Shell също с рекордна годишна печалба от 40 млрд. долара

Резултатът за миналата година се е удвоил и е най-високият в 115-годишната история на компанията

Руската инвазия в Украйна даде сериозен тласък на цените на петрол, газ и енергия в целия свят, от което Shell и нейните конкуренти се възползваха.
Руската инвазия в Украйна даде сериозен тласък на цените на петрол, газ и енергия в целия свят, от което Shell и нейните конкуренти се възползваха.
Руската инвазия в Украйна даде сериозен тласък на цените на петрол, газ и енергия в целия свят, от което Shell и нейните конкуренти се възползваха.    ©  Reuters
Руската инвазия в Украйна даде сериозен тласък на цените на петрол, газ и енергия в целия свят, от което Shell и нейните конкуренти се възползваха.    ©  Reuters

Британската петролна и газова компания Shell приключи миналата година с рекордната печалба от 39.9 млрд. долара. Финансовият резултат се е удвоил, надминал е предишния рекорд от 31 млрд. долара, отчетен през 2008 г., и е най-високият в 115-годишната история на компанията. Това е поредният енергиен гигант, който отчита рекордни финансови резултати заради високите цени на енергийните ресурси.

Печалбата се доближава до абсолютния рекорд в индустрията на Exxon, която отчете 56 млрд. долара през миналата година, и това може да е натиск за вдигане на данъците в енергийния сектор, съобщава Reuters. Изпълнителният директор Ваел Саван казва в съобщение, че "ние възнамеряваме да останем дисциплинирани, докато се стремим да възвръщаме инвестициите на нашите акционери".

Shell отчете рекордна печалба и за четвъртото тримесечие от 9.8 млрд. долара, на фона на силно възстановяване на печалбите от търговия с втечнен природен газ (NLG), надминавайки прогнозите на анализатори от 8 млрд. Рекордните печалби се дължат на по-високите цени на петрола и газа, стабилните маржове на рафинирането и силното представяне на британския гигант в търговския бизнес. Печалбата на подразделението за втечнен природен газ достигнаха 6 млрд. долара, което е рекорд за сектора.

Руската инвазия в Украйна даде сериозен тласък на цените на петрол, газ и енергия в целия свят, от което Shell и нейните конкуренти се възползваха. Много държави въведоха допълнителни данъци за енергийния сектор, за да обложат свръхпечалбите. От Shell заявиха, че тези допълнителни данъци ще й струват 2.4 млрд. долара.

Обратно изкупуване на акции

Британският енергиен гигант увеличи своя дивидент с 15% през четвъртото тримесечие, което е петото повишение от 2020 г. Компанията също така обяви своята нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност от 4 млрд. долара, която ще продължи през следващите три месеца. Групата изкупи обратно акции на стойност 19 млрд. долара до февруари 2023 г., което е почти двойно повече от сумата през 2019.

Високите печалби помогнаха, както на Shell, така и на много други западни енергийни компании да компенсират огромни отписвания на руските си активи, които станахa неизползваеми след избухването на войната. Британският гигант възнамерява да продължи инвестициите си във възобновяема и нисковъглеродна енергия. През миналата година той е вложил около 3.5 млрд. долара във ВЕИ бизнеса си, което е около 14% от общите капиталови разходи, равняващи се на 24.8 млрд. Очаква се тези разходи през 2023 г. да достигнат между 23 и 27 млрд. долара.

Добрите финансови резултати на Shell й помогнаха да намали дълга си до 44.8 млрд. долара в края на изминалата година от 52.6 млрд. в края на 2021 г.