Служебният кабинет сменя и ръководителя на проекта за нов реактор в "АЕЦ Козлодуй"

Любен Маринов, който беше начело на "АЕЦ - Нови мощности" 8 години, ще бъде сменен с Валентин Илиев, който заемаше поста по времето на кабинета "Орешарски"

Руските блокове на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят до 2050 г.
Руските блокове на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят до 2050 г.
Руските блокове на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят до 2050 г.    ©  Надежда Чипева
Руските блокове на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят до 2050 г.    ©  Надежда Чипева

Рокадите в енергетиката продължават с пълна сила при вече втория служебен кабинет на Гълъб Донев. След като смени ръководствата на "Булгаргаз" и "АЕЦ Козлодуй", а в БЕХ като втори изпълнителен директор бе сложен предшественикът му Андрей Живков, енергийният министър Росен Христов сега сменя и управляващия "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Това е дъщерно дружество на ядрената централа, което отговаря за развитието на проекта за 7-и блок, около който в последните месеци има сериозно раздвижване и се очаква тази година да му бъде даден старт с участието на американската "Уестингхаус" (Westinghouse).

Досегашният директор на дружеството Любен Маринов се сменя с Валентин Илиев, който идва от атомната електроцентрала, но е бил начело на това дружество през 2013-2014 г. по времето на кабинета "Орешарски". Промяната е подадена за вписване в Търговския регистър още на 15 март, но заради пропуски в документацията все още не е факт. Очаква се това да стане в следващите два-три дни.

За рокадата няма ясни мотиви, като липсва и публично съобщение за извършването ѝ. Тя е направена без провеждането на конкурс, но това е допустимо от закона, тъй като "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" все още не попада в графата на големите държавни предприятия, макар да има почти 17 млн. лв. капитал. Причината е, че то не извършва реална дейност, извън документално придвижване на проекта за нов ядрен блок, и съответно няма нужния брой служители и приходи.

Кой е Валентин Илиев

От създаването на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" през 2012 г. реално само Любен Маринов и Валентин Илиев са оглавявали това дружество (с изключение на първия месец, когато го води Атанас Атанасов). Маринов застава начело през юни 2012 г. (при първия кабинет на ГЕРБ), но е сменен от кабинета на БСП и ДПС, с премиер Пламен Орешарски, през август 2013. На негово място е избран Валентин Илиев, който се задържа там до края на 2014 г., когато Маринов се връща в дружеството - вече при втория кабинет на ГЕРБ.

Самият Валентин Илиев работи в АЕЦ "Козлодуй" от 1997 г. През 2012 г. заема поста "Ръководител на управление "Нови мощности" в дирекция "Развитие и модернизации". След което става изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, а когато е махнат от там, се връща на работа в ядрената централа.

За преназначаването му сега има издадено формално предварително становище от Българския енергиен холдинг, но самото решение е взето от управителния съвет на АЕЦ "Козлодуй" на 7 март. От него става ясно, че Илиев е избран с 3-годишен мандат, а основната му заплата ще бъде в размер на 12 минимални заплати, или 9360 лв. Изрично е посочено обаче, че към нея ще има допълнителни възнаграждения според вътрешните правила на дружеството.

Тук любопитното е, че член на съвета на директорите на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" е и изпълнителният директор на самата ядрена централа - Георги Кирков. За тази си роля той сам си е определил да получава 1500 лв. допълнително на месец.

Кога ще има 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В края на 2022 г. Народното събрание взе решение, с което задължи правителството (което и да е то) да започне реализацията на проекта за нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP-1000. Конкретиката в решението (предложено от ГЕРБ) беше мотивирана с това, че за въпросната площадка има изготвена екологична оценка именно за този вид реактори и за руските ВВЕР-1000. И тъй като руските няма как да се ползват занапред, остава само моделът на "Уестингхаус".

"Вече обсъждаме следващите стъпки с екипа за новите мощности в Козлодуй, включително процеса FEED (Front End Engineering Design - основен инженеринг, който дава яснота на централата за работата на новия реактор - бел. авт.). Това е възможност да се запознаем и с местните доставчици и как работи индустрията, като след това можем да използваме локалните контакти, за да превърнем България в основен енергиен център в Европа", заяви в интервю за "Капитал" през февруари Елиас Гедеон - старши вицепрезидент по търговските операции в отдела за енергийни системи в Westinghouse Electric Company.

Много е вероятно още в края на тази година да бъде направена своеобразна първа копка, за да се използва срокът на екологичната оценка. Дали и кога ще заработи такава нова мощност обаче е друг въпрос. Минималните срокове за строителство са 10-12 години, цената е над 10 млрд. евро за един блок, а при всички случаи ще се изисква и договор за изкупуване на енергията - вероятно т.нар. контракт за разлика (CFD).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-(
    Vasil Angelov
    • + 1

    иде поредната про-руска калинка ми се струва.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    АМА то и ръководител на проект ли имало?.. Поредните пари за 'нашите' хора...

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 1

    Този е сложен да забави, а не да ускори проекта.

    Нередност?
Нов коментар