Тежките години за вятърната индустрия приключват заради нови субсидии

САЩ вече представиха пакета си със зелени мерки за стимулиране на инвестициите във възобновяеми източници на енергия, а ЕС работи по своя

Ключово за индустрията ще бъде обновяването на процеса по получаване на разрешителни в Европа.
Ключово за индустрията ще бъде обновяването на процеса по получаване на разрешителни в Европа.
Ключово за индустрията ще бъде обновяването на процеса по получаване на разрешителни в Европа.    ©  Reuters
Ключово за индустрията ще бъде обновяването на процеса по получаване на разрешителни в Европа.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Бавният процес по изкарване на разрешителни и високите разходи тормозят сектора от години.
  • Американският Закон за намаляване на инфлацията дава нов живот на вятърната енергия.
  • Най-голямата заплаха за европейските компании са китайските им конкуренти.

Нуждата от преминаване към възобновяеми източници на енергия не е нова - Европейският съюз (ЕС) и САЩ от години опитват да стимулират бизнеса и потребителите към подобен ход. Най-голямата пречка пред по-широкото използване на екологичните източници остава цената, която прави този тип енергия по-трудно достъпна.

Една от подкатегориите на възобновяемите източници - вятърната, е преследване от този проблем в продължение на години. Излизането на печалба от този тип бизнес е изключително трудно, като това се дължи на високи разходи за материали и бавни одобрения за нови проекти за вятърна енергия в Европа.

Последните 12 месеца бяха труден период за индустрията на вятърната енергия въпреки нарастващото търсене на възобновяеми източници на фона на европейската енергийна криза. Инфлацията и забавянето на веригата за доставки намалиха маржовете и допринесоха за съкращения на работни места, докато бавният процес на одобрение на подобни проекти в Европа задържа растежа в сектора, който е изправен пред все по-агресивна конкуренция от Китай.

Производители, сред които и най-големите имена в бранша - Vestas и Siemens Gamesa, предупредиха през януари, че вятърната индустрия ще продължи да изпитва проблеми и през 2023 г. Това отново се дължи на високите разходи за материали и бавните одобрения за нови проекти за вятърна енергия в Европа. Председателят на Siemens Gamesa, Кристиан Брух, каза пред Financial Times, че индустрията е "изправена пред сериозни финансови предизвикателства".

Дългосрочна надежда

Все повече високопоставени лица и анализатори обаче вече гледат с надежда относно дългосрочната перспектива. Те посочват Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act, IRA) на САЩ, който предвижда 369 млрд. долара за чиста енергия и проекти, свързани с климата. IRA, и по-точно огромните суми, които той заделя за зелена енергия, освен това накара и Европа да се замисли в тази посока, като европейският отговор се очаква през тази година.

За много европейски компании най-големият проблем е как да се конкурират с китайските производители на турбини.

"Мисля, че има някои добри новини на хоризонта", включително падащите цени на суровините, включително стоманата, казва Елена Праветони, ръководител за чистата енергия в мозъчния тръст на Комисията за енергийни преходи.

Ключово за индустрията ще бъде обновяването на процеса по получаване на разрешителни в Европа. Още през 2019 г. базираната в Берлин индустриална асоциация Fachagentur Windenergie an Land установява, че около една пета от разрешените проекти в Германия са изправени пред правни предизвикателства. Това ниво на опозиция остава приблизително същото и днес, отбелязва изданието.

Индустриалният орган WindEurope приветства стъпките на ЕС за ускоряване на въвеждането на възобновяеми енергийни източници, но отбелязва, че много предложения все още не са изпълнени. Мозъчният тръст Ember установява, че получаването на разрешителни за нови схеми на сушата може да отнеме до 10 години. Законодателството на ЕС казва, че не трябва да са необходими повече от две.

Опасността от изток

За много европейски компании най-големият проблем е как да се конкурират с китайските производители на турбини. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подчерта значението на конкуренцията на основата на технология и качество, а не на цена. "Тъй като Китай и сега САЩ следват силни индустриални политики за насърчаване на производството на чиста енергия, ЕС се нуждае от политики за поддържане и разширяване на своята производствена база", казва Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Бен Бекуел, главен изпълнителен директор на Глобалния съвет за вятърна енергия, казва, че повечето страни са инвестирали недостатъчно във веригата за доставки на вятърна енергия, с изключение на Китай. "Можете да видите, че някои пазари ще стават много тесни през следващите години", прогнозира той предвид факта, че веригите за доставки ще се борят да се справят с нарастващото търсене. Ще са необходими повече инвестиции и координация между индустрията и правителствата, за да се отговори на нарастващото търсене, смята Бекуел.