Интервю | Джерард Рийд: При режим на тока в Германия има опасност за цялостта на ЕС

Съоснователят и партньор в Alexa Capital, както и водещ на подкаста REDEFINING ENERGY ще бъде лектор на конференцията Net Zero на 18 октомври

Интервюто проследява енергийната ситуация в цяла Европа и какви възможни решения има
Интервюто проследява енергийната ситуация в цяла Европа и какви възможни решения има
Интервюто проследява енергийната ситуация в цяла Европа и какви възможни решения има    ©  Berlin Energy Transition Dialogue
Интервюто проследява енергийната ситуация в цяла Европа и какви възможни решения има    ©  Berlin Energy Transition Dialogue

Визитка

Роден в Дъблин, Ирландия, Джерард Рийд е съосновател и партньор в Alexa Capital.Той притежава енергиен блог с над 150 000 последователи в няколко платформи и води подкаста REDEFINING ENERGY. Той също е член на Световния икономически форум Future Energy Council. Рийд е прекарал повече от петнадесет години работа в областта на инвестиционното банкиране с фокус в енергийния преход. Преди да основе Alexa Capital, той е бил управляващ директор и ръководител на European Cleantech Research в Jefferies & Co.

Какво се случва на енергийния пазара в Европа в момента? Изглежда, че всичко е счупено.

Добре, нека започнем така. Проблемът в Германия е, че промишлеността и отоплението зависят от газ - руски газ. Германия няма начин да намери достатъчно алтернативи на този газ откъдето и да е другаде, защото просто няма изградена инфраструктура. Това е основният проблем.

И вторият проблем е, че има 20 гигавата френски ядрени централи в момента, които не работят. Какво означава това? Количеството се равнява на 50% от германското търсене на електроенергия през уикенда и означава, че французите трябва да внесат тази енергия от Германия, от Испания и от Великобритания. Ако се върнем година назад, всъщност Франция изнасяше 10 гигавата електроенергия. Страни като Великобритания, вярвате или не, през януари са очаквали ток да им бъде доставен именно от Франция. Така че основният ефект от това е, че имаме огромна несигурност на електроенергията в континентална Европа. Пазарът на електроенергия е счупен заради френските реактори.

В допълнение е скъпият газ. Цените на електроенергията за първото тримесечие на следващата година във Франция са 700 евро на мВтч. Средноаритметично цената за последните 10 години, преди 2022 г., е била 60 евро на мВтч. Това е повече от 10 пъти.

Ако сега реша, че трябва да отида и да сключа нов договор за ток в Германия, най-евтината тарифа е 0.75 евро за кВтч. Миналата година плащах 0.26 евро на кВтч. Това е трикратно увеличение. За отопление е също много скъпо - в момента плащам 0.45 евро на кВтч за газ.

Какво ви е мнението за наближаващата зима в Европа? Някои хора казват, че ще бъде една от най-лошите по отношение на икономиката и енергийните доставки от много време насам. Други твърдят, че това е просто политическо говорене и няма да е толкова лоша ситуацията. Къде е истината?

Втората част от въпроса е много интересна, защото не мисля, че скоро съм чувал някой да твърди нещо подобно. Нека се опитам да обясня възможно най-лесно какво имам предвид. Имаме недостиг на газ и електричество на пазара, като първото е заради икономическата война с Русия, която водим. Вторият вид недостиг е конкретна липса на ток в континентална Европа. Освен френските реактори има огромен проблем с водноелектрическите централи в цяла Европа - от Италия до Норвегия. Това означава, че ние, европейците, нямаме достатъчно енергия да преживеем зимата, без да направим сериозни корекции в потреблението. Няма друго решение.

С други думи, най-доброто решение е да се работи заедно. България помага на Гърция, Германия помага на Франция, Норвегия помага на Дания. България има въглища, Норвегия има газ, Германия има електричество.

Големият риск е държавите да решават проблема сами. Ще дам пример с Великобритания. Те решиха, че ще компенсират всички потребители буквално. Това означава, че потребителите няма да имат никакъв интерес каква е цената на пазара и няма да намалят потреблението си. По този начин Великобритания бламира намаляването на търсенето на ток в целия регион. Ако това е пътят, по който Европа ще поеме тази зима, нека по-добре да се предадем в ръцете на Москва.

Всеки ден, в който гледам новини относно успехите на Украйна във войната с Русия, се чудя защо наративът е объркан. Украинците печелят войната само защото Западът продължава да им изсипва оръжия на дневна база, но това ще спре в момента , в който Европа започне да страда истински от енергийните цени. Тогава никой няма да иска да доставя оръжия и да жертва икономиката си и добросъстоянието си. Русия знае това. Именно по тази причина европейските държави трябва да се научат да работят заедно.

Можем и да погледнем и индивидуално всяка държава: Ирландия - няма достатъчно електроенергия да преживее зимата, Великобритания - няма достатъчното за студена зима, Франция е в същата позиция. Германия - няма достатъчно газ да поддържа индустрията си и битовите потребители при една студена зима. В Източна Европа Полша трябва да внася газ от Германия, ако няма откъде другаде. Има твърде много дупки.

За мен това е най-голямата енергийна криза, фактически ние сме обратно в 70-те.

Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition

На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition. Събитието цели обмен на идеи между бизнес лидери, обществени експерти и инвеститори за зеления преход и устойчивия растеж. Конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области: България и целите на ЕС в областта на климата; Възможност за трансформация в областта на чистата енергия; Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление; Климатично неутрален транспорт и интелигентни градове; Финансиране на прехода; Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще.

Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл от Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe, и др.

Форумът ще се проведе в "София ивент център" и онлайн, повече за програмата, лекторите и билетите може да прочетете тук.

В последната публикация в блога си вие обхващате темата за газовите алтернативи на Европа, посочвайки точно стъпките, които страните да следват, за да заменят "Газпром". За няколко месеца в Европа вносът на газ от Русия е намалял значително, но все още съществува тази огромна зависимост заради миналото. Мислите ли, че Европа и Европейският съюз се справят добре досега в своята енергийна политика? Особено през последните шест месеца?

Не. Мисля, че ЕС и правителствата не осъзнаха сериозността на проблема. И някои все още не могат да го осъзнаят. И заради това те просто реагират аварийно на ситуацията. Добър пример е, че основното решение във всички държави са спешните заеми, само че те трябваше да са готови преди 6 месеца, когато бяха наложени санкциите, знаейки, че последствията биха могли да са такива, каквито са сега.

Вижте какво се случи с директивата за запълване на хранилищата до края на лятото, цените на пазара на природен газ просто се побъркаха до невиждани стойности в резултат на тази политика.

Мисля, че ЕС така и не осъзна, че трябва да седне в една стая и колективно да вземе решения за бъдещето. За сметка на това повечето политици бяха във ваканция през август, при условие че навсякъде бушува криза. Невероятно. В същото време всяка държава взима самостойни решения, които прецакват друга държава наоколо сякаш не сме във война с Русия, а помежду си.

Споменахме ядрената енергия и как това всъщност предизвиква широка дискусия в ЕС не само сега, но и през последните няколко години. Мислите ли, че Германия постъпва правилно и е постъпвала правилно, като затваря ядрените си реактори и подкрепя и е проводник на тази позиция в Брюксел?

Политиката на зелените в Германия за затваряне на ядрените реактори е много опасна и може да доведе до разпада на ЕС. Защо бих казал това? Ако има режим на тока или се стигне до липса на електроенергия във Франция и Германия, зелените ще паднат. Ще има смяна на правителствата и това ще доведе до идването на крайнодесните партии на власт.

Когато става въпрос за ядрената енергия, аз искам да съм практичен. Не е икономически най-добрият вариант и не е особено устойчива. Но в краткосрочен план няма алтернатива. 20 гигавата липсват на европейския пазар. Дори и Германия да задържи 3 от централите си за тази зима, това няма да е достатъчно.

Проблемът е, че идеологията на зелените партии е като религия. Най-вече тяхната позиция за ядрената енергия е такава, не мисля, че те могат да са практични.

Брюксел всъщност има ново решение. Става въпрос за таваните на цените, за които държавите членки вероятно ще гласуват в средата на октомври за тази зима. Има и идеи за таван на пазара на газ. Какво мислите за тази инициатива и за пълно регулиране на нерегулирания пазар?

Таванът не е отговор на проблема, защото ние нямаме достатъчно електроенергия. Ще решим проблема, като имаме повече електроенергия и коригираме потреблението.

За мен казусът с потреблението е фундаментален.

Тогава достатъчен ли е планът за намаляване на минимум 5% от потреблението в ЕС?

Всяка държава е различна. Германия има нужда от 20% намаление. Франция също. Не мисля, че има едно решение.

Освен всичко трябва да се обясни на хората защо трябва да намалят потреблението си, защото те все още не разбират причината за високите цени.

Има ли лидери в ЕС, които да се справят?

Не за съжаление. Мисля, че има армия от чиновници, но не и лидери. Не знам дали те имат капацитета да се справят с такава криза.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyuben_ avatar :-P
    Любен
    • - 2
    • + 4

    няма страшно - немските заводи ще работят с евро-атлантически ценности, а гражданите германци - ще се топлят с "демокрация" внесена от самият ѝ извор - сша )
    Честито!

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 3

    ДГД немците !! За миналата година са затворили 3 /три/ атомни централи. Тази година още една. Да се спасяват - нали си имат фотоволтаици, ветрогенератори и батерии? Нали зелените технологии бяха бъдещето?? А ако не са , защо ни ги натрапват на нас?

    Нередност?
  • 3
    qjd24566910 avatar :-|
    Тангра
    • + 1

    Зелената чума трябва да се остави да се самозадуши в зародиш.
    Няма такова ограбване!
    Дано немският матРеал го проумее по-рано!

    Нередност?
  • 4
    panepomnimbash avatar :-|
    panepomnimbash

    Гасѝ и легай !

    Нередност?
Нов коментар