🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВЕИ изпревариха газа през 2022 г. и вече са вторият най-голям енергоизточник в ЕС

Енергията от въглища остава на 4-то място въпреки преотварянето на централи заради войната в Украйна, като производството през последното тримесечие дори отчита спад

   ©  Надежда Чипева
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.
Темата накратко
  • Големият риск е Европа на две скорости при развитието на ВЕИ
  • Десетте държави на дъното по дял са от Източна Европа, както и Франция
  • Нидерландия изпреварва Испания като лидер при слънчевата енергия с 14% дял на соларите в микса й

Вятърната и слънчевата енергия за първи път е надминала дела на въглищата в електроенергийното производство през 2022 година и рекордните 22% от електроенергията в ЕС е била генерирана от тези два възобновяеми източника. Тези данни ясно показват нарастващото търсене на ВЕИ и за тяхната все по-голяма роля в електроенергийната система, показва анализът на един от най-престижните европейски енергийни институти, EMBER, който обобщава перспективите пред развитието на електроенергийния сектор в ЕС през 2022 г. и очакванията за 2023 г. Ето кои са и другите основни изводи от доклада, обобщени от Центъра за изследване на демокрацията.

Две едновременни кризи на енергийните доставки засегнаха енергийната система на Европа през 2022 г, но ВЕИ източниците смекчиха частично въздействието им. Едната бе невиждана досега суша, която доведе до най-ниското равнище на производство на електроенергия от водноелектрическите централи от 2000 г. насам, както и до неочаквани аварии в ядрените централи на Франция. Спирането на газовите доставки от Русия пък доведе до голям недостиг при потреблението на газ в електроенергийния сектор (185 ТВтч).

Пет шести от дефицита беше компенсиран от вятърните и фотоволтаичните централи, което в същото време натисна търсенето на газ надолу. За съжаление останалата една шеста от недостига беше покрита чрез изгаряне на повече въглища.

Въглищната електроенергия в Европа все пак намалява. Въпреки очакванията не се наблюдаваше значително преминаване от газ към въглища. Производството на електроенергия от въглища даже намаля през последното тримесечие на 2022 г., като се отчита спад от 6%(-9.6 TWh) от септември до декември в сравнение със същия период на 2021 г. 26-те въглищни топлоелектрически централи, върнати в режим на аварийна готовност, са работили при едва 18% средно натоварване през четвъртото тримесечие на 2022 г. и са добавили общо под 1% към производството на въглища в ЕС през 2022 г.

Въпреки вноса на 22 млн. тона допълнителни въглища през 2022 г., ЕС е използвал само една трета от тях. Най-окуражаващото е, че страните членки на ЕС - с изключение на България, продължават да подкрепят постепенното премахване на въглища, както и преди кризата.

Бум в използването на слънчевата енергия. Производството на електроенергия от фотоволтаични централи преживя невиждан ръст, тъй като в условията на галопиращи цени, домакинствата и бизнесът се възползваха от пазарните условия да ускорят инвестициите в сектора. През 2022 г. използването на слънчевата енергия отбеляза ръст от 24%. Нидерландия вече генерира 14% от електроенергията си от слънцето и изпреварва предишния лидер Испания. За този изключителен успех допринесе и фактът, че над един милион холандски потребители вече участват в енергийни кооперативи, а производството на електроенергия става все по-децентрализирано.

Предизвикателствата пред слънчевата енергия остават. Процедурите за издаване на разрешителни за строителство на фотоволтаични централи остават почти два пъти по-дълги, отколкото би трябвало да бъдат съгласно новите правила, които предвижда стратегическата европейска инициатива RЕPowerEU.

Анализът на EMBER подчертава лошите практики и непрозрачни процеси на местните мрежови оператори в държавите членки, които възпрепятстват по-бързото присъединяване на фотоволтаични мощности към мрежата.

Големият риск е Европа на две скорости при развитието на ВЕИ. Десетте държави на дъното по дял на ВЕИ са от Източна Европа (+Франция). Десетте държави лидери по дял ВЕИ пък са западноевропейски (+Гърция). EMBER препоръчва усилията на ЕК за насърчаване на ВЕИ да се насочат към Източна Европа.

Намаляването на потреблението на електроенергия през 2022 г. остава с много въпросителни. През четвъртото тримесечие се наблюдава значително намаление със 7,9% на потреблението на електроенергия в сравнение с предходната година. Тази тенденция се наблюдава в цяла Европа. Понижението може да се отдаде на сложна гама от фактори: топлото време, спестявания от страна на потребителите, предизвикано от повишението на цените и мерки за солидарност, повишената енергийна ефективност и задължителните съкращения в промишленото потребление (които ще се прилагат само до март 2023 г.). Повечето от тези фактори са временни и ще видим възстановяване на търсенето, но кога и с колко, не е ясно. Като цяло се очаква електрифициране на отоплението, транспорта и някои индустриални процеси.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    o2411870 avatar :-|
    o2411870
    • + 1

    Освен производството от значение е и потреблението. Няма значение, че си произвел много ток в 12 по обяд, ако ти трябва вечерта, когато слънцето вече е залязло.

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil

    Чудесно - значи вече можем да им отменим квотите и махнем субсидиите!

    Нередност?
  • 3
    pbdan avatar :-|
    Пламен Данаилов

    До коментар [#1] от "o2411870":

    Не е точно така. По обяд можеш да изпереш, да сготвиш за вечеря и бойлерът да е включен за топла вода. Вечерта ще притоплиш храната, ще се изкъпеш и измиеш чиниите с топла вода.

    Нередност?
Нов коментар