🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газ през гръцкия интерконектор ще потече на 1 октомври

Строителят - гръцката "Авакс", обещава да приключи с всички дейности по трасето до началото на септември

Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция
Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция
Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция    ©  Цветелина Белутова
Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Строителят на газопровода обещава да е готов с всички дейности в началото на септември
  • Държавата очаква газът да потече на 1 октомври, когато изтича анексът с азерите за използването на трасето през Кулата
  • Това ще понижи цените на газа за българския пазар

Пъзелът с газовата връзка между Стара Загора и Комотини започва да се нарежда. След като през последните месеци имаше какви ли не противоречиви информации, официални откривания, сертифициране, вписвания, откази, отмяна на решения и т.н. днес (12 август) фактите станаха ясни.

След среща на най-високо ниво между гръцката фирма строител "Авакс" (Avax), президента Румен Радев и министри от служебния кабинет беше обявено, че природен газ по интерконектора ще потече на 1 октомври.

Енергийният министър Росен Христов потвърди това веднага след срещата: "Има увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ".

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение", заяви и президентът Радев, като допълни, че приключването на газопровода е от изключителна важност за България.

Новината е важна за енергийния сектор, тъй като в последните седмици се зародиха много дебати за това дали служебния кабинет на Радев не иска да поеме по друг път - в посока "Газпром", и да неглижира газовата връзка с Гърция, която може да осигури пълните доставки на азерски газ на ниска цена и друг алтернативен внос.

Очаква се днес или най-късно в понеделник и вписването в Търговския регистър на промените в Ай Си Джи Би - дружеството, оператор на газовата връзка, които да позволят сертифицирането му като независим преносен оператор. Те бяха внесени на 9 август, след като седмица по-рано имаше отказ за приемането им заради грешки в имената.

Стъпките, които предприемат сега президента Радев и назначеното от него правителство показват, че съмненията за опит да се забави пускането на интерконектора не са били напълно основателни. Все пак обаче сегашните действия идва след сериозен обществен натиск и протести, които имаха за цел да покажат, че нов завой към "Газпром" не е въобще добре дошъл.

Строителен напредък

През тази седмица на инспекция на интерконектора бяха вицепремиер и началник на кризисния щаб за енергетиката Христо Алексиев и строителният министър Иван Шишков. Според тях проектът още е "строителна площадка" и няма как да му бъде издаден Акт 16 преди всички дейности да приключат.

Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" обаче твърдят, че всичко, което е свързано с пряката експлоатация на проекта е готово и остават само съпътстващи дейности като поправка на улици и напоителни канали, боядисване и т.н. Подобна е позицията и на самата Ай Си Джи Би.

Сега гръцката компания "Авакс" заяви, че целият обект ще е напълно завършен до края на август или не по-късно от 7-8 септември.

"От самото начало осъзнаваме колко е важен този проект и даваме най-доброто по силите си, за да го приключим успешно. В края на 2020 г. 35 квалифицирани специалисти се разболяха от Covid. Обещахме на нашия премиер Мицотакис да направим всичко възможно Гърция да се гордее с този проект. Мисля, че изпълнихме това обещание", каза изпълнителният директор Антониос Мицалис.

"Поех ангажимент към инвеститора при всеки проблем, свързан с процедура или документи, да бъда уведомяван, за да мога да координирам процеса, независимо дали е свързан с МРРБ или други институции", заяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Директорът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева пък заяви, че компанията има пълна подкрепа от държавата и че ангажиментът на строителя, заявен пред най-високо институционално ниво, ще доведе до спазване на графика. Тя посочи, че очаква информация от "Булгаргаз" кога точно да се активира точката "Комотини" за приемане на азерския газ по гръцката връзка.

"Доколкото ми е известно, те имат сключен анекс до края на септември и резервиран капацитет на Неа Месемврия - Сидирокастро (б.а. - за да се внася азерски газ през Кулата), така че ще се съобразим изцяло с поетите от тях ангажименти, за да може при първа възможност да активираме точка "Комотини", каза тя.

Ефектът върху цените

Новината, че България ще получава пълните си количества от 2.7 млн. М3 на ден (1 млрд. куб.м на година, или 30% от годишното потребление) азерски газ от началото на октомври по новото трасе е много важна за цените. Според договора си с азерите в България точка на получаване е именно интерконекторът и тъй като сега използваме алтернативното трасе през Кулата, плащаме доста по-скъпо. С други думи, от октомври може да има съществено понижение на цените на газа.

Освен това капацитет на интеконектора е 3 млрд куб.м, което означава, че има още възможности за внос.В бъдеще, при изграждането на допълнителна компресорна станция, той може да бъде увеличен на 5 млрд куб.м, което ще е достатъчно за покриване на цялото национално потребление и за износ в посока Украйна, Румъния или Сърбия.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 3

    Има ли служебния министър на енергетиката Росен Христов фирми в чужбина? Кога президентът Радев ще публикува декларацията за несъвместимост?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160879576846189

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    И сега господата Шишков и Христов няма ли да се извинят за това, че не са "видели" газ в тръбите? За Христов нямам впечатления (но ето, оказа се, че има незакрита фирма май!), обаче смятах, че Шишков е почтен човек. Край!

    Нередност?
  • 4
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "evpetra":

    Кирил Петков и неговото правителство тъпо и нагло СА НАПЪЛНИЛИ ТРЪБАТА С ГАЗ!
    За тези антибългарски действия е събрала информация и "Свободна Европа" !!

    Въпреки, че проби за налягане на тръби - спокойно могат да се правят с въздух ..
    По този начин - е саботирано цялото довършване на интерконектора .. как , за Бога, да се извършва довършването?

    Та то и цигара, покрай газопровода е опасно да се пали, още повече че липсват и не са монтирани основни системи ..

    И остава въпросът А ЗАЩО КИРИЛ ПЕТКОВ и неговото правитеслтво , са напълнили идиотски тръбата С ГАЗ?
    Не е ли за да саботират довършването и техни посредници да купуват още известно време от "Газпром" и да го препродават ?

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    Само саботьор , или идиот БИ НАПЪЛНИЛ НЕПРИЕТА ТРЪБА С ГАЗ!

    Ами ако се появи необходимост, да се монтира допълнителен датчик за налягане?
    Или байпас ..

    Или да се повторят някакви заварки, или е необходим комперсатор за термично линейно разширение ..

    Ако имаше въздух в тръбата (пробите спокойно могат да се извършат с въздух - Евронорма !!) се взима една боркорона и се монтира датчик..

    Или се работи спокойно, покрай съоръжението и се довършва ..

    А ако е НАПЪЛНЕНО С ГАЗ - както бие тревога "Свободна Европа" - това означава, че проектът е САБОТИРАН ОТ ПРОСТО КИРО ..

    "Свободна Европа" и "Дневник" ни карат да се замислим..

    ЗАЩО е пълен С ГАЗ интерконекторът, защо е саботиран по този начин?
    Защо пробите не са с въздух?

    Ами за да вземат комисионна, от посредниците на руския газ .. за какво друго ??!

    А защо министрите мълчат?

    Ами за да не се самосезира Прокуратурата и Просто Киро да не е в затвора, заради НАПЪЛВАНЕТО С ГАЗ..

    Те са заедно с него - същото газпромаджийско котило!

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Е-ей, освен доморасли политолози и социолози, се появиха и компетентни енергетици - от всичко разбират форумните тролове!

    Нередност?
Нов коментар