Ускорение - как ще се случи дигитализацията на финансовия сектор

Digital Finance Forum ще проследи новите тенденции в условията на корона кризата, която се оказва главен катализатор на промяната

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ето ви няколко ефекта, които корона кризата и затварянето на икономиките донесоха - електронните разплащания се увеличиха по цял свят, онлайн търговията избухна, киното и офисът се пренесоха у дома, хиляди дребни инвеститори излязоха на фондовите борси, търгувайки от дивана. Днес се ражда и поколението, което един ден най-вероятно няма да си спомня, че е използвало хартиени пари, други никога може да не се сблъскат с тях. Тази трансформация към дигитална икономика беше започнала още преди няколко години, но COVID-19 я ускори.

Всичко това е двустранен процес - от едната страна са потребителите, които трябва да бързо да променят навиците си, а от другата са компаниите, които движат този процес. Въпрос на адаптация. Подривните модели в икономиката се оказаха най-печеливши по време на кризата - звездите на Zoom, Amazon, Netflix, списъкът е дълъг, светят най-силно в трудни времена. Robinhood пък позволи на хората да печелят от тях, инвестирайки лесно в техните акции.

В моменти на трансформация за компаниите от финансовия сектор също е еднакво важно да разполагат с гъвкави и иновативни инструменти, предназначени както за вътрешните процеси, така и такива, насочени към клиентите.

Извънредната ситуация им дава и възможност да направят скок в прехода си към цифровото бъдеще и да излязат от нея в едно много по-силна и конкурентна позиция.

Как да се случи тази ускорена дигитализация във финансовия сектор, какво е бъдещето на финансовите технологии, отвореното банкиране, иновациите в разплащанията, технологичните иновации в застраховането, добри практики и примери за нови и подобрени финансови услуги и решения са темите на 22-рия Финансов дигитален форум, организиран от "Капитал", IDG и CIO, който традиционно събира финансови институции и технологични компании.

Digital Finance Forum ще се проведе на 6 октомври в дигитален формат. Участници в дискусиите тази година са Цветомир Досков, главен изпълнителен директор, "Сирма бизнес консултинг", Стоилка Арсова, директор на дирекция "Национална картова и платежна схема", БОРИКА, Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България, Диана Вълкова, съдружник в адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници", Горан Ангелов, основател и управител, "IBS България", Екатерина Кирилова, директор на управление "Продажби на банкиране на дребно", Уникредит Булбанк. Всичко за форума може да намерите тук.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар