🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Caixabank купува Bankia за 4.3 млрд. евро и създава най-голямата банка в Испания

Сделката ще спести по 770 млн. евро на година, а допълнителните приходи ще са 290 млн. за 5 години

   ©  В© Albert Gea / Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Caixabank е договорила да купи Bankia за 4.3 млрд евро, съобщава Reuters. Сделката ще направи комбинираната банка най-голямата в Испания по активи - общо над 650 млрд. евро и пазарна цена над 16 млрд. евро, а по изчисления на двете банки това ще им спести 770 млн. евро на година.

За преговорите за сливане се разбра още преди няколко седмици, като оттогава насам акциите на Caixabank се качиха с 14%, а тези на Bankia - с почти 40%. Днес договорката вече е факт. Коронавирусът оказа сериозен натиск върху банките да търсят подобни сделки, за да могат да намалят разходите си, и това едва ли ще е последната. Италианската Intesa Sanpaolo вече договори закупуване на Unione di Banche Italiane по-рано през годината, а друга испанска банка - Sabadell, е в процес на разговори за поемане по същия път.

Все още не е ясно колко офиса и работни места ще бъдат закрити след сливането между Caixabank и Bankia. Главният испански синдикат CCOO се притеснява, тъй като очаква съкращенията да са големи, а двете банки имат над 6 хил. офиса, в които работят около 50 хил. души.

Характеристика на обединената банка

От двете банки обявиха, че очакват до 2023 г. сделката да им спести около 770 млн. евро годишно. Допълнителните приходи от синергията пък се прогнозира да са около 290 млн. за следващите 5 години.

Собствениците на Caixabank, която е 3 пъти по-голяма от Bankia, след сделката ще притежават 74.2% от капитала на новото дружество, а тези на Bankia - 25.8%. Основният акционер в Caixabank - Criteria, ще контролира около 30% от новата компания, а испанското правителство, което е мажоритарен собственик на Bankia - 16.1%. Правителството стана собственик след помощта от 22.4 млрд. евро, която оказа на банката през 2012 г., и се надява сливането да й помогне по-лесно да си върне парите.

Централата на новата компания ще е във Валенсия. Главният изпълнителен директор очаквано ще бъде Гонсало Гортасар, досегашният изпълнителен директор на Caixabank.

Акционерните събрания в двете банки, свързани със сделката, вероятно ще се проведат през ноември месец, а целта е сделката да бъде завършена до края на първото тримесечие на следващата година.

Все още няма коментари
Нов коментар