Глобалният банков регулатор настоява за най-строгите капиталови правила за криптовалутите

Базелският комитет изготви доклад с препоръки за бързо развиващия се пазар

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалните регулатори настояват за криптовалутите да важат най-строгите правила за банков капитал, като считат, че изискванията за притежаване на биткойни и подобни токени трябва да бъдат много по-високи от тези за обикновените акции и облигации. Според Базелския комитет за банков надзор банките, изложени на риск от променливите цени на криптовалути, трябва да се изправят пред по-строги капиталови изисквания, за да отразят по-високите рискове, съобщава Financial Times.

Базелският комитет публикува доклад с предложения за въвеждане на капиталови изисквания към банките спрямо бързо развиващия се пазар на криптовалутите в момент, когато политиците по света също засилват плановете си за регулиране. До септември трябва да приключат консултациите по предложенията.

Институцията признава, че докато участието на банките в зараждащата се криптоиндустрия е ограничено, "растежът на криптоактивите и свързаните с тях услуги има потенциал да доведе до опасения във връзка с финансовата стабилност и да увеличи рисковете, пред които са изправени банките".

Рисковете

Сред посочените рискове освен пазарния влизат измами, хакерски атаки, пране на пари и финансиране на тероризъм. Някои активи като акциите биха се вписали във вече съществуващи модифицирани правила относно минимални капиталови изисквания за банките. Други като биткойн ще се сблъскат с нов "консервативен" пруденциален режим, препоръчва той.

Stablecoins - криптовалути, обвързани с традиционни активи като валути - също ще отговарят на изискванията на съществуващите правила, ако са били напълно покрити с резерви по всяко време, казват от комитета. Банките ще трябва да следят, че това е "ефективно по всяко време", добави комитетът.

Всички други криптоактиви, включително биткойн и ethereum, ще са част от новия по-строг режим. Базелският комитет предложи рисково тегло от 1250%, в съответствие с най-строгите стандарти за експозициите на банките към по-рискови активи.

Това ще означава, че банките всъщност ще трябва да държат капитал, равен на експозицията си, и да бъдат подготвени, ако стойността на актива се обезцени. Например влагането на 100 долара в биткойн би довело до минимално капиталово изискване от 100 долара, обясняват от Базелския комитет.

Стандартите ще се прилагат за активи, създадени за децентрализирано финансиране (DeFi) и незаменими токени (NFT), но потенциалните дигитални валути на централната банка са извън обхвата на регулацията, добавят от институцията.

Предложенията от Базел идват, когато глобалните регулатори се борят с бързата поява на дигиталните валути и нарастващия интерес от страна на инвеститорите. Американските власти също искат да поемат по-активна роля в надзора на пазара за криптовалути на стойност 1.5 трлн. долара поради опасения, че липсата на надзор рискува да навреди на инвеститорите в силно нестабилния пазар.

State Street и Citigroup са сред банките, които са посочили, че се стремят да предоставят повече криптоуслуги на клиентите си. Наскоро базирана във Великобритания банка Standard Chartered обяви, че прави съвместно дружество с листната в Хонконг BC Group за дигитални активи. Целта е да създадат платформа за посредничество и обмен на цифрови активи за клиенти в Европа.

Tesla пак ще приема биткойни за плащане, криптовалутата поскъпна

Американският производител на електромобили Tesla ще приеме отново биткойн като платежно средство, но при определени условия, каза главният изпълнителен директор Илън Мъск. Ако се окаже, че при "добива" на биткойни се използва около 50% възобновяема енергия и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши трансакции с криптовалутата. През март Мъск обяви, че Tesla ще продава в бъдеще автомобилите си срещу биткойни, но през май направи обратен завой заради за климата. Мъск също така написа в туит, че Tesla е продала около 10% от своите биткойни, "за да потвърди, че биткойн може просто да бъде ликвидиран, без да се движи пазарът". След изявленията му цената на биткойна се повиши с около 10% и надхвърли 39 хил. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар