Защо е важна газовата връзка със Сърбия

Тръбата е възможност за съседната ни страна да внася неруски газ, а България може да си осигури трасе за доставки на втечнен газ от Хърватия

Проектът вече е започнат в Сърбия и вероятно ще бъде изцяло завършен до края на тази година
Проектът вече е започнат в Сърбия и вероятно ще бъде изцяло завършен до края на тази година
Проектът вече е започнат в Сърбия и вероятно ще бъде изцяло завършен до края на тази година    ©  Надежда Чипева
Проектът вече е започнат в Сърбия и вероятно ще бъде изцяло завършен до края на тази година    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Строежът на интерконектора най-после започна след повече от 10 години на застой.
  • Обещанията са връзката да е готова до края на годината.
  • Ползите от нея ще са големи и за двете страни, които ще могат да диверсифицират доставките си и да намалят още зависимостта от руския газ.

Първата копка на газовата връзка със Сърбия е официално направена и дълго очакваната тръба ще може да влезе в експлоатация до края на годината. Поне такива обещания бяха направени по време на официалната церемония в село Голяновци, до София, на която присъстваха президентът Румен Радев, сръбският държавен глава Александър Вучич и енергийните министри на двете държави в сряда.

Проектът, който е важен и за региона на Балканите, и за диверсификацията на газовите доставки на България, ще бъде построен от консорциума "Интернешънал газ", в който влизат "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл".

По план газопроводът трябваше да е готов още през май 2022 г. Но заради обжалванията на процедурата, които продължиха близо година, и чакането на доставките на тръбите проектът се забави значително. Междувременно работата по сръбското трасе вече тече, като изпълнителите са местни фирми.

Сърбия и в момента получава газ през България, но само руски, по балканското разклонение на "Турски поток". Интерконекторът обаче за разлика от "Турски поток" реално свързва газовите мрежи на двете страни. Тръбата ще предостави възможност на Сърбия да внася от България и неруски газ и ще й отвори достъп до нови източници чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. В момента такъв достъп е невъзможен, защото трасето на "Турски поток" не предвижда алтернативни доставчици освен "Газпром". Освен физическа връзка новият обект ще даде възможност за съвместно преговаряне за по-добра цена на доставки.

Сръбският президент Вучич заяви по време на церемонията, че България и Сърбия могат като приятели да правят "важни и големи" неща. Той бе и на отварянето на газовата връзка с Гърция, както и на официалната церемония в Александруполис за строежа на терминала за втечнен газ, показвайки какви са амбициите на Белград в региона.

По време на откриването на българско-гръцкия интерконектор той ясно показа, че проектите са важни за страната, и ясно намекна, че Сърбия не може да разчита на сигурни доставки от Русия въпреки демонстрацията на добри отношения с Москва в последните години и търси алтернативи.

Какво свързва тръбата

В последните години историята на газовата връзка със Сърбия бе много подобна на тази с Гърция - много приказки и обещания, но без реални действия от страна на управляващите, за разлика от проекти като "Турски поток", който обвързваха българския газов пазар изцяло с руския газ. Тръбата е с капацитет 1.8 млрд. куб.м/година, което е достатъчно да покрие около 60% от потреблението на страната. И с възможност за реверсивен поток - нещо, което липсва при "Турски поток", по който газът върви само от България към Сърбия.

Големият потенциал на връзката е, че би могла да осигури трасе за доставяне в България на природен газ от терминала за втечнен газ Кърк в Хърватия и по този начин във форсмажорни обстоятелства, а и не само, страната да разчита на допълнителни опции откъде да купува.

Новият газопровод ще започва от газоразпределителната станция при Нови Искър, след което преминава през Костинброд и Драгоман - общо 62 км. При Димитровград в Сърбия продължава към мрежата на западната ни съседка до Ниш - още около 88 км.

Предвидено е от газовата връзка да се изградят отклонения за газоснабдяване на Сливница и Драгоман - нещо, което липсваше като проектна възможност при "Турски поток" в Северозападна България.

Кой изгражда връзката

Цената, предложена от изпълнителя "Интернешънал газ", е 139 млн. лв. без ДДС, като често в такива проекти тя може да варира до завършването.

Обединението на "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл" печели обществената поръчка, като изпреварва свързаното с Христо Ковачки ДЗЗД "Нова газ 2021". Интересно е, че дружеството "Нова газ 2021" предлага с няколко милиона лева по-ниска оферта от тази на "Интернешънал газ", но въпреки това губи конкурса. Един от мотивите за по-слабо оценената оферта е срокът за изработване на инвестиционния проект - в случая ГБС е предложил за това само един ден, а "Нова газ 2021" - 67 дни. Иначе няма разлика в предложените срокове за изпълнение от страна на двете дружества - 300 дни.

Фаворитът на "Булгартрансгаз" за строителството на газовата връзка между България и Сърбия всъщност беше друг - консорциум "Кенпайп", който имаше връзки към Александър Сталийски. Компанията обаче оттегли офертата си. изненадващо, след като беше поискала за строителството 136.8 млн. лв.

Европейската комисия подкрепя финансово проекта през инструмента Connecting Europe, който работи за свързаността на енергийните системи в ЕС. Отделената сума е 27 млн. евро, а общо за проекти от общ интерес са заделени 218 млн. евро. Механизмът също ще подпомогне и разширението на газовото хранилище в Чирен, което беше официално подписано също преди няколко седмици.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 3

    Кога Сърбия не ни е забивала нож в гърба (с любезното съдействие на Масква)? Ние им викаме "братя", а те се псуват с думата "бугарин". Нали сърбите бяха големи приятели на Русия - защо сега искат отново България да ги спасява? Не спасихме ли примитивните сърболя от глад през 90-те години, когато целия свят им беше обявил ембарго заради техните зверства, и всички стоки за Сърбия минаваха тайно през България. Получихме ли поне едно "хвала" от тях тогава? Най-големият подарък, който някога сме получили от сърбите е цяла една държава, Македония, построена върху сръбската омраза към българите.

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Винаги е по-добре да има газови връзки и или така наречените интерконектори отколкото да няма. Така може да получаваме газ от къде ли не и да намали монополът от някоя конкретна държава... Но най-големият плюс е, че се инвестира в инфраструктура за синьо гориво, което пък е най-еко от всичките и е в полза на обществата в съвременния свят.

    Нередност?
Нов коментар