да комисията да се произнесе с решение на първия работен ден от новия месец. Това не е просто формален акт, а е нужна процедура, защото българският бизнес няма предвидимост за цените и както например се случва в последно време, те узнават за новите такива чак на 12-о число (почти две седмици след началото на текущия месец - бел. ред.)."

Иван Иванов даде пример с метанстанциите, които няма как да определят цените си ден за ден, като нямат идея на каква цена ще купуват горивото през съответния месец. И това често води до спекула.

Стигна се и до формална заплаха, че ако "Булгаргаз" не внесе заявление за септември до 11-о число този месец, КЕВР ще наложи административно наказание на обществения доставчик. Проблемът едва ли обаче би могъл да бъде решен по този начин, тъй като самото "Булгаргаз" няма яснота за доставките и цените през септември, за да внесе заявление в следващите два дни.

В отговор изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов заяви, че не би имало проблем да се внесе заявлението в посочените срокове, но това означава да се вземат предвид само азерските количества и впоследствие да се правят сериозни поправки, което също не е в интерес на бизнеса. "Ще бъде проведен и търг за количества на газовия хъб "Балкан" на 11 август, който, ако бъде неуспешен, отново ще има неяснота за следващия месец." Голяма част от последните търгове на платформата обаче бяха неуспешни и реално нямаше интерес от доставчиците в района.

Проблемът с търговете е, че се очакваше именно от тях да дойдат частични количества, с които да се запълни хранилището в Чирен през лятото. Тъй като държавният доставчик искаше да купи газа на по-ниски от пазарните цени, количествата обикновено се насочват към Унгария и Румъния, където се плаща повече.

"Ние имаме договорки за количества, но за да може те да станат равномерни, трябва да обявим търг за слот на гръцкия терминал в Ревитуса. По този начин ще се намери купувач, който да го закупи и след това да ни осигури равномерни доставки през Кулата - Сиридокастро", казва Йоцов и допълва, че най-големият проблем с доставките на втечнен газ през Гърция е свързан с липсата на слотове и по този начин не може да се реализира суапова сделка. "Ние чакаме някой да се откаже в последния момент. Няма да има нужда от това през 2023 г., ако участваме в търговете за годишен капацитет на Ревитуса в края на септември. Нямам идея защо през миналата година предходното ръководство на "Булгаргаз" не е закупило такива слотове", обясни той.

Свободни слотове е имало в началото на тази година и те не са били запазени просто защото България разчиташе на дългосрочни си договор с "Газпром експорт".

Загуба или печалба

По време на заседанието стана ясно още, че твърденията на Иван Иванов от последните дни за колосални загуби в "Булгаргаз" не са верни.

"Булгаргаз" е на оперативна печалба 6 млн. Задълженията са увеличени. Газът за "Чирен" е за 400 млн. лв., задълженията на топлофикациите - 400 млн. лв. Това е дефицит", каза Людмил Йоцов.

"Фактът, че се чака правителствено решение за осигуряване на средства, показва, че ситуацията не е добра", отговори му Иванов, но не призна, че не става дума за загуба, а за ликвиден проблем, който е породен от неплащания на сметки, най-вече от страна на "Топлофикация София".

Неприкритото негативно отношение и политически уклон на председателя на КЕВР, който в миналото винаги е спазвал професионална независимост на регулатора, породи и коментари от други членове на комисията. Александър Йорданов например написа във фейсбук, че се дистанцира от "желанието за използване на комисията като трибуна за изразяване на политическо отношение по повод на доставките и/или цените на природния газ, а още по-малко за изразяване на политическо отношение по енергийната политика на един или друг редовен или служебен кабинет".

"За мен, коментарите и отношението по повод на сигурността на доставките и равнището на цените на природния газ от страна на комисията следва да са единствено професионални и само по същество, в рамките на конкретните и бъдещи такива административни производства пред комисията", пише още той и допълва, че регулаторът не може да предотврати възникването на кризи с доставките на природен газ, но с професионално отношение може да предвижда и да управлява риска при възникването на такива евентуални кризи.

Тъй като се очаква през следващите 4 месеца до края на годината обръчът с доставките на втечнен газ допълнително да се затегне, има голяма вероятност да е все по-трудно на "Булгаргаз" да намира количества. И това да води до по-високи цени. Тук обаче идва проблемът с ролята на "Булгаргаз" като обществен доставчик и критиките от страна на сектора, че той просто не е добър търговец и при други обстоятелства други частни доставчици биха могли да осигурят пазара, ако държавата няма монопол. Това беше намекнато и от собственика на "Овергаз" Сашо Дончев в негови изказвания.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jjf16646849 avatar :-?
    jjf16646849
    • - 1
    • + 2

    "Тук е мястото да се посочи, че дори да имаше доставки по договора с "Газпром", те нямаше да доведат до по-евтин газ. Формулата за ценообразуването е със 70% тежест на TTF и 30% на петрола"

    Тоест, цената по тая формула излиза "същата" като 100% TTF + разходите по терминалите за втечнена газ + доставката ѝ до България?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Политическото свръхангажиране на Икономедиа с конструкциите на ПП и ДБ буди определена тревога.
    А при мен и чисто професионална, защото в близките седмици неминуемо "авторите" в Капитал (към Дневник не посягам по хигиенни съображения) ще трябва да започнат да се пришият към едната от двете, защото колкото и да са си холограмни, едната (ДБ) е все по-близо до ръба на 4-те % и затова гледа да се закачи към ПП като кърлеж, а ПП с фриволния си антирусизъм й краде наследствения реститутски жълтопаветен умнокрасив електорат.

    Да си купим пуканки за поредната подялба на куклите и парцалите на дясното...

    И като става дума за политически назначения, най-безспорното такова е на шефа на Булгаргаз Людмил Йоцов, доскорошен директор в търговското дружество-песредник МЕТ, което дружество след назначаването на Йоцов от Киро и Асен за ИД на държавното Булгаргаз, застава на входа и изхода му. И както Митал и Лупи едно време фалираха Кремиковци продавайки му скъпо и купувайки от него евтино, така и ПП поставеникът купува от МЕТ скъп руски газ и на другия ден му продава същия, ама на по-ниска цена. Справка в стенограмите на НС.

    Така Киро-Асен-Лениновата Б. формация даде логично обяснение на твърдението, че държавата е лош стопанин.
    Но лоша е не аморфната държава, а политическите назначения в държавните дружества от партии-еднодневки, които имат за единствено цел да ги източат.

    Друг е въпросът, че неплатеният и неполучен газ по договора с Газпром видимо ще донесе на БГ неустойки, които, казват, варират около 1 млрд лв.

    Определено белята от Киро, Асен и Лена Б е доста по-голяма от ползата от надеждата за олигавената от тях промяна.

    Нередност?
  • 3
    nikentce avatar :-|
    nikentce
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Няма международен съд, който да отсъди плащане на такава неустойка предвид едностранната промяна на начина на плащане от страна на Газпром, както и безпричинното връткане на кранчето от тяхна страна. В никаква беля не сме вкарани от Киро и Асен. В момента цялата руска подлога в България се е активизирала да възстанови интересите на Русия, които бяха съвсем основателно засегнати през последната половин година - точно в интерес на България.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    До коментар [#3] от "nikentce":

    Газпром не промени едностранно плащането. Просто Държавата Русия, промени плащането със законов акт и принуди Газпром. Това е като при "демократичните" санкции и разтрогването заради тях на десетки хиляди договори с руски фирми от страна на западни фирми. А и някак си не върви Газпром да не може да разполага с "получените" от продажбата на газ евра и долари - заради санкциите, а в същото време да трябва да си дава стоката.

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1

    До коментар [#4] от "mickmick":

    Булгаргаз плати авансово и Газпром върна аванса.
    АПИ при ГЕРБ плати авансово на някои приближени пътни фирми, но никой не върна аванса.

    Колко българи имат сметки в рубли и колко в левове, евро и долари?
    0,01% / 99,99% - най-приблизително.
    Българите ли са тъпи или руснаците.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    За отглеждането на подобна публика плаща на Капигал Ам за БГ. И са успели перфектно.
    На мен все пак би ми било неудобно да ми клакират еуглени.

    Нередност?
  • 7
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Или е "D-r D" или е "Scuby".
    Само ГЕРБ, ДПС и Русия. Те са прекрасните.
    Другите не стават за нищо.

    Нередност?
Нов коментар