Цената на тока пада, производството от въглища също

През март стойността на електроенергията се върна на нивата от август 2021 г., а делът на ВЕИ се увеличава

Въглищните централи издишат при такъв спад на цените
Въглищните централи издишат при такъв спад на цените
Въглищните централи издишат при такъв спад на цените    ©  Надежда Чипева
Въглищните централи издишат при такъв спад на цените    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Цената на електроенергията пада не само заради топлото време, а и поради други причини
  • Променя се пазарът в България с интегирането на много солари около страната
  • Въглищната енергия с огромен спад в производството в последния месец

Сметки за ток, които българските фирми ще получат през април, ще бъдат доста по-различни. За много компании вероятно няма да има никакви компенсации за първи път от повече от година, а за други помощите ще са едва около 5 лева на мегаватчас.

Причината за тази напълно нова ситуация е, че средната цена на електроенергията през март на Българската независима енергийна борса се понижи до 205 лв./мВтч. В същото време одобрената от парламента схема за подпомагане на бизнеса предвижда да се покрива всичко над границата от 200 лева.

На практика цената на тока сега е най-ниската от август 2021 г. насам. Разликата с предходните два месеца от началото на годината е значителна - с 26% по-евтина от февруарската и с 22% от януарската.

Какво работи през март

Заедно с понижаването на цената се понижава и производството на електроенергия. През март месец българският енергиен микс е произвел с 15% по-малко ток спрямо февруари, като основно понижението е при дейността на въглищните централи.

ТЕЦ-овете през март са осигурили около 35% от общата електроенергия, като понижението на произведената енергия в абсолютни стойности е 30%. Всъщност въглищните централи в България не са работили толкова малко от година и половина насам - от юли 2021 г. А спрямо миналия март производството намалява два пъти.

Проблемът с въглищните мощности е, че с цени от 200 лв./мВтч на енергийната борса те просто не са конкурентоспособни и отпадат от микса. Особено осезаемо това се случва през деня, когато соларите в България и Гърция заработят. През последния уикенд в обедните часове на българската борса токът се продаваше буквално за стотинки на мегаватчас. В същото време себестойността на един мегават въглищна електроенергия е над 330 лв./мВтч.

Производството от солари като цяло се увеличава значително в сравнение с предходния месец - 22%, но делът му все още е относително пренебрежителен от общото производство - 5%. Делът на цялото ВЕИ (солари, вятър и хидро) е 13%.

Значим е ръстът на соларните мощности на годишна база - спрямо миналия март производството е нараснало с 20%, което е в резултат на новите мощности, които са заработили в този период. Интересното е, че подобна разлика вече става видима през месец като март, който не би трябвало да е един от силните за фотоволтаиците.

Свит износ и суша, по-ниско потребление

Като цяло от началото на 2023 г. производството на ток в България намалява с рекордните от доста време насам 17.2% на годишна база. Почти цялото намаление е за сметка на работата на въглищните ТЕЦ. Но и работата на водните централи се е свила значително, като причината е в сухата година.

Пониженото производство пък е продиктувано от краха на износа на ток. За първите три месеца на тази година зад граница са били продадени едва 1.5 млн. мВтч, което е с цели 53% по-малко спрямо същия период на 2022. Тук причината пак е цената - през миналата година при рекордно високите борсови стойности (достигащи до 800 лв./мВтч) енергията от въглищните ТЕЦ-ове беше конкурентна и търсена.

Но освен при износа спад има и при потреблението на ток. То се понижава също с рекорден темп - почти 6.6%. До голяма степен това се дължи на по-топлата зима, но също така все повече бизнеси използват собствени ВЕИ за част от необходимата им енергия, което понижава нуждата от централно производство в големите централи. Този процес ще се засилва в следващите години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 3

    Екстра новини, това да се чува. Пък наш'ти умници нека още умуват какво ще бъде в бъдеще, въглищата умират...

    Нередност?
Нов коментар