🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Новата газова връзка със Сърбия; Газът поевтинява през февруари

Още: Цената на урана; Токът спада рекордно за година

Поредният парламент приключи и страната върви към нови избори на 2 април
Поредният парламент приключи и страната върви към нови избори на 2 април
Поредният парламент приключи и страната върви към нови избори на 2 април    ©  Надежда Чипева
Поредният парламент приключи и страната върви към нови избори на 2 април    ©  Надежда Чипева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новата цена на природния газ за февруари. Тя ще е 124 лв./мВтч, което е означава, че понижението е с над една трета спрямо януари. То можеше да е дори по-голямо ако не се налагаше да се използват количества от хранилището в Чирен, които са купувани миналата есен на значително по-висока цена. При всички случаи дори борсовите цени на газа да останат на сегашните нива - най-ниските от септември 2021 г. насам, по-голямо понижение в България трудно може да очакваме до края на зимата, точно заради използването на газ от хранилището.

През изминалата седмица започна и дългоочакваният строеж на газовата връзка със Сърбия. По време на официалната церемония, на която присъстваха президентите на България и Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич, бяха направени обещания тръбата да започне да се използва много скоро. Тук обаче е важно да се припомни, че именно този интерконектор ще свърже мрежите на България и Сърбия, докато изградения от Бойко Борисов "Турски поток" не върши подобна работа, защото се използва само от "Газпром" за транзит на руски газ.

След години на затишие има индикации, че пазарът на уран започва да се разраства и може да разшири мащаба си в следващите години. Проблемът е, че компаниите в сектора са много малко, пазарът е особен и има определени специфики в строежа на бъдещи ядрени централи. Повече за инвестициите в сектора и пазара на уран тук.

Печалбите на петролните гиганти достигат рекордните 200 млрд. долара през 2022 г, въпреки че през тази година се очаква да се свият с 50 млрд. Все още не е ясно накъде ще тръгне цената на петрола, като вероятно тя може и да скочи драстично.

Ако сте пропуснали:

Противно на всички прогнози, цената на електроенергията в Европа през януари беше по-ниска от очакваното. Очаквания кошмар не само не се състоя, но и дори има връщане към нивата от преди войната в Украйна. Все пак има още редица важни детайли за ситуацията на пазара.

И още:

ВАС отмени част от наредбата за цените на природния газ, като окончателното падане на такса "задължение към обществото" може да доведе до по-ниски цени според експерти.

Зелена енергия:

Няколко американски щата правят сериозни усилия за привличане на европейски компании за производство на чиста и зелена енергия. Причината са големите данъчни облекчения, като бюрократите от ЕС не са особено щастливи от това развитие на нещата.