Вторият по големина вятърен парк в България ще има нов собственик

Австрийската Renalfa придобива активите на швейцарската Alpiq, която се изтегля от страната

През последните 10 години в България не е изграждан нито един нов вятърен парк
През последните 10 години в България не е изграждан нито един нов вятърен парк
През последните 10 години в България не е изграждан нито един нов вятърен парк    ©  Красимир Юскеселиев
През последните 10 години в България не е изграждан нито един нов вятърен парк    ©  Красимир Юскеселиев

Базираната в Австрия Renalfa IPP ще придобие втория по големина вятърен парк в България от швейцарската група Alpiq - централата "Ветроком" край Казанлък с капацитет 72.5 мВт. Останалите дъщерни дружества на Alpiq в България - доставчикът на услуги по експлоатация и поддръжка "Алпик уинд сървисиз" и търговецът на електроенергия "Алпик енергия България" - ще бъдат придобити от български дружества от групата Renalfa.

Сделката все още предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, като се очаква придобиване да приключи до края на 2023 г. Страните казват, че са се споразумели да не разкриват покупната цена.

Тъй като подобни сделки са рядкост за българския пазар, е трудно да се каже ориентировъчно за каква сума става дума. Последно през 2021 г. швейцарска МЕТ купи 60-мегаватовия вятърен парк край Суворово от испанската група Enhol, като тогава неофициално се знаеше, че сделката е за 50 - 60 млн. евро.

Какво се продава

Alpiq Holding построи вятърния парк "Ветроком" на билото на Стара планина край Казанлък в периода 2010 - 2012 г., като той разполага с 29 турбини и е вече в експлоатация от повече от 10 години. Инвестицията тогава бе оценена на 80 млн. евро. Инсталираната мощност е общо 72.5 мегавата, като включва два близки вятърни парка - единият с мощност 50 мегавата, а другият с 22.5 мегавата. Годишното производство на енергия е около 135 гигаватчаса. Последните годишни отчети показват приходи малко над 26 млн. лв. годишно.

"Алпик уинд сървисиз" пък е дъщерно дружество на Alpiq, създадено е през 2017 г. и базирано в България, което отговаря основно за безопасната и надеждна експлоатация и поддръжка на вятърния парк.

А "Алпик енергия България" е търговецът на електроенергията, произведена от вятърния парк, като също така търгува с балансираща енергия за "Ветроком" и трети страни.

Всички 31 служители на Alpiq в България ще продължат да работят в българския ВЕИ сектор като част от организацията Renalfa.

"Alpiq с гордост гледа назад към повече от десетилетие успешна собственост и експлоатация на един от най-големите вятърни паркове в България. Радвам се да предам "Ветроком" и силния местен екип на Renalfa, който ще продължи и надгради този успех", казва Лукас Греснигт, ръководител на международното бизнес подразделение на Alpiq.

Кой е купувачът

Renalfa IPP е един от водещите инвеститори и разработчици в Източна Европа с повече от 450 MW оперативни активи или проекти в активно строителство и повече от 1 GW проекти в късен етап на развитие. Компанията е активна в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония. Компанията е съвместно предприятие между френската компания за инвестиционни фондове RGREEN INVEST и базираната във Виена Renalfa Solarpro Group, в която акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

"Имаме удоволствието да обявим подписването на сделката за вятърния парк на "Ветроком", след като спечелихме конкурентен търг. Това е важна стъпка за технологичната диверсификация на бързо растящото ни портфолио от генериращи активи в Източна Европа", казва Ник Антонов, директор комуникации на Renalfa IPP.