🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Накъде ще вървят цените на горивата; България в топ 3 по износ на ток; Кой е против вятърната енергия във Ветрино

Още: Интерконекторът с Гърция напредва административно; Норвегия спира износа на ток

Дори да има леко понижение тази зима, цените на горивата ще се задържат високи.
Дори да има леко понижение тази зима, цените на горивата ще се задържат високи.
Дори да има леко понижение тази зима, цените на горивата ще се задържат високи.    ©  Цветелина Белутова
Дори да има леко понижение тази зима, цените на горивата ще се задържат високи.    ©  Цветелина Белутова

На къде ще вървят цените на горивата: дизел и бензин? Този въпрос със сигурност си задават много хора и затова в "Капитал" се опитваме да дадем отговора - в новата Тема на броя.

Европа, както и България, се намира в труден процес на адаптация към новата енергийна действителност на скъпи суровини. В следващите няколко месеца е много вероятно цените на природния газ и електроенергията да продължат да се повишават, а с това икономиката да продължава да е под напрежение. Все пак сред този хаос, излезе наскоро информация, че България е в топ 3 по нетен износ на ток в Европа и на второ по нетен износ като % от потреблението. Така излиза, че всъщност държавните енергийни дружества регистрират сериозни приходи вследствие на рекордните котировки.

На 9 август в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се проведе общественото обсъждане на внесеното по-рано от "Булгаргаз" заявление за цената през този месец. Поисканата стойност, която беше утвърдена от регулатора на 12 август, е близо 298 лв./МВтч без данъци и такси (ръст от 60% на месечна база). На същото заседание върнатия стар председател на КЕВР Иван Иванов изненадващо направи почти политически изказвания, след като преди това изнесе невярна информация за загубите на "Булгаргаз" и прави внушения, че всички алтернативи едва ли не са по-неизгодни от руския газ.

През тази седмица Капитал обърна специално внимание на темата с вятърната електроенергия във Ветрино. След протести, подписки и натиск над общинския съвет от страна на хора, самоопределящи се като част от "Исторически парк" в близкото с. Неофит Рилски, Ветрино става първата община в Европа, наложила пълен мораториум върху изграждането на ветрогенератори - макар самият юрисконсулт на общината да предупреждава, че подобно решение е в разрез и с националното законодателство, и с международни договори, подписани от България.

Промените и назначенията в гръцката газова връзка са подадени за ново вписване

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:

Софийските отпадъчни води произвеждат по 100 хил. тона тор и 24 хил. мВтч електроенергия на година

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 1

    Против вятърната ВЕИ са само лобитата на фосилната енергетика. В България тези лобита са и руски, което е още по-лошо.

    Нередност?
Нов коментар