Мярката за ВЕИ и батерии за бизнеса тръгва до дни

Предоговарянето на глава "Енергетика" от Плана за възстановяване няма да засегне схемата. Кандидатстването започва в първата половина на февруари

Една от най-атрактивните мерки за бизнеса - за собствени фотоволтаични инсталации и батерии ще бъде отворена до средата на месеца. Отсега експертите прогнозират огромен интерес към нея.
Една от най-атрактивните мерки за бизнеса - за собствени фотоволтаични инсталации и батерии ще бъде отворена до средата на месеца. Отсега експертите прогнозират огромен интерес към нея.
Една от най-атрактивните мерки за бизнеса - за собствени фотоволтаични инсталации и батерии ще бъде отворена до средата на месеца. Отсега експертите прогнозират огромен интерес към нея.    ©  Shutterstock
Една от най-атрактивните мерки за бизнеса - за собствени фотоволтаични инсталации и батерии ще бъде отворена до средата на месеца. Отсега експертите прогнозират огромен интерес към нея.    ©  Shutterstock
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни ще са:

Енергийна карта на Европа и мястото на България, Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване, Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите, Европейският газов пъзел - какво следва, Енергийна ефективност и независимост. Добри практики и успешни проекти, Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура, Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали

Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук

Планираното предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в част "Енергетика" няма да засегне отварянето на една от най-дълго чаканите мерки по ПВУ - за изграждане на нови ВЕИ в комбинация с батерии. Нещо повече - схемата с бюджет от 200 млн.лв. ще бъде отворена буквално до дни - в първата половина на февруари, съобщиха от Министерство на иновациите и растежа (МИР) за "Капитал". В предоговарянето на ПВУ България ще настоява да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% спрямо базовата 2019 г. В тази връзка е заложено да отпаднат и всички реформи в плана, които са свързани с тази цел и с целта за запазване на живота на въглищните централи възможно най-дълго. Освен това ще се иска и промяна на някои от проектите - за батерии, солари и геотермална енергия. Това обаче няма да засегне мярката за ВЕИ и батерии.

Общественото обсъждане на документацията по нея от един месец завърши на 12 януари и в момента експертите на дирекция "Европейски фондове за конукрентоспособност" към МИР отразяват направените предложения от бизнес организации и потенциални кандидати. Паралелно документацията се обсъжда на експертно ниво със службите на ЕК. Няма промяна и в заложения бюджет от 200 млн. лв., който бе увеличен от предвидените първоначално 20 млн. лв. в работната версия на плана.

Кандидатстването по процедурата ще бъде електронно през портала ИСУН 2020. Предвидено е предприятията да заявят безвъзмездна подкрепа за изграждане на фотоволтаична система с батерии до 1 млн. лв., като тя може да покрие до 50% от стойността на цялата инвестиция. Важно условие по процедурата е, че произведената електроенергия трябва да бъде използвана единствено за собствени нужди на предприятието. Финансирането също така е съобразено и с мащабите на дейността на всяка от кандидатстващите фирми както по отношение на максималната стойност на проекта, така и по отношение на необходимата електроенергия.

В тази връзка от МИР са предвидили отделни бюджети за различните категории предприятия (микро-, малки, средни, малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители) и дружества със средна пазарна капитализация (1499 служители) и съответно различни прагове за финансирането по тях. Максималната инсталирана мощност на фотоволтаичната система, която може да се финансира по процедурата, е ограничена до 1 МW или до 2 пъти присъединената мощност на съответното предприятие към националната мрежа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    Безплатно е само сиренето в капана.
    Програмата плаща ЕДИНСТВЕНО разходите за соларните панели! Без проектиране, монтаж, окабеляване, акумулатори и пр.
    Втората уловка, е че за да се кандидатства, трябва нещото вече да е инсталирано на покрива...

    Нередност?
Нов коментар