🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Интерконекторът с Гърция вече работи. Газът поевтиня с 34%

Интерконекторът с Гърция вече работи. Газът поевтиня с 34%

На 1 октомври България започна да получава пълните количества азерски газ на договорената цена

Статията е актуализирана на 1 октомври, след като първоначално беше публикувана на 28 септември

Газовата връзка с Гърция най-накрая е въведена в експлоатация. Това официално се случи на международна среща в София на 1 октомври, в която участваха президентът Румен Радев, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Северна Македония - Илхам Алиев, Александър Вучич и Стево Пендаровски, както и министър-председателите на Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Николае Чука. В първия работен ден на IGB се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 мВтч, а за целия месец октомври прогнозата е за 888 801 мВтч, което е около една трета от нуждите на страната.

"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ", заяви Урсула фон дер Лайън.

"Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона", заяви на свой ред гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, допълвайки, че всички трябва да осъзнаят по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие.

Ключово изказване направи и сръбският президент Александър Вучич. " По думите му в началото никой не е осъзнавал колко важен ще се окаже интерконекторът - "срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен, но в момента виждаме защо Радев, Борисов, Мицотакис и Петков го гледаха по по-различен начин. Той е много важен за Сърбия, надявам се до година да е готова и газовата връзка межу двете страни (Сърбия и България). Разбирам колко важна се оказва тази стъпка за цените и за доставките на количества природен газ".

По повод геополитическата ситуация в региона коментарът на Вучич беше oще по-любопитен: "Ще имаме трудна есен и трудна зима. Надявам се, че няма да е толкова трудна, колкото Урсула фон дер Лайен описа, тя трябва като политик да е оптимист. Всички се чудеха как тя ще се държи с мен, тъй като аз съм малко като черната овца в компанията, но тя се държа много добре. Поговорихме за интерконектора България-Сърбия и за този със Северна Македония, ЕК ще играе много голяма роля в тези проекти. А без Азербайджан няма как да разчитаме на диверсификация на доставки в Европа. Г-н Алиев е суперзвезда". Това е пряк намек, че страната не може да разчита на сигурни доставки от Русия и търси алтернативи. Вече се работи и по интеконектора между Сърбия и България, който за разлика от "Турски поток", реално свързва газовите мрежи на двете страни. А накрая сръбският лидер направи и намек за интеграцията на страната като цяло в ЕС- " не можем да се справим с тези цени на енергията и ако попаднем в списъка на ЕС, ще сме още по-благодарни".

А президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща, че страната ще започне да подава още по-големи количества газ след разработването и на другите находища в Каспийско море.

Заради получаването на пълните количества азерски газ на цената според дългосрочния договор (досега доставките на по-голямата част от газа ставаха на пазарни цени заради липсата на интерконектора) през октомври тарифата на "Булгаргаз" за крайните клиенти се понижава с 34%. Комисията за енергийно и водно регулиране опредили цена за месеца от 233,36 лв/мВтч.

Всъщност това беше второто официално откриване на интерконектора, след като на 8 юли със специална церемония тогавашният премиер Кирил Петков заедно с гръцкия си колега Мицотакис завъртяха символично кранчето на разпределителната станция в Комотини - повод тогава беше приключване на физическото строителство на тръбата. За разлика от тогава сега газът ще потече.

10 години чакане

Междусистемната газова връзка на България с Гърция е най-големият газов проект в България, който не е свързан с Русия. И може би точно заради това се стигна до голямото забавяне на този проект, който реално може да осигури пълна независимост на България от руските доставки.

Капацитетът на тръбата от Стара Загора до Комотини е 3 млрд. куб. метра на година, което е напълно достатъчно за покриване на нуждите на България дори всички други потоци да бъдат спрени. Освен това има и възможност, чрез изграждането на компресорна станция в Гърция, капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м., което би позволило и пренос към други страни. Самият газ може да бъде осигурен както през Трансадриатическия газопровод (от Азербайджан), така и чрез LNG от гръцките и турски терминали. Планирана е и директна връзка с новия терминал до Александруполис, в който държавната "Булгартрансгаз" е акционер.

Историята на газовата връзка започва още през далечната 2009 г., когато първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов я обяви за един от проектите с национално значение. Тогава плановете бяха газ да потече през 2013 г., но строителството на тръбата така и не започна. След поредица от отлагания - първата копка трябваше да има в края на българското председателство на ЕС през юни 2018 г. - стартът дойде на 22 май 2019.

Доставката на тръбите беше възложена на гръцката Corinth Pipeworks срещу почти 59 млн. евро, а самото строителство на газопровода - на гръцката компания Avax срещу близо 150 млн. евро. По план всичко трябваше да е готово за 18 месеца, или до края на 2020 г. Но заради коронавируса нарушените вериги на доставки, а и заради лоша организация на изпълнителите проектът е готов едва сега. В същото време никакви затруднения не застигнаха строежа на три пъти по-големия "Турски поток" през България и тръбата бе завършена само за една година - в рамките на 2020 г.

Заради забавянето на гръцката връзка обаче българските потребители платиха десетки милиони лева повече в по-високи цени на газа. Докато обслужващия руските интереси "Турски поток" не носи никакви ползи на домакинствата и бизнеса.

Какъв газ ще тече

Към момента по интерконектора ще започне да тече само азерският газ. Не е ясно обаче с какви точно обеми ще се случва това. По договор България трябва да получава 1 млрд. куб. м на година, като пълните дневни количества се подават едва от юли през реверсивната връзка на Кулата-Сидирокастро (само че на пазарни цени). Преди това страната получава само една трета от количествата. По-вероятно е през оставащите три месеца до края на 2022-а доставките да продължат с досегашните обеми, вместо да има увеличение, така че да се навакса изоставането от първото полугодие и да се достигне целия милиард до 31 декември.

Освен това обаче по гръцката връзка може да потече и друг газ. Капацитети (общо 0.6 млрд. куб.м) са резервирани от гръцкия държавен доставчик DEPA, италианската компания Edison, както и Linden, която стана акционер в "Овергаз" и вече има договорени доставки на втечнен газ.

Също така доставки може да има още за Сърбия и Република Северна Македония, тъй като тяхната единствена връзка към азерския газ и към LNG терминалите на Гърция и Турция минава през интерконектора.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 12
    mr.ligier avatar :-P
    Lee Gier
    • - 5
    • + 3

    Мерси,Бойко. Няма да го забравим!

    Нередност?
  • 13
    belkalpakoff avatar :-P
    Бѣлкалпаковъ
    • - 1
    • + 3

    Коментарите от руската агитка са просто оглушаваща тишина...

    Нередност?
  • 14
    ages avatar :-|
    ages
    • + 2

    Газовият апокалипсис на Баце и Зеления чорап нещо се отлага, май?

    Нередност?
  • 15
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#14] от "ages":

    Мхм, чекам хлябът ми да падне отново от 3лв на 1лв.
    Ще стане ли - едва ли :)

    Нередност?
  • 16
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva

    Това наистина е много добра новина. След толкова чакане най-накрая интерконекторът с Гърция е въведен в експоатация. Смятам, че сега наистина ще се промени енергийната карта на страната ни, а и тези 34% надолу в цената на природния газ са много добър старт и дано тенденцията се запази.

    Нередност?
Нов коментар