В ключов момент "Булгаргаз" се оглавява от бившия червен депутат Деница Златева

При предстоящи важни преговори за внос на газ, почти цялото ръководство е подменено с чужди за енергетиката лица

Деница Златева    ©  Юлия Лазарова

"Булгаргаз" има изцяло ново ръководство, като изненадващо начело е ще Деница Златева - политик от БСП без енергиен опит, макар че преди година и половина бе назначена като началник управление "Административно" в държавния газов доставчик. Рокадата идва след решение на собственика БЕХ от 16 август, се вижда от подадените документи за вписване в Търговския регистър.

На същия ден е проведено и заседание на новите членове на съвета на директорите на "Булгаргаз", на което Златева е избрана за изпълнителен директор. Поста си запазва Иван Топчийски, а останалите трима нови членове са Димитър Владимиров Спасов, Татяна Ангелова Петрова-Бояджиева и Веселин Сашев Синабов. За първите двама няма данни за опит в газовия сектор, като последният е завършил право в Москва и е работил в "Булгартрансгаз".

Рокадата на служебния кабинет е първата в енергетиката и идва в ключов момент - когато България няма гарантирани количества внос на природен газ за идващите месеци, ако не се броят азерските. Във вторник "Булгаргаз" дори проведе търг за доставки за последно тримесечие, но така и не обяви резултата.

Златева поема поста от Людмил Йоцов, който оглави компанията в началото на годината и дойде от един от европейските търговци на газ - МЕТ. Йоцов пък замени дългогодишният директор Николай Павлов, който ръководеше "Булгаргаз" от 2016 г.

Коя е Деница Златева

Деница Златева има политическа кариера в ръководството на БСП, член е на Националния съвет на партията. Подобно на други фигури и назначения на сегашния служебен кабинет на Румен Радев, тя също е част от вътрешната опозиция на Корнелия Нинова. Миналата година след третите парламентарни избори през ноември Златева беше сред членовете на широкото ръководство на БСП, които поискаха оставката на Нинова като лидер на партията.

В първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. тя беше вицепремиер и отговаряше за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на тройната коалиция и кабинета "Станишев" беше началник на кабинета на тогавашния вицепремиер за еврофондовете Меглена Плугчиева. От 2009 до 2013 г. беше европепутат от БСП, а след това - депутат в 42-ото НС.

На евроизборите през 2019 г. пленумът на БСП бламира предложеното от Нинова подреждане на листата и след вкарването на нови хора в нея Златева отпадна от третото място, на което беше поставена. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че в БСП имало само един човек, който разбира нещо от европейска политика и това била Деница Златева.

Година по-късно, през 2020, от нейна публикация във фейсбук се разбра, че е назначена за административен директор в "Булгаргаз" - в края на третото правителство на Борисов. Няма информация колко време е оглавявала управление "Административно", но там на практика е отговаряла за дирекции като Човешки ресурси, IT, деловодство, шофьори и т.н.

Останалите три попълнения

Веселин Синабов няма фирмени участия. Единствено от портала за отворени данни на правителството се вижда, че е призната дипломата му от Московски държавен институт за международни отношения (университет) при МВнР на Русия от 2010 г., специалност право. Ако не е съвпадение в имената, вероятно неговият баща Сашо Синабов е посочен като служител на Българския културен център в Москва, където е Отговорен секретар по връзки с българската диаспора в Русия.

По информация на "Капитал" Веселин Синабов до новото си назначение е бил служител на държавното "Булгартрансгаз", където е оглавявал дирекция "Търговски операции", като е отговарял за балансирането на системата. Според източник от държавната компания той разбира от търговия с газ.

Димитър Владимиров Спасов има само стари участия в три компании: консултантската "Силита развитие" (в която сега участие има баща му), БМЕ (за метални изделия) и ЕТ "Хрънг - Димитър Спасов".

Татяна Ангелова Петрова-Бояджиева също не личи да има енергиен опит. Според Търговския регистър тя има собственост в две компании: "ТБ лайн" и "Талента", първото с двама назначени, а второто - с един служител и без отчетени приходи до 2020 г.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    Анонимният автор видимо страда за назначения от ПП бивш директор в МЕТ за CEO на Булгаргаз, който постави стария си работодател на входа и изхода на новия и за отрицателно време декапитализира държавното дружество.

    Дано прокуратурата вземе да излезе от комата си, че има много работа за вършене.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Между другото, поне на хартия Йоцов има добра биография - около 18 години в Булгаргаз, започвайки като специалист и прогресивно стигащ до Финансов директор. След 2015-та минава през още един друг търговец на газ, както и 3 години в споменатото МЕТ като директор Стратегическо планиране.

    Предполагам, че човекът не е идиот, а от сериозния дискомфорт и притеснение в различните комисии и съвещания, след като си пролича накъде отива кабинета, издаваше притеснение, езикът на тялото му беше специфичен, а и от време на време казваше пълни глупости - като например, че били помислили, че съобщението на Газпром е шега.

    Предполагам, че Йоцов е съгласувал решенията си с Александър Николов, а той съответно с Кироасен. При такава вертикала и липса на самостоятелност е възможно човекът да е осъзнавал, че се правят недалновидни стъпки, а в случая той е бушонът като директор на дружеството. Изведнъж се оказа, че предходният шеф на КЕВР не е вече шеф, изведнъж се оказа, че Александър Николов вече не е министър на енергетиката, барабар с Кироасен. А и за децата е ясно, че търговията с газ не е търговия с бързооборотни стоки, това е капиталоемко начинание, тоест освен директните доставки на газпром, вероятно има няколко търговеца с операции в района, които могат да доставят.

    Ами след като Кироасен взеха политическото решение да се правят на ястреби спрямо Газпром, колко пък алтернативи да има? В този смисъл е редно да се изровят всички комуникации(ако са били умни би трябвало да има такива) и да се проследи под чия диктовка или съгласуване са се случвали процесите в дружеството. Йоцов е просто бушон в момента и нищо чудно да обере пешкира. Ако в действителност решенията са взимани от КП и АВ е друг въпрос на точни отговорности и правомощия.

    Иначе е забавно как определени медии реват за липсата на опит на Златева. Еми да, няма много такъв, но пък е лоялна. То и Киро и Асен нямаха сериозен опит в менажиране на нещо, но на гребена на вълната им показаха колко лоялни могат да бъдат към бащицата им. Самият бивш енергийн министър Александър Николов също не е някакъв виден енергетик - управлявал е някакви соларни паркове, където най-голямото предизвикателство извън техническата реализация, е да си напишеш домашното и да направиш паричен поток и структура, колкото да ти одобрят финансиране на 70-тина процента от проекта. Да не говорим, че така познатият Сашо Кеша идва основно с опит от Теленорското трежъри. Прекрасно, че е проследявал ликвидността на компанията и плащанията, но енергетиката иска друго.

    Така че и Радев е изкарал някакви поуки. Добре, че поне този път се въздържа от доказани полуидиоти като Валери Бечев или Даниела Везиева, но все пак времето ще покаже какво ще произведат новите.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Между другото, тези дни съм се зачел в работата на един друг страхотен журналист, който също се е спирал в любимата медийна група - Стефан Антонов. Понеже имам афинитът към журналисти, които се стараят да вкарат данни, с които да се обосновават твърденията и тезите на статиите(колко старомодно), та при вечерното четене съвсем случайно стигнах до този му текст:

    https://glasove.com/na-fokus/v-narushenie-na-zakona-asen-vasilev-sasipva-administratsiyata-si-a-nadezhda-yordanova-shte-mozhe-da-vazlaga-porachki-na-blizki-kantori

    Вкратце, една от лансираните от Асен Василев реформи в министерството изглежда е целяла да започнат да пренасочат дирекция Съдебна защита към Съдебното министерство, след което да започнат да пренасочват дела към местни кантори (чудно къде ли бяха работели Лена Б и Никола Минчев). В няколко очерка за Гласове Антонов ясно показва, че това е недалновидно решение, като споменава, че един път вече през тази дирекция са искани становища относно Магнитски, които са показали ясно, че действията на Василев по разни списъци и тн не са необходими по Магнитски, както и че всъщност са незаконни. Не е странно, че паднаха накрая, но е странно, че изглежда, че самото становище е крито от публиката, защото пък политическите дивиденти от акта бяха сериозни.

    По-важното обаче е в долния цитат:

    "Същата Дирекция „Съдебна защита“ администрира и получаването на становище (пак от САЩ) за договорите ни с „Газпром“, според което руската страна може дори да ни съди за отказа ни да плащаме в рубли. И дори може да се наложи да платим количествата газ, от които сме се отказали, отхвърляйки плащания в рубли. Тоест, това е звено, което на дневна база изобличава некомпетентността на министъра на финансите и премиера, както и пагубния ефект от своеволията им.".

    Take-or-pay, както се казва. Добре, че поне отмениха поредното глупаво решение на промяната. Конкретният журналист следи доста внимателно МинФин и коментарите му са дълги, понякога трудни за четене/разбиране, но са в дълбочина, с правилно изградени причинно-следствени връзки, като в същото време се придържа към етика и стандарти, доста далеч от тези на една Поли Паунова например.

    Огромният проблем обаче е, че ако в действителност има такова становище относно Take-Or-Pay, тогава сме нагази доста дълбоко в л**ната, а ако е и прикривано - Кироасен са за незабавен арест.

    В този смисъл - ако приемем с нотка оптимизъм, че екипът около Радев и лобитата около него имат ясно какво правят, то предпочитам послушната дама, която да прави каквото се нареди.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "Quandt":

    CV-то е едно, характерът - съвсем друго. И Богдан Филов е бил феноменален археолог, но е запомнен с друго, а не със спасяването на артефактите от отстъпените земи след Първата. Апропо, в Археологическия в заличката над входа е оригинала на Плачещата Богородица от Погановския манастир. Вълшебна икона е! Ако те влече...

    Замислям се, че в БГ политиката, особено при видимо кратки властови гарнитури, каквато беше тая на ПП и приятели, ударно се използват хора-бушони, за да свършат работата с премъкването на едни пари от държавни IBAN-и към офшорни IBAN-и. Пък след нас и потоп...

    По тая схема малкият Митал и Лупи доизточиха Кремиковци, по нея бе фалиран и Булгаргаз и то екстрено. Чета, че подобно КПП на входа и изхода стои и на Лукойл в Бургас, но за него чудно защо не се вдига шум.

    Та в случая CV-то на Йоцов е просто шоколадовия филм, който трябва да направи лека за преглъщане горчивата истина, че е поставен там с конкретни задачи. Да, задачите могат да се проследят документално по веригата чак до задокеанския им възложител, но това изобщо не оневинява проводниците и изпълнителите им, още повече, че резултатите на Булгаргаз са категорично катастрофални за икономика, общество и т.н.

    И опираме до прокуратурата и разговора, който водехме преди няколко дни за нейното целенасочено поставяне в обществена изолация и сатанизиране. Каквото и първосигнално действие по защита на законността да предприеме прокурор, неолибералният медиен ресурс, грантовите НПО и "анализатори" ще напълнят страниците и студията с вопли, че върви политическа чистка!

    Не разбирам къде е политическата чистка, ако безпартийният СЕО Йоцов бъде поканен в прокуратурата за изясняване на действията му, довели до технически фалит на ръководеното от него дружество?
    Вероятното притеснение е, че може да бъде осветен документооборота от и към него. Всъщност това е елемент от стигането до истината. Друг въпрос е дали тя ще е допустима в момента.

    Що се отнася до твърдението на Йоцов, че разбрал искането на Газпром за плащането в рубли като шега, просто загасих телевизора. Това не е нормално, откъдето и да го погледнеш!

    Политическите вериги в БГ са съставени от такива абсолютно неподготвени хора: Асен В- Сашо Н- Людмил Йоцов. Всеки от тях има някаква конкретна компетентност, но тези им компетентности нямат нищо общо помежду си в конкретната верига.
    Не обичам химията още от гимназията, но логиката на привличането и отблъскването на атомите в молекулите и задължителните валентни връзки визуализират ясно обществените взаимообвързаности.

    Имам усещането, че в управлението на ПП и приятели химия нямаше, а имаше управление с тел и клещи и правене на някакви алогични байпаси, за да не се разпадне системата, поне докато изпълнят точките, които са им дадени за изпълнение.

    Е, поизпълниха точките и системата се разпадна!

    Сега някой политик-сапьор трябва да повъзстанови нещата, поне до состоянието системата да започне да функционира. Защото осмукването на държавното чрез т.н. публично-частно партньорство не е нищо друго, освен напълно законно каперство. И негови вдъхновители и изпълнители са овластените НПО-пичове и холограмата им от ДБ.

    Между другото, горе изтъкват червения бекграунд на Златева, за да активират некъпаните жалтопаветни хунвейбини с опорката Комунистите идат!
    Всъщност дамата е сред партийните опоненти на Нинова. И като я сложиш на везната до Зарков, икономическия сл.министър и говорителя Кутев, много ясно се вижда, че Радев акцентира на промяната (ха-ха!) в БСП. И дава ясен знак на лоялния си електорат на столетницата, който ококорен следеше абсурдните действия на Корнелия.

    Радев вкарва разум и спокойствие в системите, оставени без дъх от ПП и приятели.
    И отново ме накара да изчета материали за периода слез 19-томайския преврат 1934 г, когато царят забранява политическите партии и управлява с назначени от него правителства с БЕЗПАРТИЙНИ обществени личности.

    Аналогията със служебните правителства е явна.
    Но, както писах по темата и преди, всичко зависи от личността. Защото сл. кабинети на Плевнелиев (както и цялото му президентстване и последващите "анализи") са за боклука.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Quandt, това, което пише Ст.Антонов е страшно!
    Но пък е изцяло в стилистиката да демонтиране на държавата. С нейните пари.
    И заради тях!

    Ясно трябва да се каже, че това е линията на ПП и ДБ.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Страшно е слаба дума. Това е може би последващ акт в конфронтационната линия с РФ. Ако руснаците предприемат подобни действия, за широката публика няма да има значение какво е take-or-pay клаузата или факта, че като държава е редно не само да защитаваме интересите си, но и да спазваме стриктно ангажиментите си. Просто ще бъде следващият акт в трагикомедията на Киро и Асен относно лошия руски агресор, което комфортно биха могли да ползват за да поднесат на тепсия на обществеността примерно демарш на Митрофанова или друга простотия.

    Трябва си ни поне една студена и скъпа зима, но дори и тогава се съмнявам, че ще успеем да осъзнаем колективно какви идиоти сме избрали. Сам виждаш, че дори и във форума на специализиран ежеседмичник, който при това е ограничен за достъп от гледна точка на абонаментни такси, рядко може да стане някаква критична дискусия относно качествата и уменията на новите звезди. Напротив - казваш нещо и си гербаджия/гробаджия, я започва кръстосан разпит в коя валута си държиш парите, защо не ходиш на екскурзия в Сибир и къде били учели децата на руските политици или пък разни рицари на правописа се заяждат за всяка дума и запетайка. Уви, това е нивото на експертизата.

    А какво ще струва авантюрата на Кироасен тепърва ще разберем. Румен Петков говори за близо милиард евро, да кажем, че политически раздува сумата. Но мога и да си представя разговора в момента - готови сме да плащаме в рубли, но руснаците съвсем спокойно могат да кажат, че са напълно готови за това, стига да си заплатим Май, юни, юли и август.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Quandt":

    Естествено не съм виждал договора с Газпром, но е нормално да носи логиката на банковия овърдраф и кеш ънд кери. Банката/ доставчикът ти осигурява ресурс (пари/ газ), който ти ако щеш вземай, но услугата си има такса/цена, която клиентът трябва да плати за възможността да се възползва, когато пожелае.
    Та в този смисъл след декември вероятно Газпром ще предяви претенции към Булгаргаз на база дотовореното и неизползвано гориво.
    Булгаргаз няма тия пари, пък и по полит.причини няма да плати ,просто за да се задраска възможността от нов договор от догодина.
    И оставаме с Ревитуса, мечтаното Комотини и сложната врътка с Турция, с която нямаме договор за транзит.

    И всичко това само за да бръкнем в г.за на руската мечка...Нов ПП-ДБ прочит на приказката че не е важно ти как си, а на Вуте да му е зле.
    Отделен въпрос е зле ли му е на Вуте изобщо...

    Нередност?
  • 8
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • + 1

    До коментар [#7] от "D-r D":

    и до Quandt

    Г-да, ще си позволя да изразя несъгласие с вас.

    1. Цяла Европа се готви за това, че Газпром ще спре газа през зимата, ние се готвим да ни го пускат. След като служебния кабинет се е засилил да приеме условията на Газпром, нека го направи разумно, т.е. да не отказва алтернативните доставки, а количеството от Газпром да е само допълващо.

    2. Как пък никой от вас не обърна внимание на това какви са цените по договора са Газпром и какви са в Щатите с доставка на Хенри Хъб. Айде, не си правете труда да проверявате, аз ще ви кажа. За август по формулата на Газпром цената щеше да е около 130 долара, според Труд, а цените на Хенри Хъб в края на юли бяха около 30 долара. Питам аз, нормално ли да е се оставяме на тоя тормоз от страна на руснаците? Тия цени в момента са резултат от шантаж, а шантажът работи само, ако му се поддаваш. 20 долара по-ниска цена на микса няма как да промени генерално картината.

    3. С азерския газ, с танкерите и с доставки на спот цените на целия микс стават сравними с микса на Газпром. Трябва да потече обаче газ по Комотини - Стара Загора.

    4. Щом като указ на Путин може да се счита за форсмажорно обстоятелство, че и да ни задължава да плащаме в рубли, аз предлагам Министерски съвет да излезе с постановление за плащане в монголски тугрици по сметка в ББР.
    Истината е, че указът не е форсмажор. Но дори и да беше, форсмажорът е извинение за липсата на доставки от страна на Газпром и не вменява никакво задължение на България.
    Финландската компания обяви че ще съди Газпром.

    5. Как пък никой от вас не се сети да види кой потребява газ у нас - 1/3 Топлофикация София, 1/3 Лукойл и другото са домакинства и производствени предприятия. Домакинствата отдавна трябва да са се отказали от газа за този сезон. Част от производствените предприятия са променили процеса. И само една част са поставени под риск. Себестойността на газа играе малка роля в себестойността на петролните продукти на Лукойл. Освен това те така или иначе имат евтина суровина. И абонатите на Топлофикация София лесно могат да бъдат подпомогнати чрез компенсации.

    6. И последно - тая криза се разду излишно. Икономическият растеж в дълъг период стъпва на друг фундамент, не на ресурсите. Шоковете в икономиката са нещо нормално.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Viliyo":

    Не е ОК да се закачате към нечий коментар (в случая моя #7) и да започвате да спорите с нещо, което в него отсъства.

    Ако ви е дълго да четете поста ми отново, ще резюмирам фактологията в него:
    1.Булгаргаз имам действащ договор с Газпром;
    2. Булгаргаз пет месеца (засега) не плаща и не получава договорени количества газ;
    3. Чуват се мнения, че Газпром вероятно ще предяви претенции за осигуреното, не непотребено количество газ.
    4. В резултат на управлението на назначения от ПП Л.Йоцов за няколко месеца Булгаргаз е доведен до технически фалит с дългове от 600 млн. лв.

    А съветите си по газовата политика, смятам, че е най-добре да адресирате до новото ръководство на МЕ и на Булгаргаз.

    [email protected]
    [email protected]

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#8] от "Viliyo":

    Благодаря за аргументирания коментар. Ще се опитам да уточня:

    1. Покупко-продажбата изисква воля и на двете страни. В текущата ситуация сделките се сключват на база политически принципи и стратегически ходове, а не на чисто пазарна методика. Това, което критикуваме е изначалната стратегия на кабинета Петков за конфронтация както с Газпром, така и с Руската Федерация. Това беше ненужен ход с малко (при това доста концентрирани) дивиденти, но в ущърб на дългосрочни отношения.

    И не, не пропагандираме политика на снишаване или покриване, а такава на трезва преценка, без прибързани решения, с оглед на алтернативите и целия трейдоф, който получаваме!

    В случая се взеха прибързани решения, които може да са много скъпи. Демарши, конфронтации, излизане от протокола, при това неведнъж, на премиерчето, откровени и детински словенски провокации с които не постигаш нищо, извън няколко фейсбук статус репостинга повече.

    В момента не сме в ситуация, в която пазарът да е на страната на купувача, а е на продавача, ако трябва да говорим в тези термини. След като и механизмите не са пазарни, то защо предполагаме, че процесът ще е просто да приемем нечии условия?

    И тук е въпросът с правилната концепция за диверсификация. Не това да ревеш, че една тръба не е построена и изведнъж месеци преди фактически да е завършена (без да отчитаме, че имаше и последващо забавяне) си отрязваш умишлено отношенията с текущия ти основен доставчик? Че нали идеята на диверсификацията е това - да постигнеш равномерно разпределение между няколко алтернативи?

    Хайде, съседна Сърбия е приятелска, няма да гледаме натам. Съседна Гърция обаче си плати по схемата, та дори и ние изкупувахме същия газ от тях. А в Гърция имат по-голяма зависимост от газ като енергоизточник, но имат и дългосрочна политика. Тоест можехме да се опитаме да лавираме и ние спрямо намеренията ни да имаме повече от един ефективен доставчик.

    В текущата ситуация с оглед на всичко казано - нищо чудно и да ни откажат доставки.

    2. Това предположение за разликата на цените е наивно. Енергетиката е сложна индустрия и система от процеси, която предполага огромни капиталови инвестиции, поради което и тези инвестиции са обикновено от стратегическа важност, с дългогодишен експлоатационен срок (напр. за омразния Турски Поток 35 години), а оперативният контрол е висок. При оптимистичен сценарий за близки източници, това изисква огромни инвестиции в инфраструктура, които не стават от ден за ден. А когато има подобно шоково пренасочване на търсене и ограничено предлагане, вкл. на инфраструктурата, то е предпоставка за увеличение на цени и недостиг. Да разглеждаме проблематиката от призмата на цени между различни бенчмаркове и емоционално с термини като шантаж в тази обстановка не помага. Нито пък да мислим, че интерконекторът ще разреши всичките ни проблеми. Най-малкото, защото договорените количества достигат за 1/3 от годишното ни потребление.

    3. Споменах вече, че договорените количества са за 33% от консумацията ни. При това положение, след като остатъкът е на спот, не съм сигурен какво означава, че става сравним с този на Газпром. Прекрасно би било най-накрая да тръгне този газопровод, още по-прекрасно да се спре да се политиканства с него. Ще ти издам нещо - преди година имах вземане-даване с ICGB - за нещо относително тривиално, което не отнема на местния бизнес повече от 2-3 месеца обикновено, там отне близо 6 месеца. Имах и клиенти, които работеха за изпълнителя Авакс и имаха проблеми със събирането на парите си, та после се предоговаряха задължения, вноски и тн. Лесно е да излезне някакъв политически изтърсак като Киро Петков да обяснява как е завършил връзката, по която се работи от 10 години, но му пожелавам искрено да се опита да придобие ден адекватен работен стаж в сътрудничество с проект, който се движи от българи, гърци и италианци едновременно. Или да се опита да разбере защо при напълно осигурено финансиране(собствено и външно), изпълнителят Авакс така бавеше плащания?! Лесно е да се правят сравнения с Балканския поток, но проектите са много по-различни и да кажеш, че едното е построено за 1 година, а другото се строи ефективно вече близо 3 (строежът като такъв на интерконектора започна началото на 2020-та).

    Интерконекторът е правилно решение, но не е панацея за проблемите ни.

    4. Газпром се съобразява с декретите на Путин. Това беше ясно и на малките деца. Колкото и да се пъне Йоцов да обяснява за шега и тн, просто дъното се копае още. Др.Д реферира към статия, която му изпратих по-рано, писана от адекватен журналист с много задълбочен поглед върху работата на МинФин и по-конкретно тази се отнася до функционално звено работещо и координиращо защитата ни по различни дела. Кратък оффтопик: В същото звено е имало становище на американски адвокати, че списъците от Магнитски не изискват някакви допълнителни действия, а се отнасят до доларови транзакции, тоест всички списъци и простотии на Асен Василев и Киро Петков относно този Магнитски бяха просто медиен фишек, същите изглежда дълго време са криели това становище, а всъщност и на съответните инстанции паднаха и актовете им. В статията се твърди, че е получено становище, че при наличието на Take-or-pay клауза и липса на плащания в исканата валута, всъщност руснаците имат основание за иск. Тук говорим за отдел, който има доста добра успеваемост в това да организира защитата ни по различни дела. Обикновено тези дела се проточват с години и нещата не са толкова прости като "ние да направим това" или да си сменим сами валутата. Не знам на база каква юридическа експертиза стигаш до тези изводи, че не вменява нищо, предполагам никаква.

    5. А представяш ли си сърцето на икономиката на студено тази зима? Представяш ли си как предприятия от металургичната или друга промишленост започват да затварят? Безумно опростяване е да се каже, че 2/3 от консумацията са две предприятия. Какво правим с останалата една трета? Домакинствата трябвало да се откажат отдавна - това сети ли се някой от властимащите, особено предишните, които ни насадиха на този хал, да го започне като послание? Не, защото щяха да платят зверска политическа цена, това си е пряка заявка за дефицити тип '89-та и евентуален повод при негативно развитие да проимаме освен Луканова, та и Кироасенова зима.

    Сега да се упражняваш в подобни словоблудства със само част е ограничено. Ако тази "само част" започне да освобождава хора? Или пък започне да затваря пещи, които се рестартират трудно и скъпо?

    А в условията на 17% инфлация YTD последното нещо, което ни трябва са още компенсации. След цялостната недобре планирана социална политика и приходна част, не знам какво може да се издържа от бюджета вече. Имай предвид, че рецесията започна и при разни шокове можем да се окажем в ситуация на раздута разходна част и шоково намаление на приходната. Не е случайно, че новият Минфин спомена, че може да се наложат промени на данъчната система.

    6. Шоковете в икономиката са нещо нормално, но в момента не говорим за шок свързан със здравословно изчистване на дисбалансите в системата, а за практически една от най-големите геополитически кризи от разпадането на СССР насам. Добрият капитан се познава в бурни води, тоест може би нашите юнги трябваше да се опитват да балансират, вместо да повеждат щурма.

    Нередност?
Нов коментар