🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради манипулации КЕВР глоби с 1.3 млн. лв. НЕК и пет търговеца на ток

Сделките са от началото на 2019 г., когато България имаше най-високата цена на енергията в целия ЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е избягвал да коментира възможностите за манипулации при сделките с ток
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е избягвал да коментира възможностите за манипулации при сделките с ток
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е избягвал да коментира възможностите за манипулации при сделките с ток    ©  Анелия Николова
Председателят на КЕВР Иван Иванов винаги е избягвал да коментира възможностите за манипулации при сделките с ток    ©  Анелия Николова

На фона на рекордните цени на тока през тази година и кризата с енергийните доставки като цяло малцина навярно си спомнят, че в началото на 2019 г. България имаше най-скъпата електроенергия в ЕС и съмненията бяха, че това се дължи на нагласени сделки и манипулации на пазара. Три години по-късно вече има развръзка по този казус и макар да става дума за стара история и сравнително малко пари предвид сегашната действителност, темата заслужава внимание.

В случая Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви днес, че на закрито заседание на 25 ноември е установила финално, че шест енергийни дружества, участници на пазара на електроенергия, са извършили нарушение на чл. 5 от Регламент на ЕС относно интегритета и прозрачността на пазара на едро на енергия (REMIT), представляващо пазарна манипулация.

Провинилите се според регулатора компании са държавната "Национална електрическа компания", която получава и най-голямата санкция - 635 хил. лв., занимаващата се основно със строителство "Интерпром" на Калоян Теодисиев (с глоба от 336 хил. лв.), както и търговците на ток "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева (с глоба от 145 хил. лв.), "Мост Енерджи" на Ясен Симидчийски (с глоба от 35 хил. лв.), "Гранд енерджи дистрибюшън" (свързана с Христо Ковачки по онова време) и "Интерелектрик" на Пламен Тенев.

КЕВР е санкционирала дружествата за нарушение на REMIT на основание чл. 224г от Закона за енергетиката, като конкретният размер на наложените санкции е формиран от комисията по Методиката за определяне на санкциите и глобите. Също така заради констатациите от приключилото производство енергийният регулатор е изпратил сигнал до Софийска градска прокуратура. Решението може да се обжалва пред Административен съд - град София, в 14-дневен срок.

За какво точно са глобите

В съобщението за установените нарушения КЕВР не описа какво точно се е случило на пазара в началото на 2019 г. Точно по това време обаче българският енергиен пазар беше меко казано изкривен. Цената на тока на Българската независима енергийна борса тогава беше най-високата в ЕС, а Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), която обединява част от търговците на ток в България заподозря, че вина за това имат преди всичко държавите производители и най-вече НЕК, която по онова време се ръководеше от Петър Илиев.

Накратко съмненията бяха, че в пиковите часове на деня, когато търсенето е най-високо, умишлено се намалява предлагането на енергия, така че цените да се повишат.

Извън това имаше и конкретна сделка на НЕК, която предизвика истински скандали в сектора, тъй като предвиждаше продажбата на голямо количество електроенергия на само един купувач.

Какъв ще е ефектът

На практика от решението на КЕВР няма да има особен резултат, тъй като то идва три години след вероятните провинения и в съвсем различна пазарна среда. От една страна на фона на сегашните приходи в сектора от стотици милиони и дори милиарди (НЕК отчете почти 4 млрд. лв. постъпления за 9-те месеца на годината) санкциите изглеждат пренебрежимо малки. От друга - някои от търговците, като "Гранд Енерджи Дистрибюшън" например, вече не са активни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-|
    val1320

    Всички знаехме,че ни лъжат и всички държавни институции си затваряха очите и ушите...

    Нередност?
Нов коментар