🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

HSBC с 96% срив на печалбата и скок на провизиите заради коронавируса

Най-голямата европейска банка предупреждава за въздействието върху бизнеса заради проблемите между САЩ и Китай

HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции.
HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции.
HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции.    ©  Reuters
HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции.    ©  Reuters

Банката HSBC е увеличила близо седем пъти резервите за лоши заеми и отчита срив на печалбата през второто тримесечие заради щетите от коронакризата. Най-големият кредитор в Европа попада и под ударите на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Британската финансова институция обяви в понеделник, че провизиите за посрещане на потенциални загуби от отпуснати заеми са нараснали до 3.8 млрд. долара през тримесечието, което е с близо 1 млрд. над очакванията.

Този ход означава, че HSBC досега е отделила 6.9 млрд. долара за посрещане на лоши кредити през 2020 г., а банката е повишила прогнозата си за провизии за цялата година до между 8 и 13 млрд. долара, отразявайки "влошаването на консенсусните икономически прогнози", съобщава Financial Times. Банката също така заяви, че планира да "ускори" своята програма за съкращаване на 35 хил. работни места, обявена по-рано тази година, и може да обмисли допълнителни мерки за преструктуриране за намаляване на разходите.

Главният финансов директор Евън Стивънсън коментира пред Financial Times, че банката очаква "много по-остра" V-образна форма, като всяко възстановяване се отлага за 2021 г. Песимизмът му се дължи на разпространението на вируса, кога ще бъде създадена ефективна ваксина, перспективата за Brexit - големи събития, които той очаква да имат яснота през следващите шест месеца и ще окажат значимо въздействие.

Негативна тенденция

Рязкото нарастване на провизиите на HSBC съответства на действията на европейските ѝ конкуренти. Миналата седмица Santander увеличи резервите до 7 млрд. eвро, Barclays - до 3.7 млрд. паунда, а Lloyds - до 3.8 млрд. паунда. Шестте най-големи кредитори в САЩ са предвидили общо 61 млрд. долара през първата половина, нива за последно наблюдавани след финансовата криза през 2008 г.

В резултат нетният доход на HSBC през второто тримесечие е бил почти заличен - той се е понижил с 96% до 192 млн. долара, което е далеч под очакваното от анализаторите 1.3 млрд. Приходите са намалели с 4% до 13 млрд. долара, до голяма степен поради спад в доходите от банкиране на дребно, което беше частично компенсирано от скока на търговията в инвестиционната банка.

Акциите ѝ на борсата в Хонконг паднаха с 4.3% след обявяването на резултатите, до най-ниското им ниво от май 2009 г. Книжата са се обезценили с над 40% тази година, след като банката се бори с ефектите от Covid-19, ултраниските лихвени проценти и конфронтацията между Китай и САЩ заради Хонконг, който е най-важният пазар за банката.

Резултатите отразяват "мрачните перспективи" за компанията, заяви анализаторът на RBC Бенджамин Томс. Падането на цената на акциите е "частично обусловено от подновени търкания между САЩ и Китай, след като президентът Тръмп обяви план за забрана на TikTok" заради опасенията за сигурността на видео приложението.

Все още няма коментари
Нов коментар