🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са новите ВЕИ проекти

Въпреки проблемите по присъединяване компаниите продължават да инвестират милиони и да трансформират сектора

Тенденцията за увеличаване на дела на зелената енергия ще се засили през 2023 г.
Тенденцията за увеличаване на дела на зелената енергия ще се засили през 2023 г.
Тенденцията за увеличаване на дела на зелената енергия ще се засили през 2023 г.    ©  Shutterstock
Тенденцията за увеличаване на дела на зелената енергия ще се засили през 2023 г.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Няколко големи проекта за соларни централи са въведени в експлоатация през последната година и половина.
  • Общата сума на инвестициите не е ясна, но със сигурност става въпрос за над 200 млн. лв. Новите проекти са в Разлог, Пещера, Пазарджик и др.
  • Тази година ще се превърне в рекордна за ВЕИ проектите с поне 700 мВт нови мощности.

Слънчево време и очаквания за значително увеличение на зелената енергия през тази година. Така звучи прогнозата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за 2023 г. И тя до голяма степен ще се сбъдне, тъй като много от задвижените преди една-две години проекти сега ще влязат в експлоатация.

"Нещата се развиват доста бързо и интересът към нови проекти за възобновяеми мощности не стихва. Това е добре", оптимист е директорът на ЕСО Ангелин Цачев. Ако прогнозата му се сбъдне, присъединяването на толкова много нови ВЕИ мощности би превърнало 2023 в рекордна година за енергетиката. Какво обаче се случи през изминалата 2022 г.?

(Не)решените проблеми

Проблемите пред новите проекти са едни и същи и от години остават нерешени - ограниченият капацитет на мрежата, тромавите административни процедури и неясните режими. Новите проекти се спъват и в честата промяна на законодателството, която се прави на парче и без ясна визия за реформиране на сектора и приоритизиране на ВЕИ проектите въпреки явната полза от тях.

И все пак проектите се случват - през 2022 г. и до началото на настоящата година са присъединени към електропреносната мрежа близо 210 MW нови фотоволтаични централи с мощност над 10 мВт, показва справка на ЕСО, изготвена за "Капитал". Проектите са в различни части на страната като Разлог, Пазарджик, Пещера, Бургас и др., а инвеститорите в повечето случаи са известни и познати играчи.

"Капитал" не претендира за пълна изчерпателност на въведените в експлоатация проекти, а показва и описва най-големите от тях, обобщени от ЕСО по региони.

Голям, по-голям, най-голям

През м.г. в района на Пазарджик стартира проекта на "Риал Стейтс" ЕООД, чийто планиран капацитет е 150 мВт. Към момента в експлоатация са въведени 84 мВт, което пак прави парка най-големия действащ в страната. Централата работи изцяло на пазарен принцип, без каквато и да било държавна подкрепа, като е една от малкото с автоматизирана система за управление на слънчевите панели.

"Риал Стейтс" ЕООД е специализирана в покупката на терени, проектирането, строежа и експлоатацията на ВЕИ - вятърни, слънчеви и др., а управител е Гинка Върбакова.

Край Пловдив пък е въведен в експлоатация друг голям проект с мощност 66 мВт, чийто инвеститор е "Галакси РЕ" ООД, управител на Марияна Груйчева. Нейни съдружници са дружествата "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, свързани с "ВП Брандс Интернешънъл".

Тези две нови централи изпреварват дългогодишния първенец в този бранш на българския пазар - централата в Караждалово, която през 2020 г. бе купена от Enery Development. Тя е с лицензирана мощност 50 мВт, но реално инсталираните панели са 60 мВт.

През м.г. в експлоатация е бил пуснат и голям соларен проект в района на Разлог. Неговата инсталирана мощност към момента е 34 MW, а инвеститор е компанията "Инвесто партнърс" ЕАД с представител и част от съвета на директорите Калина Стефанова-Пеловска. Едноличен собственик на капитала е австрийската "Реналфа ИПП".

Малко по-скромен е проектът за 18.7 MW инсталирана мощност в Пещера на "Биовет", изграден за собствени нужди. Компанията на Кирил Домусчиев се занимава с производство и търговия с ветеринарномедицински продукти, препарати за селското стопанство, лекарства и др.

В Карнобат е заработила централа с мощност 10 MW, чийто инвеститор е "Карнобат Енерджи" с управител Минчо Гроздев. Едноличен собственик на капитала е "Агрошанс комерс" ЕООД, която работи основно в сектора на селското стопанство.

Регистърът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие показва, че освен тези по-големи ВЕИ централи има присъединени множество по-малки ВЕИ обекти. Всичко това сочи едно - трансформацията на сектора е в ход, а регулаторните и законодателните неясноти ще забавят процеса. Но няма да го спрат.