🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Инцидентът във ВЕЦ "Цанков камък"; Новата цена на газа за декември

И още: Служебни назначения във всички държавни енергийни дружества; Украйна и Молдова без ток

Язовир "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева

Тази седмица в "Капитал" обърнахме внимание на една от най-интересните хидроцентрали в България - ВЕЦ "Цанков камък", чиято авария предизвика много въпроси преди няколко седмици. След като посетихме централата на място, описваме не само аварията, но и роля на хидроцентралата в българската енергетика. Материалът, както и снимки могат да се видят тук.

На 1 декември КЕВР обяви, че цената на газа се вдига с 18% през декември след два месеца на спад. Причините са много, но в Европа борсовите котировки растат нагоре, а тук вече се черпят от по-скъпите количества в хранилището Чирен.

Преди няколко дни западни експерти обявиха, че зимната война в Украйна започна. С нея все повече украинци и молдовци остават без електроенергия, топла вода и отопление заради военните удари по инфраструктурата. Анализ на ситуацията за Капитал направи журналистът Николай Марченко, който посещава региона в последните седмици.

Ако сте пропуснали

Заради манипулации КЕВР глоби с 1.3 млн. лв. НЕК и пет други търговеца на ток в страната за сделки от началото на 2019 г., когато България имаше най-високата цена на енергията в целия ЕС. Някои от търговците са добре известни, други не толкова. Какво точно се се случило ?

И още

През миналата седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ) стартира конкурси за избор на нови директори на най-важните и големи енергийни предприятия в държавата - АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания (НЕК), "Булгаргаз" и "Мини Марица-изток", като главната идея е служебният кабинет да упражни влияние върху новите назначения. Причините са най-вече политически, но едни промени могат да променят много за бъдещ редовен кабинет.

Заради липсата на количества Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ. Според изчисления доставките са нараснали с 40% в сравнение с 2021 г. И показват, че всички търговци на природен газ искат да се възползват от ултрависоките цени на континента.

Зелена енергия

След като обяви, че ще прави IPO Търговецът на соларни инсталации "АмонРа" успя да набере 3.1 млн. лв. от инвеститорите на платформата BEAM. Това ще е десетата компания, която ще се листне на фондовия пазар за малки и средни предприятия.