🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийното бъдеще и трансформация на Североизточна България зависи от бизнеса

По време на срещата на бизнеса във Варна бяха обсъдени всички най-важни стъпки за модернизиране на енергийния микс на региона и препятствията пред зеления преход там

Развитието на енергийния сектор ще е основен индикатор за бизнеса във Варна през следващите години
Развитието на енергийния сектор ще е основен индикатор за бизнеса във Варна през следващите години
Развитието на енергийния сектор ще е основен индикатор за бизнеса във Варна през следващите години    ©  Капитал
Развитието на енергийния сектор ще е основен индикатор за бизнеса във Варна през следващите години    ©  Капитал
Темата накратко
  • Проследете целия панел за енергийната трансформация на Варна и региона в прикаченото видео от конференцията
  • Четиримата участници обсъдиха кои са най-големите спирачки пред зеления сектор в региона
  • Остава впечатлението, че инвеститорският интерес не е малък, но липсва инфраструктура

В България трябва да се интегрират повече вятърни мощности в енергийния микс, които в комбинация със соларните инсталации да могат да доставят зелена енергия през цялото денонощие, а не само през определени часове. В същото време в тези динамични времена се оказва, че зелената енергия се превръща в най-добрия дългосрочен избор за много консуматори, тъй като не само позволява да се постигнат целите за опазване на околната среда, но и е свързана с естествено ценово предимство.

Тези теми бяха сред основните, обсъдени по време на енергийния панел на ежегодната конференция на "Капитал" във Варна, която среща хора от бизнеса в целия регион. Предвид целия интерес към ВЕИ развитието на североизтока дискусията беше много нужна не само на големия бизнес, а и на всеки човек, който живее или работи във Варна и региона.

Въпреки че основен компонент от разговора беше трансформация в енергийния сектор, участниците обърнаха сериозно внимание на мрежовия потенциал, като освен ролята на електроразпределителните дружества в целия процес на зелен преход, се обърна внимание как електропреносната мрежа играе главна роля в целия процес на "озеленяване".

Разговорът не премина и без една от най-актуалните теми в последните няколко години, която засяга вятърните проекти в страната. Проектът за над милиард лева "Добротич уинд" беше спрян от странен общински мораториум на добива на вятърната енергия, гласуван в малката община Ветрино и на практика вкара компанията в съдебни битки, за да може проектът да се реализира.

По пътя на вятъра

"Правили сме различни калкулации и те посочват, че Североизтокът е най-добрата част за развитие на офшорен вятър в акваторията на Черно море", заяви по време на панела Мария Трифонова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и енергиен експерт към "Център за изследване на демокрацията".

Техническият потенциал, който може да стигне до значителните размери от 4 гигавата, означава, че страната не само трябва да промени законодателството си, но и да започне да гледа по друг начин на офшорните проекти, които за момента са невъзможни в България. Първата стъпка е подобни проекти да се урегулират с промени в закона, за да може да се позволи на инвеститорите да оценят средата за бизнес и по този начин да бъдат привлечени големи компании.

Дали Варна ще се превърне в офшорната столица на Черно море е въпрос с много неизвестни и бъдещи процеси. За сметка на това в региона има конкретен проект, който обаче се забавя. По време на панела изпълнителният директор на "Добротич уинд" Севда Йончева разкри, че е излязло окончателно решение от Върховния административен съд, което постановява, че мораториумът на вятърната енергия във Ветрино, който до момента блокираше проекта, е незаконен и това означава, че 519-мегавата вятърни перки могат съвсем законно да бъдат изградени в следващите две години. "Доколкото почти цялата страна разполага със соларен потенциал, само определени части разполагат с вятърен и трябва те да бъдат използвани", заяви Йончева.

Панелът не мина и без участието на хората срещу големия вятърен парк - представени от един от създателите на туристическия атракцион "Исторически парк" Ивелин Михайлов и екоактивистката Красимира Катинчарова. Те изразиха сериозните си притеснения, че вятърният парк ще донесе вреди на инвестиционния климат на региона, както и на еко-развитието му. Обвиненията, някои от които звучаха малко странно предвид сериозното развитие на вятърната енергия в последните години, се превърнаха по-скоро в нападки към "Добротич уинд" и показаха, че Катинчарова има съвсем различна визия за развитие на региона.

Трудностите и новата реалност

"За да се развие мрежата уместно, са нужни инвестиции от над 10 пъти над сегашните", заяви един от участниците Христо Христов, член на УС на "Електроразпределение Север", по време на дискусията за трансформацията на сектора. Според него инвестициите трябват да бъдат насочени към места, където има инвеститорски интерес (които често са обезлюдени), което е различно от досегашния начин на модернизиране на мрежата, насочен само към гъстонаселени места. "Проблемът е най-вече с капацитета на мрежата, но инвестициите не трябва да се правят само от ЕРП-тата, а трябва да участват и инвеститорите", каза още Христов.

Павел Китов, директор бизнес-развитие в електронната платформа в подкрепа на клиентите на свободния пазар на електроенергия "Токи", обърна внимание на променящия се климат в търговията на електроенергия, който пряко засяга и строежа на нови мощности. "През последните седмици имаше часове през деня, в които цената на тока беше нула. Скоро ще имаме и отрицателни цени", каза Китов.

Експертът потвърди, че интересът към зелената енергия от страна на бизнеса е огромен, но също така изрази притеснения, че наличието на такава волатилност в цените е твърде неприятна за инвеститорите, чиято рентабилност зависи от цените на енергийната борса. Той също така обърна внимание на дългосрочните договори за покупко-продажба на електроенергия, които стават все по-популярни и нужни на инвеститорите, за да могат да оправдаят капиталовите си разходи в ерата на волатилни цени на тока.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • + 1

    Нека се запише в закона за енергетиката, че прожектмениджърите и инвеститорите като Севда Йончева физически трябва да се заселят в радиус от 5 км, около прожектния ареал.. Нека физически изпитват те и семействата им ефекта от инвестицията си... В Норвегия една община след протести на местните един проект беще канселиран - перки оншор..
    Също да се забрани фотоволтаици на земеделска земя... Израел от пустиня правят орна земя - тук от чернозем - пустиня..
    Аман от жълтопаветни инвеститори...

    Нередност?
Нов коментар