🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Рекордната печалба на ТЕЦ "Марица Изток 2"; Истината за малките модулни реактори

И още: Поевтиняването на газа продължава; Вече има отрицателни цени на борсата за ток; Съпротива срещу зелените закони

Ключово за сектора е дали ще има споразумение за правителство през следващата седмица
Ключово за сектора е дали ще има споразумение за правителство през следващата седмица
Ключово за сектора е дали ще има споразумение за правителство през следващата седмица    ©  Надежда Чипева
Ключово за сектора е дали ще има споразумение за правителство през следващата седмица    ©  Надежда Чипева

Случи се и на българския пазар на електроенергия - на 27 май при търговията в рамките на деня за първи път бяха регистрирани отрицателни цени. За всеки продаден мегаватчас по обяд в съботния ден производителите (най-вече соларни централи) са плащали по 7.41 лв. на купувачите.

Подобни парадокси са чести явления в Западна Европа, където голямото производство от ВЕИ не може да бъде покрито с насрещно търсене. И в България би било същото, ако можеше да има отрицателни цени и при търговията на екран "Ден напред" - там най-ниската стойност е 0 лв. и тя също започна да присъства често.

Ето например на 28 май от 10 до 17 часа електроенергията буквално ще е безплатна. Това е добре за потребителите, но е пагубно за производителите на ток.

Иначе в тазседмичният брой на "Капитал" обръщаме внимание на малките модулни реактори в контекста на тяхното развитие и вече обявеното финансиране на САЩ в Румъния за централа, изградена само на базата на новата технология.

Но какво всъщност е модулната технология и кои от компаниите реално разчитат на нея, а не просто на умалени стандартни реактори като маркетингов трик може да прочетете тук.

Какво се случи

В България все по-малко се говори за цената на газа и това е, защото синьото гориво продължава да поевтинява с всеки изминал ден на европейските борси. Цените вече стигат 2-годишно дъно и на практика са 10 пъти по-ниски от миналогодишните.

Дали това обаче означава, че цената няма да тръгне отново нагоре през есента и ЕС да изпита същите проблеми като миналата година, е сложен въпрос, който освен експертен, е и политически.

Ако сте пропуснали:

Били ли сте на площадката на АЕЦ "Белене"? Най-вероятно не, но от "Капитал" имахме шанс да посетим епохалната локация, на която политиците вдигат нова ядрена централа през 3 години.

Днес отново централата е на дневен ред и служебното правителство твърди, че е въпрос на време да се вдигнат няколко (не един) реактора, които да захранват България с електроенергия. Дали това е възможно предстои да видим.

България е против Евро 7 без аргументи. Няколко министерства си прехвърлят топката за това. Страната ни е подписала обща позиция, заедно с Франция, Италия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

И още:

Рекордна печалба от 1.19 млрд. лв. отчита ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2022 г, което е абсолютно нестандартна ситуация за иначе постоянно буксуващата централа. Миналата година ТЕЦ-ът продаваше електроенергия на всички страни от Гърция до Унгария. От началото на тази година обаче резултатите на въглищната централа отново тръгват надолу заради понижаването на цените на електроенергията и вероятно нещата ще се върнат постарому.

EK: Спрете енергийните помощи за бизнеса и намалете дефицита. Липсата на политическа стабилност и административен капацитет водят до забавяне на работата по Плана за възстановяване.

Русия призна, че по-ниските приходи от енергия са проблем. Постъпленията от износ на енергия за първите четири месеца на годината паднаха до едва 27.3 млрд. долара.

DHL инвестира 7 млрд. евро за намаляване на въглеродния си отпечатък до 2030 г. Основно предизвикателство остава намаляване на емисиите на въздушния транспорт.

Зелена енергия:

Автомобилните гуми са изненадващ замърсител без особена алтернатива. Електрическите автомобили, които са по-тежки от нормалните, поставят на дневен ред въпроса как може зеленият преход се случи, ако те действително нанасят вреди по този неочакван начин.

Преобразяването на сръбската енергетика. За разлика от България, която няма план, Сърбия е започнала целевото преобразяване на енергийния си сектор. Това ще има ефект и за нашия пазар.

Европа среща съпротива за финализирането на екологичните си закони. Актуалната опозиция е срещу законите за възстановяване на увредени местообитания и намаляване на пестицидите. Но и други еконорми трудно вече намират подкрепа.

На този фон пък в българския парламент предстои да се разглеждат предложените промени в Закон за енергията от възобновяеми източници.