Борсовата цена на тока се върна на нива от 2021

Средната стойност на електроенергията за януари е 266 лв./мВтч, докато за 2022 е близо 500 лв./мВтч

Цената на фючърсите на природния газ също пада за следващите тримесечия
Цената на фючърсите на природния газ също пада за следващите тримесечия
Цената на фючърсите на природния газ също пада за следващите тримесечия    ©  Надежда Чипева
Цената на фючърсите на природния газ също пада за следващите тримесечия    ©  Надежда Чипева

Противно на всички прогнози, цената на електроенергията в България, а и в Европа през зимния януари е рекордно ниска за поне година насам. Очакваният кошмар със скъпия ток не само не се състоя, но и дори има връщане към нивата от преди войната в Украйна.

Средната цена на електроенергията за месеца в България е 266 лв./мВтч. Това е най-ниската средна цена от септември 2021 г., когато дори нямаше въведен компенсаторен механизъм и бизнес потребителите плащаха пазарни цени.

През почти цялата 2022 г. пък имаше таван от 250 лв./мВтч, над който разходите за ток на фирмите се покриваха от държавата. Сега, от началото на 2023 г., действа по-нисък таван - 200 лв на мВтч, над който държавата поема всичко. Но заради по-ниската борсова стойност и самите компенсации ще са по-малки.

За сравнение, средната цена на електроенергията за цялата 2022 г. е малко под 500 лв. на мВтч, като най-високите стойности бяха през летните месеци, когато в пиковите часове от денонощието се достигаха и 2000 лв./мВтч. Тогава именно натискът върху цяла Европа беше най-значим заради цените на природния газ, които обикновено директно имат връзка с цената на тока на борсата.

Много е вероятно в следващите месеци със забавянето на инфлацията и по-стабилните цени на енергийните суровини цената на електроенергията да остане на януарски нива. А това ще бъде допълнителен лост за намаляване на инфлацията при потребителските цени.

Защо почервенява токът?

Заради кризата с енергийните цени през последните месеци стана изключително трудно да се правят дългосрочни прогнози за цената на електроенергията. Въпреки че в момента цените са най-ниски спрямо последната година и половина, фючърсите чертаеха съвсем различен сценарий през лятото. Той не се сбъдна най-вече заради спада в цената на природния газ и успешната донякъде политика на Европейския съюз за балансиране на недостига на мощности в общия микс. Това беше възможно и на цената на много мощности като въглищните, които не влизат в дългосрочната стратегия на Брюксел.

Един от факторите е и задържането на цените на въглеродните квоти, които до голяма степен предопределят стойността на електроенергията от въглищните ТЕЦ. През последните месеци те се задържаха около 70-80 евро на тон, въпреки че в последните дни се забелязва сериозен скок, почти минавайки 90 евро на тон. Все пак прогнозите през миналата година бяха за цени над 100 евро през 2023.

Разбира се, фактори за успокояването на цените на тока са и сравнително мекото зимно време в цяла Европа, пуснатите нови терминали за втечнен газ, възобновената работа на някои ядрени централи във Франция, както и пуснатите хиляди мегавати нови ВЕИ мощности през последната година.