🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FinCEN Files: Изтекли банкови сигнали показват 2 трлн. долара съмнителни трансфери

Разследването на ICIJ включва множество известни лица, включително и основателката на OneCoin Ружа Игнатова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 2100 изтекли сигнала от банки към регулатори за съмнителна активност. Това е сърцевината на новото разследване на ICIJ, по което са работили журналисти от 108 медии от 88 страни. А резултатът от повече от година труд е проследени над 2 трлн. долара транзакции през глобални банки, които рисуват картини на злоупотреби и пране на пари в почти всички краища на света. Тези числа включват 1.3 трлн. долара, преминали през Deutsche Bank, и над 0.5 трлн. долара през JPMorgan. Самите доклади са от периода 2011 - 2017 г. и обхващат клиенти в над 170 страни, като представляват минимална извадка от подаваните SARs (suspicious activity reports) от банките.

Българският партньор в журналистическия консорциум е "Биволъ". Оттам съобщават, че България е спомената в 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България. "Другите отбелязвания са за фирми или лица, които са регистрирани и оперират от други юрисдикции, но имат връзка с България. Голяма част от докладите съдържат неизвестна и поверителна информация, която осветява скрити от обществото процеси и злоупотреби с власт и пари, като някои от тях надхвърлят националния контекст и са свързани със световни финансови и политически скандали", пишат още от разследващия сайт.

Очаквано Ружа

Засега още пълната картина на разследването не е видима, като материали по конкретни казуси тепърва ще се публикуват. Все пак обаче някои конкретни казуси и имена са загатнати, а част от големите имена са посочени.

Сред тях има и едно българско попадение - Ружа Игнатова и създадената от нея криптовалутна пирамида OneCoin. Според публикуваната информация от ICIJ за нея има два доклада, които обхващат 29 трансфера за общо 137.6 млн. долара, направени в периода 2015-2016 г.

Основната част е сигнал от Bank of New York Mellon от февруари 2017 г. за над 137 млн. долара съмнителни плащания през мрежа от свързани с OneCoin компании. "Капитал" се запозна с файловете по този казус чрез "Биволъ" и може да потвърди, че става дума за част от преводите към изградената от американския адвокат Марк Скот група фондове под името Fenero. В края на миналата година той беше признат за виновен за пране на над 400 млн. долара от OneCoin. По делото му като свидетел се яви братът на Ружа, Константин Игнатов, който през март 2019 г. беше арестуван. Той се признава за виновен и сътрудничи на американската прокуратурата не само по делото срещу Скот, но и по това срещу съоснователя на OneCoin Себастиан Грийнууд, който също е задържан още през 2018 г. Самата Ружа Игнатова е в неизвестност от есента на 2017 г. насам, когато й е повдигнато секретно обвинение в САЩ, за което тя научава. Любопитно е, че подадените SARs по темата са поне половин година преди това, а вероятно и по-отдавна, което показва резултата от мудността на властите по казуси като този с OneCoin.

Във въпросния SAR, подаден от Bank of New York Mellon се говори и за по-рано подаден сигнал от декември 2016 г. за сумата 222 млн. долара. Освен това има и още по-ранен доклад още от 2015 г. за макар и скромни суми превеждани към сметка на българското "Уан нетуърк сървивис" в ДСК с подозрения, че става въпрос за Понци схема. По това време компанията е собственост на на майката на Ружа - Веска.

Сред българските трансфери според публикуваните от ICIJ данни има такива през държавната ББР, Банка Пиреос България и Инвестбанк.

Други интересни лица в разследването са Пол Манафорт, бившият ръководител на изборната кампания на Доналд Тръмп, руският олигарх Олег Дерипаска.

Големите изводи

Като цяло разследването показва, че силно фрагментираната глобална банкова система лесно се използва за съмнителни трансфери, като при някои лица те продължават дори години след като за тях са подадени сигнали. В голяма част изтеклите SARs има клиенти, за които банките не могат да идентифицират краен собственик.

Поне пет големи глобални банки - JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon, продължават да се занимават с подобни транзакции, дори след като са получили глоби в САЩ за пробойни в защитите си срещу пране на пари.

Самото разследване става възможно след като американският сайт BuzzFeed споделя изтеклите документи с ICIJ. Източникът не е официално назован, но през януари 2020 г. бившата служителка на американското финансово министерство Натали Едуардс се признава за виновна за незаконно разкриване на конфиденциални документи, като медийни публикации я свързват именно с този случай.

От FinCEN, която е звеното за финансово разузнаване към финансовото министерство на САЩ, не са коментирали конкретното съдържание на докладите, като са заклеймили изтичането им. Според институция това е "престъпление, което може да засегне националната сигурност на САЩ, да компрометира разследвания и да застраши институции и индивидите, които подават такива доклади".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fua07571515 avatar :-|
    Ognian Avgarski

    Международно журналистическо разследване за 2 млрд.$ изпрани от най-големите банки на Англия, Германия и т.н. Касаещо руски олигарси дарили противозаконно пари на британската Консервативна партия и т.н. и т.н. Пари, законност, корупция, морал. Но тези са ни малко далечко. Други да им берат гайлето (така ли се казваше, Меди?). По близо до нас е издирваната Ружа Крипто OneCoin Игнатова, спомената със скромната сума от 137 млн.$. А още по-близо до нас си остава неиздирваният финансов експерт Емил Хърсев, неин консултант, сътрудник ли, по сделката за придобиване за нейна резиденция в София на Руския ресторант. И определени лица несъмнено в Столична община, разрешили сделката. С която бе заличен един от най-изисканите и култови заведения, с които столицата се гордееше международно. Пари, законност, морал, корупция? Е, тука едно наше журналистическо разследване ще е много интересно.

    Нередност?
Нов коментар