"Булгаргаз" продава с 40% по-скъп газ от борсата TTF

Количества от "Чирен" не се използват, а въпреки обещаното понижение от 1 април тарифата на дружеството ще остане значително по-висока от пазарните стойности

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов твърдяха, че страната ще купува газа с отстъпка спрямо европейската борса TTF
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов твърдяха, че страната ще купува газа с отстъпка спрямо европейската борса TTF
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов твърдяха, че страната ще купува газа с отстъпка спрямо европейската борса TTF    ©  Лили Тоушек
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов твърдяха, че страната ще купува газа с отстъпка спрямо европейската борса TTF    ©  Лили Тоушек
Текстът е актуализиран на 23 март в 15:30 ч. с добавена позиция на "Булгаргаз"

Странни неща се случват на българския газов пазар - вместо да плащат по-малко, както обещаваше служебният кабинет на Румен Радев, вече трети месец потребителите тук получават значително по-високи цени спрямо европейските борси. Уж се вземат пълните количества азерски газ на ниската тарифа, уж бяха проведени търгове с "големи отстъпки" спрямо нидерландския индекс TTF, отчетите показват нулеви обеми от скъпия газ в "Чирен", а реално държавният доставчик "Булгаргаз" продава с 40% по-скъпо от това, което е налично на борсата.

Пълна позиция на "Булгаргаз" по темата, изпратена на 23 март може да видите по-долу.

Ето и фактите: тарифата на "Булгаргаз" за март е 106.74 лв./мВтч, а на 20 и 21 март фючърсите за следващия месец на нидерландската борса TTF се понижиха до 39 евро, или 76.3 лв./мВтч (при спот пазара е същото) - най-ниското ниво от 20 месеца насам. Разликата към момента на подготвяне на този текст (вторник, 21 март) е точно 40%. Средната стойност на TTF от началото на март пък е 46 евро, или 90 лв./мВтч, което прави българската цена за месеца с 18.6% по-висока.

Въпреки тази драстична разлика темата някак остава извън политическия фокус, за разлика от миналото лято, когато цените бяха в пъти по-високи от сега, но тези на "Булгаргаз" бяха по-ниски от европейските борси. Няма и критика от работодателските организации за по-високите цени в България спрямо ЕС, които есента иначе бяха обявили, че могат да понесат стойности от 200 лв./мВтч, а сега плащат наполовина по-малко.

Всъщност интересното е, че на газовия хъб "Балкан", където основен продавач е "Булгаргаз", цените през целия март са около 90 лв./мВтч, или колкото са и борсовите. Което означава, че потребителите на регулирания пазар като домакинства, топлофикации и малки фирми са натоварени да плащат с 18% повече.

Защо се получава така

Формирането на регулираната цена на газа, който продава "Булгаргаз", става по формула и се одобрява от Комисията за енергийно и водно регулиране. Обяснена най-кратко, въпросната формула взима средната стойност на TTF за предишния месец (което формира около 70% от цената на микса), както и стойността на азерския газ, който се индексира спрямо петрола. Ако се ползва газ от хранилището в "Чирен", неговата цена също влиза в микса.

Предвид това тарифата на "Булгаргаз" при всички положения трябва да е по-ниска от пазарната, но не е.

В конкретния случай с цената за март средната стойност на TTF за предишния месец (февруари) е 53.84 евро/мВтч, или 105.3 лв./мВтч. Още в края на 2022 г. обаче и служебният министър на енергетиката Росен Христов, и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обявиха, че след проведените търгове са договорени доставки за 2023 г. със "значителна" отстъпка от борсовата цена. Но дори и такава въобще да няма, въпросните 105.3 лв./мВтч пак са под определените за месеца 106.74 лв./мВтч, на които продава "Булгаргаз".

Другият компонент - азерският газ, би следвало да не повишава цената на "Булгаргаз", тъй като през предишните 6 месеца (от септември 2022 г. до февруари 2023) петролът непрестанно върви надолу и средно е под 90 долара за барел. За сравнение - в предишния 6-месечен период цената беше 110 долара и тогава се твърдеше, че азерският газ е много по-евтин.

Количества от "Чирен", които са купувани миналото лято на много по-висока цена (около 200 евро/мВтч), пък изобщо не се използват. Данните показват, че последно от хранилището е черпен природен газ в минимални количества на 16 февруари 2023 г. От "Булгаргаз" обаче твърдят, че 10% от количествата през март са дошли от "Чирен", което не се потвърждава от официалната информация, която "Булгартрансгаз" подава към ENTSO-G. Възможно е обаче да се прави виртуално изпомпване и нагнетяване, което да нетира количества.

Официално обяснение на тези диспропорции засега липсва. Но един от предполагаемите ефекти е, че "Булгаргаз" реализира добри печалби, като купува по-евтино от пазара и продава по-скъпо на българските потребители. Дали това е така ще стане ясно от отчетите на дружеството по-късно през тази година.

Какво следва

След 10 дни КЕВР трябва да определени новата цена на газа за април. "Булгаргаз" вече подаде прогнозно заявление за цената от 1 април и то е за 103.08 лв./мВтч - само с 3.4% по-ниска от сегашната. Възможно е финалното предложение да е още малко по-ниско, но пък борсовата стойност на TTF върви към нива от под 90 лв./мВтч. Което означава, че българските потребители пак ще плащат повече от борсовите цени.

Позиция на "Булгаргаз"

Не отговаря на истината твърдението, че количества от газохранилището в Чирен не се използват. За да се задоволят всички заявки на клиентите, каквото е законовото задължение на "Булгаргаз", за месец март е предвидено да се вземе природен газ от Чирен в обем от около 10% процента от общото количество. Неговата стойност е включена в средната цена за месеца. Този газ беше нагнетен по цени, договорени от предишното правителство, които са повече от два пъти по-високи от текущите пазарни цени. По тази причина, дори малки количества в микса, вдигат значително месечната цена на природния газ. За месец март цената на "Булгаргаз", включваща газ от Чирен, е 106.74 лв/мвч. Без газ от Чирен, цената щеше да бъде от порядъка на 95 лв/мвч, което е доста под борсовия индекс за месеца.

Както е известно и многократно обяснявано, цената в договорите за доставка на природен газ се определя на база на борсовият индекс "месец напред", а не съобразно индекс "ден напред", цитиран в статията. Последният, както може да се предположи, се променя всеки ден и няма как да бъде използван за база на дългосрочни договори. Той се използва за спот транзакции, обикновено за малки остатъчни количества. За март, индексът TTF "месец напред", е 102.34 лв./мвч., т.е. доста над цитирания в статията индекс "ден напред".

Не трябва да се пропуска, че в крайната цена на втечнения газ, доставен до България, се включват също и разходи по доставка (слотове, такси за регазификация, пренос и съхранение), както и административни разходи и минимална печалба, съгласно закона. КЕВР стриктно следи и регулира всички тези параметри.

Борсовият индекс TTF месец напред за март е 102.34 лв./мвч. Цената на "Булгаргаз" за месеца, включваща всички разходи и количества скъп газ от Чирен, е 106.74 лв/мвч. Без количествата от Чирен, цената с всички разходи, би била около 95 лв/мвч или около 7% под индекса. "Булгаргаз" успява да предоставя изключително конкуренти цени на база на дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан и конкурентните цени по договорите за доставка на втечнен газ, получени в резултат на прозрачни и конкурентни процедури, организирани от компанията.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 8

    Абсолютно безумие! Обещаха и компенсации за крайните клиенти, а помпят цените нагоре

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 13
    • + 5

    Айде стига манипулации, съмнявам се да не знаете как се формира цената на газа за крайните потребители:
    1. Крайната цена за март се движи на база средномесечните стойности на борсовия газ за февруари. Гледат се едномесечните фючърси.
    2. В ценовия микс влиза и азерския газ, който е 1/3 от потреблението на страната. Неговата стойност се образува САМО от цената на петрола (Брент), която в момента е двойно по-висока от тази на TTF.

    Точно затова ВИНАГИ има разминаване между спотовите цени на нидерландската борса (която се води европейска) и крайните пазарни в България.

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 2
    • + 5

    Посредници?...

    Нередност?
  • 4
    zoroaster avatar :-|
    zoroaster
    • - 8
    • + 7

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":
    Абсолютно правилно.
    Освен това газа от "Чирен" влиза в микса. Това че няма реално изразходване на газ от газохранилището не означава, че газ от това хранилище не влиза виртуално в микса. Много непрофесионална статия, автора може да направи блестяща кариера в ПИК, БЛИЦ или друго булевардно издание. В ценообразуването може и да има проблем, но от подобни аматьорски статии няма как да разберем. Капитал стегнете се иначе наистина ще станете като посочените издания.

    Нередност?
  • 5
    assholes avatar :-|
    BAte Venci
    • + 10

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Понеже явно следите темата.

    Ето ова е средната цена на ттф за отделните дни от февруари.
    TTF February 2023

    1 - 60,45
    2 - 58,30
    3 - 59
    6 - 59
    7 - 56
    8 - 54,7
    9 - 53,7
    10 - 54
    13 - 51,7
    14 - 52,38
    15 - 54,71
    16 - 52,01
    17 - 49,04
    20 - 49.87
    21 - 48.54
    22- 50.55
    23 - 50.78
    24 - 51.03
    27 - 47.41

    Средноаритметично цената е около 53 евро.

    Къде казвате отиват отстъпшките от ттф?
    Азерския газ е на цена от около 30 евро, просто защото газът е отпаден продукт на нефта.

    А за Чирен пишете пълни глупости. ПЪЛНИ!

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "BAte Venci":

    Всъщност трябва да се поправя - при цена за барел от 74 долара на Брента от февруари след конвертирането (от барели в MMBtu и после в MW/h) азерския газ става на цена от 44.5 евро за MW/h. Мдам, слевдащият път ще съм по-вещ с калкулатора. Но пак сметките излизат горе-долу колкото тези на Булгаргаз. За "Чирен" не съм запознат точно какви са процедурите за отпускане на пазара и попълване, затова и там се въздържам от коментар как точно влиза в ценовия микс.

    Нередност?
  • 7
    assholes avatar :-P
    BAte Venci
    • + 7

    До коментар [#6] от "kuranakyumura":

    Аха и като събереш 70% на цена 53 евро и 30% на цена от 45 евро, като не си теглил от скъпия Чирен тоест там имаш 0%. Прави средна цена от 54 евро за месец март.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#3] от "volarok":

    Шарлатани.

    Нередност?
  • 9
    rado898989 avatar :-|
    Popeye
    • - 1

    До коментар [#7] от "BAte Venci":

    Колега, математиката не ти е сила малко, как можеш да вземеш проценти от две стойности и да получиш срерна по-висока и от двете първоначални? Реалната стойност е 50.6, което реално е по-ниска цена от предлаганата..

    Нередност?
  • 10
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 1

    Яко пропаганда и неграмотни списвания... Някаква моментна картина, някакви сравнения тип ябълки/круши, някаква конспирация "странни неща се случват". Защо не видите цените за крайни клиенти, защото нали тука било много скъпо?!

    Нередност?
Нов коментар