Изтекли документи в САЩ твърдят, че Украйна стои зад взрива на "Северен поток 1"

Според разкритията Вашингтон не е участвал в операцията

Това е първото по-голямо разкритие по темата, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се предполага, че диверсия от подобна величина може да предизвика.
Това е първото по-голямо разкритие по темата, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се предполага, че диверсия от подобна величина може да предизвика.
Това е първото по-голямо разкритие по темата, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се предполага, че диверсия от подобна величина може да предизвика.    ©  Reuters
Това е първото по-голямо разкритие по темата, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се предполага, че диверсия от подобна величина може да предизвика.    ©  Reuters
Темата накратко
  • През последните месеци темата не се радваше на особен интерес, въпреки че "Северен поток" е може би най-важният газопровод на континента
  • Дълго време Украйна и Русия си прехвърлят вината, въпреки че не е ясно защо руснаците биха се лишили от възможността да доставят газ в Западна Европа
  • Според изтеклите документи Украйна е планирала дълго операцията и редица европейски държави, сред които вероятно и България, са знаели

САЩ са били информирани, че украинските военни планират да взривят газопровода "Северен поток" месеци преди мистериозни експлозии да разрушат руския газопровод, осигуряващ суровината за Европа. Това твърди The Washington Post, като се позовава на изтекъл доклад на американското разузнаване, като информацията е дошла от разузнавателните служби на приятелска европейска държава. Изданието не назовава името на страната.

Подробните сведения, които САЩ са получили три месеца преди експлозиите, съвпадат с някои доказателства, открити при безрезултатните проучвания на нападението срещу енергийната инфраструктура на Европа. The Post се позовава на разузнавателен документ, изтекъл от члена на Националната въздушна гвардия на САЩ Джак Тексейра в социалната медийна платформа Discord. Съветът за национална сигурност на САЩ и ЦРУ са отказали коментар. Украинските официални лица отдавна отричат каквото и да било участие в нападението срещу газопровода.

Това е първото по-голямо разкритие по темата, която не се радва на политически интерес, какъвто може да се предполага, че диверсия от подобна величина може да предизвика. Като въобще не е ясно кой стои зад деянието, което не носи големи позитиви нито на Русия, нито на Европа.

Преди няколко месеца легендарният американски журналист Сеймур Херш се опита да взриви публичното пространство с журналистическото си разследване, че САЩ стоят зад взривяването на големия европейски газопровод "Северен поток". Тогава реакциите към неговото разследване бяха снизходителни - което беше донякъде заслужено, въпреки че Хърш обърна внимание на редица важни детайли от диверсията. Това беше и първият опит да се вдигне шум около мистерията кой стой зад взрива.

Предистория с неизвестен извършител

Темата за "Северен поток" е добра метафора за енергийната ситуация в Европа през последните години. Всеки обвинява всеки, че на всеки му е скъпо. Тръбата е замислена с идеята да се доставя евтин руски природен газ в Германия и оттам да се разпределя в Европа. След като дълги години континентът разчита на "Газпром" за газовите си доставки, строежът на една още един газопровод не изглежда като голям проблем - пример за това е и минаващият през България "Турски поток" - и така бива решено да се построи и "Северен поток 2". Но енергийната дружба между Германия и Русия през годините породи доста притеснения в САЩ, които до голяма степен се оказаха съвсем легитимни, и след сериозен натиск проектът "Северен поток 2" беше спрян.

След началото на войната в Украйна "Газпром" ограничи сериозно подаването на природен газ през вече работещия "Северен поток 1", като знаеше, че това ще има огромни отражения върху германската и европейска икономики. В крайна сметка доставките бяха фактически спрени през миналото лято.

Малко след това, през септември, Дания, Швеция и Германия алармираха, че тръбите по "Северен поток 1 и 2" са били взривени. Тогава не стана ясно от кого и как е било направено, въпреки че предвид военните действия в Украйна, мнозина не останаха изненадани от разрушението на може би най-критичната инфраструктура за пренос на руски газ към Европа. Действие, което означава, че едва ли Русия ще може да доставя големи количества газ до Европа в обозримо бъдеще дори и новата "желязна завеса" да се вдигне и всичко се върне постарому.

Разкритията

След взрива през миналата година редица европейски държави не са словоохотливи по темата, която иначе има потенциал да се превърне в огромен скандал или дори casus belli за ескалация на войната в Украйна.

Според изтекли документи от страна на военновъздушните сили на САЩ (бел. ред. не е задължително да са участвали в целия процес, за да имат достъп до документи на разузнаването) САЩ са знаели, че украинското правителство подготвя удар по газопровода. Документите са изтекли през канал в Discord, като конкретно става въпрос за доклад на американското разузнаване, който показва, че САЩ са били уведомени в началото на миналото лято, че Украйна подготвя атака.

Журналисти от Washington post са направили справка с анонимни източници от американската държавна администрация, които са потвърдили, че докладът е бил получен и дори е бил споделен с редица европейски страни.

Една от другите причини да може да се счита, че изтеклият доклад носи релевантна информация, е фактът, че той разполага с изключителни детайли за подготовката. Интересно е, че в последните няколко месеца САЩ смени позицията си по темата, като в началото самият президент Джо Байдън заяви, че страната ще разследва саботажа, индикирайки, че вероятно Русия е зад него, а след това заяви, че няма достатъчно доказателства срещу подобно действие от страна на Москва.

Редно е да се знае, че Washington Post е сред медиите в САЩ, които не подкрепят войната в Украйна и подобни разследвания изцяло съвпадат с редакционната им политика да се опитват да саботират американската подкрепа към Киев.

Въпреки това в Германия също се появяват подобни разследвания през последните месеци, като най-значимото твърди, че украински части са наели лодка от Германия, за да участват във взрива. Но според новия доклад това не е съвсем така и лодката не е наета от Германия.

Според доклада и Washington Post екип от 6 човека от украинските сили са участвали във взрива и те най-вероятно са били умели гмуркачи, които са успели да поставят взривни устройства на тръбата.

Твърде вероятно е обаче в следващите седмици отново да последва мълчание по темата, тъй като почти няма страна, която да има интерес да се разбере кой е извършителят, въпреки че в началото се считаше за доста възможно Русия да стои зад диверсията.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "Prado":

    Чакаме отговора на Германия

    Нередност?
  • 3
    iht423498742323 avatar :-|
    безмочие
    • - 2
    • + 1

    отоговор на какво? някакви вестникарски локуми

    Нередност?
  • 4
    bdachev avatar :-|
    Blagovest Dachev
    • - 5
    • + 6

    Това е една от най-слабите статии копито съм чел в Капитал. Нивото е необичйно низко и тази констатиция няма нищо общо с това какво мисля аз по въпроса.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 6

    Капитал е просто пощенска кутия. Каквото му подадат, това публикува.
    Не съм сигурен, че лице с името Евгени Ахмазай реално съществува. Пропаганден батут.

    Нередност?
  • 7
    dmx16859469961179263 avatar :-?
    Kristian Kaludov
    • - 1

    Всеки, който поне малко се интересува от журналистика и следи по-големите медии знае, че на The Washington Post, The New York Times и BBC не използват достоверни източници. Да не говорим колко пъти вече е дискотирано, че тези "изтекли" документи са най-вероятно фейк и много често се разпространяват редактирани версии.

    Нередност?
Нов коментар