Природният газ и токът счупиха абсолютни рекорди в Европа

Дефицитът на газ, сушата и безветрието вдигат цените. В България нивата са също високи

Руската стратегия за намаляване на подаването на газ има за цел да лимитира нагнетяването на европейските хранилища
Руската стратегия за намаляване на подаването на газ има за цел да лимитира нагнетяването на европейските хранилища
Руската стратегия за намаляване на подаването на газ има за цел да лимитира нагнетяването на европейските хранилища    ©  Shutterstock
Руската стратегия за намаляване на подаването на газ има за цел да лимитира нагнетяването на европейските хранилища    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Нидерландският газов индекс TTF отчете еднодневен скок от 15% до рекордните 250 евро на мВтч.
  • Поскъпването се премести и към тока, като в Западна Европа той струваше 500 евро на мВтч.
  • В България за 8-9 часа вечерта на 17 август цената на тока е 1292 лв. на мВтч, което най-високата стойност досега.

Цените на природния газ на най-показателния газов индекс в Европа стигнаха нов рекорд. Във вторник на сегмента ден напред той затвори на 217 евро на мВтч, докато само часове по-късно в сряда природният газ вече се търгуваше на стойности над 250 евро на мВтч. В по-късните часове се сниши до 231 евро на мВтч. В пиковите моменти увеличението само на дневна база беше 15%, a спрямо котировките от началото на месеца скокът e над 20%. Тъй като цените вече бяха ултрависоки, допълнителното увеличение само ще затегне енергийния обръч около Европа в седмиците преди започването на отоплителния сезон.

В същото време високите нива на газа веднага "подпалиха" и цените на електроенергията на континента, като и в този сегмент паднаха рекорди. Цените на свободния пазар в много държави минаха 500 евро на мВтч, а в някои като балтийските дори 800 евро на мВтч. Очаква се до края на седмицата заради топлото време и цените на газа електричеството да остане все така скъпо.

Обяснението за енергийния шок може да се търси в няколко направления: поредна гореща вълна в Западна Европа, недостиг на газ в руските газопроводи, сушата и липсата на вятър за задвижването на вятърните турбини.

В България цената на електроенергията достигна рекорд за пиковите часове на деня. В диапазона 8-9 часа вечерта на 17 август цената на тока е 1292 лв. на мВтч, което най-високата стойност досега. Средната цена на свободния пазар за сряда, 17 август, е 814 лв. на мВтч.

В България няма ликвиден пазар на газ и затова цените на европейските борси не се пренасят моментално в страната. Друг фактор е липсата на доставки от "Газпром", чийто договор с "Булгаргаз" използва 70% компонент TTF и по този начин връзва българския пазар със западния. На 16 август беше проведен и търг за количества за последното тримесечие на българския хъб "Балкан". От "Булгаргаз" не пожелаха да дадат отговор пред "Капитал" как е преминал търгът и дали е имало интерес от търговците в региона.

Къде е газът

Драмата с доставките на газ през "Северен поток 1" в Германия продължават, като повредената турбина (без нея тръбопроводът не може да функционира 100%), която отначало беше блокирана заради санкциите, вече може да бъде доставена в Русия. От Германия обаче се оплакват, че Москва просто използва момента да намалява подаването, като няма реална причина трубината да стои недоставена, но "Газпром" саботира взимането й. Вече беше обявено през миналия месец, че тръбопроводът работи само 20%, или 28 млн. куб.м на ден.

Липсата на газ в големите тръбопроводи в Западна и Централна Европа има моментално отражение на търговията с газ на нидерландския TTF хъб. Колкото по-малко ликвиден е той и колкото повече е търсенето, толкова по-скорострелно се качва цената. А именно от него зависят и цените в цяла Европа, тъй като много от газовите договори са индексирани според TTF.

От Берлин вече обявиха, че ще се борят с недостига на газ по два начина: общо намаление на потреблението с 20% и план за предстоящия зимен сезон отоплението да е на максимум 19 градуса.

От друга страна, Германия успя да достигне целта си и хранилищата й са пълни 75%, което е и средната стойност в ЕС.

В България газовото хранилище в Чирен е пълно едва 55%, като нагнетяването в последните дни се случва много бавно. Вероятно причината е липсата на достатъчно газови количества, като единственият сигурен източник засега е азерският газ.

Вятър и вода

Въпреки че трудно може да се посочи една конкретна причина за по-голямото търсене на природен газ, то един от факторите е слабото производство на ток от вятър. В най-капацитетните в този аспект държави като Германия, Холандия, Дания, Белгия и Швеция нивата са много под стандартните. Конкретно в Германия от 70 гигавата мощности към обед на 16 август са работили само 7%.

Много подобна е ситуацията и във Франция с атомните електроцентрали - страната използва по-малко от половината си ядрен капацитет. Това е така заради корозионни проблеми и ниските нива на реките, които не позволяват охлаждането да изпомпва достатъчно вода. Наскоро даже френската електрическа компания EDF даде разрешение на няколко централи да изхвърлят горещата вода от охлаждането си във водоеми, в които има риск да се наруши екоравновесието заради липсата на вода.

Липсата на производство на ток във Франция увеличава натиска към държавите наоколо, които са принудени да включват газовите и въглищните си мощности.

Според източници на Bloomberg една от причините за поскъпването на газа е в блокирания речен транспорт по река Рейн, по която се доставят традиционно горива и суровини (например въглища) към различни централи в Европа.

Ток скъп за дълго

Цената на тока на свободния пазар в България на 17 август ще бъде 416 евро на мВтч ( 815 лв. на мВтч). В много други държави паднаха рекорди, а най-осезаемо това се усеща във фючърсите за края на тази година. Например за България е над 500 евро на мВтч за последното тримесечие, когато се очаква консумацията на електроенергия да се покачи заради студеното време.

Докато цените се вдигат, има реална опасност икономиките на някои европейски държави да пострадат. Вече има данни за няколко големи цинкови предприятия в Нидерландия, които ще затворят, тъй като цената на електрическата енергия достигна 540 евро на мВтч в последните дни в страната.

За момента българският бизнес бива компенсиран за всичко над 250 лв. на мВтч, като този механизъм е в сила до края на годината.