Седмични новини за енергетика: Как България беше вносител на ток през май; Нов вятърен парк край Шабла

Още: Финансите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй"; ВАС отмени мораториума върху вятърните перки във Ветрино

Заради спадащото производство на въглищните централи тази година "Мини Марица изток" вероятно ще отчетат голям спад в производството на въглища
Заради спадащото производство на въглищните централи тази година "Мини Марица изток" вероятно ще отчетат голям спад в производството на въглища
Заради спадащото производство на въглищните централи тази година "Мини Марица изток" вероятно ще отчетат голям спад в производството на въглища    ©  Цветелина Белутова
Заради спадащото производство на въглищните централи тази година "Мини Марица изток" вероятно ще отчетат голям спад в производството на въглища    ©  Цветелина Белутова

През май България е внасяла повече електроенергия, отколкото е изнасяла. Това се случва за първи от десетилетия на месечна база. Промяната се дължи на редица фактори, които сме разгледали в подробен анализ, който включва дяла на въглищната енергия, ролята на ВЕИ и разбивка на микса.

Какво се случи

България ще получи първи транш от Фонда за модернизация от Брюксел за близо 200 млн. евро. Разликата обаче с други страни е значителна, като Румъния и Чехия взимат 1 млрд. евро от инструмента на ЕС за модернизирането на енергийния сектор. Каква точно е причината за голямата разлика?

Много е вероятно всички българи да трябва да плащат по-скъпа електроенергия, за да може държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи след 1 юли. Информацията беше споделена от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, но не той е причината това да се случи, а решение на вече бившия министър на енергетиката Росен Христов.

Ако сте пропуснали:

След месеци на съдебни битки между малката община Ветрино и компанията "Добротич уинд" върховният съд постанови какво мисли за мораториума на вятърните перки в малката община. Повече за решението, от което зависи бъдещето на най-големият вятърен парк в страната, може да прочетете тук.

И още:

След месеци неяснота и спекулации по темата, според изтекли документи в САЩ Украйна стои зад взрива на "Северен поток 1". Взривът, който унищожи може би най-важния газопровод на Европа, разбуни духовете през миналата година, тъй като не е ясно кой точно печели от подобен развой на нещата. Разкритията обаче показват, че САЩ са имали по-скоро периферна роля в цялата ситуация.

От 6 млрд. лв. приходи за 2022-а АЕЦ "Козлодуй" е дал над половината за тока за бизнеса. Рекордните постъпления са временно явление - средната борсова цена на ядрения ток за първото тримесечие на 2023 г. вече пада с почти 50% до 251 лв./мВтч.

Печалбата на НЕК минава 1 млрд. лв. през 2022 г. след ръст от 70%. Задълженията на компанията намаляват значително и вече са 2.6 млрд. лв. при над 4 млрд. лв. година по-рано

Зелена енергия:

България най-вероятно ще има нов финландски вятърен парк до Шабла. Инвестицията на компанията Taaleri Energia ще е значителна, а планът е да заработи след четири години, като се използва терен, на който вече има изградени ветрогенератори. Повече за инвестицията и кои са хората зад него може да прочетете тук.

"PwC България" ще отличи за втори път компании с устойчиви практики. До 10 август бизнеси и организации могат да кандидатстват във второто издание на конкурса ESG Awards за ефективни ESG стратегии, образователни програми, иновативни продукти и лидери в устойчивото развитие.