Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

2022/2023: Най-топлата зима на България в графики

Изминалите месеци бяха най-топлите в България и други части на Европа за последните над 100 години

Shutterstock    ©  Shutterstock

През последните месеци Европа преживя една от най-топлите си зими, в която паднаха не един или два рекорда. Докато 20 градуса биха били немислими през януари преди десетилетия, те бяха честа величина през тази зима, и то неколкократно на места, на които обичайно подобни стойности са немислими. И въпреки че през тази зима горещото време помогна на Европа да премине без абсолютно никакви проблеми факта, че Русия спря кранчето на природния газ, промяната във времето тепърва ще носи негативни последици.

Редица от по-северните държави като Нидерландия, Дания, Беларус и Латвия отчетоха температурни рекорди вследствие на няколко на брой топли вълни, които идваха в най-неочакваните моменти - в края на декември, в средата на януари и средата на февруари. Резултатите са много и всяка година са с все по-различен размер - задълбочаваща се суша, провален ски сезон, по-малко селскостопански добиви.

Показателна е статистиката, че ски сезонът през последните 50 години е намалял с 40 дни в ски курортите в Алпите, а снежната покривка се редуцира с 5.6% на десетилетие. Тукашните ски курорти също изпитват трудности и се налага все повече да се разчита на енергоемкото производство на изкуствен сняг.

Ситуацията в България не бе по различна. Току-що изминалата зима е най-топлата, откакто има метеорологични данни в страната. Или с други думи казано, най-топлата в последните 100 - 150 години. Въпреки че в някои случаи климатичният алармизъм бива критикуван, защото всява паника, каквито и заключения да се правят на данните от тази зима, те сочат към едно - в голяма част от страната няма стандартна зима, а по-скоро субтропична. Дали е въпрос на циркулация, на шанс или на временни феномени като океанския "Ла ниня", е трудно да се прецени, но сигналите, които дават данните, са притеснителни. Статистиката също показва, че в най-голяма степен по-топлото време през миналата зима се е усетило именно по нашите ширини заедно с най-северните части на континента, където аномалията е от 10-12 градуса над нормалните стойности.

Притеснителното в случая не е голямата температурна аномалия, като според метеоролога Симеон Матев по-важно е да се отбележи трендът за покачване на температурите в последните 30 години. "Повишението за последните 33 години е с 0.5 градуса на десетилетие." Което означава, че вероятно най-големият проблем не е в самите температури към днешна дата, а в скоростта на затопляне на определени региони през последните години. И че може би този тренд ще продължи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 1

    поне ще приклюичим с тая простотия зимни гуми и смяна два пъти в годината

    Нередност?
Нов коментар